KÉPFELDOLGOZÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fotózás – Digitális Fényképezés
Advertisements

Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
A digitális képfeldolgozás
A digitális képrögzítés története
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapismeretek Hardver
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Robotszkenner Egy új korszak kezdete
Krmsaai Perifériák.
Koordináta transzformációk
Az optikák tulajdonságai
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Záridő Blende Fénymérés
A számítógép felépítése
A tételek eljuttatása az iskolákba
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Perifériák.
Szkennerek.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Térinformatika Bornemisza Imre egyetemi adjunktus PTE TTK Informatika és Általános Technika Tanszék  Térinformatika 2007.
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
a fotózás technikai alapjai
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
Hardver eszközök III. rész
szakmérnök hallgatók számára
Beviteli Perifériák A szkennerek.
1 Takács Béla MI A SCANNER? MIRE HASZNÁLJÁK? Szkenner, lapolvasó beviteli periféria Képek, szövegek bevitelére szolgál Szövegbevitelnél valamilyen.
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
A fényképezőgép fizikai felépítése
A grafikus megjelenítés elvei
Tótfalusi Kis Miklós Amszterdami Bibliájának digitális újrafeldolgozási lehetőségei. Jacsó István
Képek feldolgozása 7. osztály.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
Készítette: Horváth Viktória
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Bemeneti egység Billentyűzet Egér Joy-stick - game pad
A digitális fényképezés folyamata
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Digitális képanalízis Alapfogalmak. Kép, pixel, blokk, koordináta.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Fotokémia és Fényképezés
Bevezetés az informatikába
Digitális képanalízis
Digitális fotózás Alapok.
A számítógép perifériái
1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013.
OPTIKA Mérnökiroda Kft
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
Beviteli Perifériák A szkennerek.
A szkenner (Lapolvasó)
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

KÉPFELDOLGOZÁS

Hagyományos képfeldolgozás kiválasztjuk a témát aktuális feltételeknek megfelelően ( fényviszonyok, mélységélesség, filmérzékenység, vakú, és/vagy derítés) beállítjuk a paramétereket - analóg gépen elkészítjük a képet filmelőhívással előállítjuk a negatívot vagy a diapozitívot diapozitív végtermék, vetíthető, vagy tovább feldolgozható negatívot nagyítva, „szerkesztve” (háttér, fényviszonyok, erősítés vagy gyengítés, stb.) elkészült a végleges, kép valamilyen hordozón (papír, üveg, vászon, stb).

Digitális kép - digitális fényképezőgéppel - analóg képből (szkenner) - digitális fényképezőgéppel - már tárolt digitális kép beolvasásával - külső forrásból (pl. Internet)

Digitális kép típusai vektor kép - elem vagy alakzat koordinátákkal - matematikai képletekkel adható meg raszter kép - képpontokból áll - jellemző a képpontok és a színek száma

VEKTOR KÉP az egyes alakzatokat vektorokkal adjuk meg A műveleteket matematikai eljárásokkal kezeljük grafikus tervező rendszereknél (építészet, gépészet, stb.) térképek feldolgozásánál és grafikus információs rendszereknél (GIS) használjuk rajzelemeket koordinátákkal adjuk meg, vagy digitalizáló egységen vesszük fel

DIGITALIZÁLÁS Digitalizáló tableten a rajzról közvetlenül Raszter képből képernyőn Félautómatikus digitalizálással Digitalizáló szofverrel Képfeldolgozó szoftverrel meglevő raszter képből ( pl. CorelDraw) Kevés helyet igényel Műveletek során nem torzul (matematikai számításokkal készítjük)

SOFTVER ESZKÖZÖK 2D CorelDraw 3D : AutoCad Mechanical Desktop 3D Studio MAX

RASZTER KÉP Kép pontokból áll Minden pontról tárolni kell a pont jellemzőit (pl. színek illetve szürke árnyalatok száma) Adott távolságon – itt incs – lévő képpontok száma (felbontás) Felbontás „finomsága” a felhasználástól függ

FELHASZNÁLÁS ÉS FELBONTÁS Minimális dpi Ajánlott dpi Felhasználás 72 96 WWW 300 600 Fotó nyomtatás 1200 Nagyítás Vonalas ábrák 2400 36 mm diák és negatív 150 OCR

Képpontok száma Szkenner esetén a felbontás Digitális fényképezőgép esetén a maximális képpontok száma - 5 millió körüli, átlagosan 3 , olcsóbb berendezéseknek 1-2 millió - lefelé csökkenthető (Pl. 2280X1720-ról 1136X848-ra - Web kamerák pl.352X288 pixel

Szkennerek jellemzői optikai és interpoláris felbontás felbontóképessége 300 és 2400 dpi színárnyalatok száma (színmélységnek) 8 bit 256 árnyalat, 24 bit 16,7 millió, a 30 bites 1 milliárd, a 36 bites 6,8 billió egy és háromsoros levilágítás szenzor (fotocellák csoportja – az az u.n. CCD, Charge Coupled Device) optikai sűrűség, képek fényességértékei, az OD (Optical Density) értékei 2.8-4.2 filmek szkennelése (adapter és felbontás) lapadagoló és gombok csatolók (soros, párhuzamos, USB, SCSI, FireWare)

Fényképezés alapjai gyújtótávolsága az a lencse hátsó fősíkjától való távolság ( 50 mm ) fényerősség a képre jutó fénymennyiséget F=f/D, f gyújtótávolság D az objektív átm. rekesz a képre jutó fénymennyiség (1.4, 1.8, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64, 125) Tükrözésmentesítés feloldóképesség mélységélesség 1.2 1.4 1.7 1.9 2.2 3 5 10 22 16 8 4 4 8 16 22

cserélhető objektív (nagylátószögű 14-20-35 mm, teleobjektívek: 135-200-300-500-1000 mm) előtétlencsék (2X, ½) gumiobjektívek ( 35-80, 80-200, 100-300) tükör objektíveket exponálási idő (1/5,1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1, 2, 3, 4, B) Berázás filmérzékenység DIN, ASA ( 15, 17, 19 ,21 ,24, 27 DIN) távolságmérés ,vakukezelés, önkioldó, felvétel számlálás, fénymérő

Automata gépek „Boksz gépek” blendeautomatika, ahol a zársebességet rögzítjük, a blendét a gép ehhez választja időautomatika blendét rögzítjük, és a gép ehhez választ expozíciós időt automatikus távolság beállítás filmtovábbítás, vakukezelést, vörös szem effektus egyéb további lehetőségek (pl. rázkódás elektronikus kezelése).