Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív Módszerek
Advertisements

Kvantitatív módszerek
Gazdasági informatika
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Földrajzi összefüggések elemzése
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Összefüggés vizsgálatok
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis.
Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Adatmodellek A modellezés statisztikai alapjai. Statisztikai modell??? cél: feltárni, hogy bizonyos jelenségek között létezik-e az általunk feltételezett.
Regresszióanalízis Lineáris regresszió REGRESSZIÓ.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
STATISZTIKA II. 7. Előadás
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regresszióelemzés 20. előadás.
Hipotézis vizsgálat (2)
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Lineáris regresszió.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Petrovics Petra Doktorandusz
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) Intervallumbecslések 2014/
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
A számítógépes elemzés alapjai
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Területi eloszlások és földrajzi összefüggések elemzése Regionális és környezeti elemzési módszerek I. BME Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
A számítógépes elemzés alapjai
Korreláció, regresszió
Lineáris regressziós modellek
Idősorok elemzése dr. Jeney László egyetemi docens
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. előadás.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Trendelemzés előadó: Ketskeméty László
5. Kalibráció, függvényillesztés
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis A regresszióanalízis során feltételezzük, hogy: y az x minden értékénél normális eloszlású, vagyis az ei mérési hibák N(0,s2) normális eloszlásúak; Var(y) = konstans, illetve y-nak vagy x-nek ismert függvénye; a különbözõ i mérési pontokban elkövetett mérési hibák egymástól függetlenek; Y(x) = f(x, a,b,g, ...) az ismert vagy feltételezett függvénykapcsolat alakja, ahol a, b, g a függvény konstansai (paraméterei). Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis A regressziószámítás célja: Gazdasági, társadalmi folyamatok Modellként való kezelése A jelenség statisztikai megfigyelése Tendenciák becslése Hipotézisek tesztelése A (megbízható) modell alkalmazása Hatásvizsgálat, Előrejelzés Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis Y=f(x1, x2,…,xn, ) Y=f(x) A regressziószámítás során feltételezzük, hogy az eredményváltozónk (y) sztochasztikus kapcsolatban áll a magyarázó változóval , amelyet a következőképpen jelölünk: Y=f(x1, x2,…,xn, ) Kétváltozós estben pedig: Y=f(x) Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis meg kell határozni a regresszió típusát, ehhez azonban szükséges az adott terület szakmai ismerete is. Az alábbi függvénykapcsolatokat használjuk a leggyakrabban: lineáris regresszió: y=0+1*x hatványkitevős (multiplikatív) regresszió: y=0*x1 exponenciális ) regresszió: y=0*1x parabolikus regresszió: másodfokú egyenlet hiperbolikus regresszió. A függvény paramétereit a legkisebb négyzetek módszere segítségével határozzuk meg, vagyis: S=(yi-y’i)2 minimum. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Ezt behelyettesítve S-egyenletébe a következőt kapjuk: Regresszióanalízis Lineáris összefüggés esetén a függvényünk: y=0+1*x vagy y=a+b*x Ezt behelyettesítve S-egyenletébe a következőt kapjuk: S=(yi-0-1*x)2 A függvénynek ott van minimuma, ahol a két együttható szerinti parciális differenciahányadosa egyenlő nullával. Az egyenlet levezetéséből azt kapjuk, hogy: Dr. Szalka Éva, Ph.D.

A lineáris függvények paramétereinek konfidencia intervalluma Dr. Szalka Éva, Ph.D.

A lineáris függvények paramétereinek konfidencia intervalluma Ha nem ismerjük az alapsokaság szórását, akkor a reziduumok szórását használjuk a standard hiba kiszámításához: Dr. Szalka Éva, Ph.D.

A lineáris függvények paramétereinek konfidencia intervalluma A valószínűségi intervallum pedig Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Korreláció A lineáris kapcsolatok szorosságának legjellemzőbb mutató száma a korrelációs együttható (r). Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Hatványkitevős regresszió y=0*x1 Megoldásához linearizálni kell a regressziós függvényt. lgy=lg0+1*lgx Vezessünk be új ismeretleneket: lgy=Y; lgx=X; lg0=B Így a függvényünk már lineáris: Y=B+1*X A regressziós együtthatók így már a tanultak szerint számíthatók Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Regresszióanalízis Az eredményváltozó relatív változásának fontos szerepe van a közgazdasági elemzésekben. A relatív változást fejezi ki a rugalmassági együttható: Az x-magyarázóváltozó adott értékének 1%-os növekedése átlagosan milyen változást eredményez az y-változó értékében. Ez az érték természetesen minden x-értékre kiszámítható: Dr. Szalka Éva, Ph.D.

Választás a különböző regressziós egyenlet-típusok közül Ugyanarra az adatsorra kiszámolva mindhárom regressziós függvényt, felvetődik a kérdés, hogy melyik jellemzi legjobban a változók kapcsolatát. A függvények kiválasztáshoz az egyenletek illeszkedési módszerét, azaz a legkisebb eltérések-négyzetét használjuk. Az az egyenlet illeszkedik legjobban az adatokra, ahol az és az is a legkisebb, illetve ahol a kapcsolat szorosságát kifejező mutató a legnagyobb. Dr. Szalka Éva, Ph.D.