Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Aktív egyenfeszültségű hálózatok
1/15 NPN rétegsorrendű, bipoláris tranzisztor rajzjele az elektródák nevének jelölésével.
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
A MÉRŐESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
1.9 MÉRÉS ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Elektronika gyakorlat
A villamos és a mágneses tér
A soros és a párhuzamos kapcsolás
TECHNOLÓGIA & KONSTRUKCIÓ
Elektrotechnika 2. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 1. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elmozdulási hatásábrák
Hatásábrák leterhelése
Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Elektrotechnika-elektronika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Hálózatok és településfunkciók MRTT konferencia okt ,Szeged Korompai Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságföldrajz Tanszék
Ma igazán feltöltőthet! (Elektrosztatika és elektromos áram)
HATÁSFOK - TERHELÉS.
Kaszkád erősítő Munkapont Au Rbe Rki nagyfrekvenciás viselkedés
A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt:
A tranzisztor kimeneti karakterisztikái
Nagyfeszültség mérése
Félvezető áramköri elemek
ELEKTRONIKA I. ALAPÁRAMKÖRÖK, MIKROELEKTRONIKA
Analóg alapkapcsolások
Aszinkron gépek.
Aktív villamos hálózatok
Alapsokaság (populáció)
A bipoláris tranzisztor és alkalmazásai
MÉRÉSEK HÍDMÓDSZERREL
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Differenciálszámítás
Számtani és mértani közép
Flyback konverter Under the Hood.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015 őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
A folytonosság Digitális tananyag.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Mérés és adatgyűjtés Mingesz Róbert 10. Óra Tápegység vizsgálata November 14., 16.
Alkatrészek viselkedése EGY ADOTT frekvencián: R CL URUR IRIR UCUC ICIC ILIL Feszültségek, áramok: ULUL t  /2 u(t) i(t) U max I max T t  /2 u(t) i(t)
Áramkörök : Hálózatanalizis
Elektronika 9. gyakorlat.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Maximális nyereség Ha a függvények valamilyen gazdasági jelenséget írnak le, vizsgálatukkal megoldható az ügyvitel optimizációja.
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Integrálszámítás.
Ellenállások soros és párhuzamos kapcsolása
HATÁSFOK - TERHELÉS.
Előadás másolata:

Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.

Egyenáramú hálózatok Szuperpozíció tétele Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Szuperpozíció tétele Több generátoros hálózatok számítására használható módszer A szuperpozíció tétel csak akkor alkalmazható, ha a hálózat lineáris A hálózat valamennyi generátorát egyszer és csakis egyszer vesszük figyelembe A generátorok hatástalanítása (dezaktiválása): . A hálózatban található generátorokat külön-külön, egyenként vesszük figyelembe és ezáltal részeredményeket kapunk. Valamely keresett feszültség vagy áram értékét úgy számítjuk ki, hogy a részeredmények előjelhelyes összegét képezzük. Ez utóbbi lépés a tulajdonképpeni szuperpozíció.

Egyenáramú hálózatok Szuperpozíció tétele Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Szuperpozíció tétele Példa: Határozzuk meg az R ellenállás áramát a szuperpozíció tétel alkalmazásával! .

Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Thèvenin és Norton tétele A Thévenin-féle helyettesítő képet akkor alkalmazzuk, ha a terhelő ellenállás jóval nagyobb a belső ellenállásnál . A Thévenin generátor:

Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Áramgenerátoros vagy Norton féle helyettesítő képet használunk akkor, ha a terhelő ellenállás sokkal kisebb, mint a belső ellenállás. . A Norton generátor:

Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele A Thèvenin és a Norton generátor természetesen egymásba is átalakítható: . tehát

Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Példa: Határozzuk meg a kapcsolás Thévenin és Norton helyettesítő képét az A-B kapcsokra: R1=R2=R3=10Ω U=10V . A Norton generátor adatai: A Thévenin generátor adatai:

Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Helyettesítő generátorok tétele Péla: Határozzuk meg a kapcsolás Thévenin és Norton helyettesítő képét az A-B kapcsokra: R1=R2=R3=10Ω I=3A . A Norton generátor adatai: A Thévenin generátor adatai:

Egyenáramú hálózatok Teljesítményszámítás, hatásfok Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményszámítás, hatásfok Valamely villamos hálózati elem feszültségének és áramának szorzata a villamos teljesítmény vagy munkavégzőképesség: R1=R2=R3=10Ω U=10V A villamos munka vagy energia: . . Ha egy villamos hálózatban megkülönböztethető a hasznos és az összes teljesítmény, akkor a hatásfok:

Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Vizsgáljuk meg, hogy mi a feltétele annak, hogy az aktív kétpólus a legnagyobb teljesítményt szolgáltassa, tehát keressük meg a P=f(Rt) függvény maximumát! A körben folyó áram: R1=R2=R3=10Ω U=10V . . A terhelésre jutó teljesítmény: Az aktív kétpólus hatásfoka:

Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Keressük meg a P=f(Rt) függvény maximumát. A függvény szélső értéke ott van, ahol: R1=R2=R3=10Ω U=10V Vagyis ahol: . . Illetve: Azaz: Ez az egyetlen szélsőérték hely a P=f(Rt) folytonos függvény 0 ≤ Rt < ∞ intervallumában, a szélsőérték maximum. A legnagyobb teljesítmény tehát: És a hatásfok:

Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés A terhelésre jutó teljesítmény és hatásfok a terhelő ellenállás függvényében: R1=R2=R3=10Ω U=10V . .

Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Példa: Mekkora legyen az Rt ellenállás, ha rajta maximális teljesítményt szeretnénk, mekkora ez a teljesítmény? A R1=R2=R3=10Ω U=10V . . B=0 Csomóponti potenciálok módszerével:

Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Hálózatok analízise Elektrotechnika Hálózatok analízise Hálózatok analízise Szuperpozíció Helyettesítő generátorok tétele Példa Teljesítmény-számítás Teljesítmény-illesztés Egyenáramú hálózatok Teljesítményillesztés Thévenin generátoros helyettesítéssel: A R1=R2=R3=10Ω U=10V . . B=0