Kohéziós Alap projektek a 2004-2006-os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A Kohéziós Alapból megvalósuló és tervezett
Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
műszaki osztályvezető
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Regionális politika.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
dr. Kovács Ferenc Közlekedési Helyettes Államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Kormányszóvivői tájékoztató. Az EU strukturális alapok és a Kohéziós Alap évi felhasználásáról Dr. Baráth Etele EU ügyekért felelős tárca nélküli.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Pályázatírás módszertana
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner

<  125 No data EU=100 Magyarország és az Európai Unió gazdasági fejlettsége

Az európai uniós támogatások célrendszere Közösségi szintű célok Felzárkóztatás: területi különbségek miatt Lisszabon: tudás alapú társadalom, versenyképesség Göteborg: fenntartható fejlődés Hazai célok: Európa Terv (Nemzeti Fejlesztési Terv) Gazdasági Versenyképesség Környezetvédelem és Infrastruktúra Humán erőforrások Regionális Fejlesztés Agrár-és Vidékfejlesztés Kohéziós Alap

Várható tényleges EU-s kifizetések becslése

A Kohéziós Alap támogatási keretösszege Összes támogatás Magyarországnak : 1 milliárd € : 3 milliárd € :24 milliárd € ISPA, Kohéziós Alap ISPA: 352 millió € Kohéziós Alap I.: 1050 millió € Kohéziós Alap II.: 8000 millió €

A Kohéziós Alap definíciója Létrehozásáról a Maastrichti Szerződés rendelkezett. A Szerződés értelmében "a Tanács december 31-ig létrehoz egy Kohéziós Alapot, hogy a környezetvédelemmel és a transzeurópai hálózatokkal kapcsolatos projektekhez pénzügyi támogatást nyújtson a közlekedési infrastruktúra területén."

A Kohéziós Alap célja Célja szerint a Közösség legszegényebb tagállamai reálszféráinak konvergenciáját kell támogatni a monetáris unióra való felkészülés időszakában. Erősíteni kell a gazdasági és társadalmi kohéziót, és csökkenteni a különböző régiók közötti, a fejlettségi szintben meglevő különbségeket.

A Kohéziós Alap célterülete A Kohéziós Alap azon EU tagállamok számára elérhető, amelyek 1 főre eső vásárlóerő-paritáson számított GNP-je nem éri el a közösségi átlag 90%-át. Ez a feltétel a csatlakozni kívánó országok mindegyikére teljesül.

A Kohéziós Alap két beavatkozási területének stratégiája A Kohéziós Alapon belül a Környezetvédelmi Szektorstratégiát és a Közlekedési Szektorstratégiát a Közreműködő Szervezeteknek kell elkészíteniük, és a Kohéziós Alap Irányító Hatóság hagyja jóvá, majd juttatja el az Európai Bizottsághoz. Minden projektjavaslatot külön-külön kell az Európai Bizottság elé terjeszteni.

A projektértékelés szempontjai Gazdasági és Szociális hasznok Hatékony menedzsment Hozzájárulás a Közösség környezet-politikájának alkalmazásához Hozzájárulás a Transz-európai Hálózatokhoz és közösségi közlekedéspolitikához A környezetvédelem és a közlekedés közötti megfelelő egyensúly A lehetséges alternatív finanszírozási források figyelembevétele

Felelős intézmények

A pályázati eljárás A kedvezményezett országok mindegyikének be kell nyújtania a Tanácshoz a konvergencia kritériumok teljesítésére irányuló, és a túlzott kormányzati deficit elkerülésére céljából tervezett konvergencia programot. Nemzeti ISPA szektorstratégia helyett Kohéziós Alap Stratégiát kell készíteni, ügyelve az összhang biztosítására a Nemzeti Fejlesztési Tervvel. A Kohéziós Alap és ISPA projekt ciklus a tervezéstől a lebonyolításig - a fent és a továbbiakban kihangsúlyozott eltéréseken kívül - gyakorlatilag megegyezik.

A támogatás mértéke A támogatás mértéke az állami, illetve hasonló kiadások 80-85%-a. A támogatás mértéke azonban - ISPA-hoz hasonlóan - csökkenthető a projekt által termelt bevétel és a "szennyező fizet" elv alkalmazására való tekintettel. Míg az ISPA esetében - főszabályként - a projekt minimális mérete 5 millió euró, Kohéziós Alap esetében a minimális méret 10 millió euró.

Kohéziós Alap projektek Magyarországon, Közlekedési fejlesztések: Légiforgalmi ellenőrzési infrastruktúra fejlesztése Az M0 autóút keleti szakaszának (a 4-es főút és az M3 autópálya közötti útszakasz, gödöllői átkötés) megépítése M43 autóút (Szeged-Makó közötti szakasz) (Budapest-Cegléd)-Szolnok-Lőkösháza vasútvonal rehabilitációja Környezetvédelmi fejlesztések: Központi szennyvíztisztító üzem és kapcsolódó létesítmények Budapesten Az ivóvíz minőségének javítása a Dél-alföldi Régióban Szennyvízkezelő program a dél-budai körzetben Az ivóvíz minőségének javítása az Észak-alföldi Régióban A Garéi kémiai üzem által termelt hulladék lerakásának megakadályozása A csatornahálózat bővítése Győr városában A regionális szilárd hulladékkezelő rendszer fejlesztése Győr és Sopron városában

Kohéziós Alap projektek Magyarországon, Környezetvédelmi fejlesztések (folyt.): A regionális szilárd hulladékkezelő rendszer fejlesztése Heves megyében Szennyvízkezelési program Kaposváron és térségében A hulladékgazdálkodás fejlesztése a Közép-Dunántúli Régióban A szennyvíztisztító telep modernizációja és a csatornahálózat bővítése Békéscsabán Csatornázási program Makón és környékén Hulladékkezelési program a Mecsek-Dráva régióban Csatornahálózat-fejlesztési, szennyvízkezelési és iszapkezelési program Nagykanizsán Csatornázási és szennyvízkezelési program Nyíregyházán és környékén Szilárd hulladékkezelő rendszer fejlesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Székesfehérvár csatornarendszerének bővítése Csatornázási és szennyvízkezelési program a Tápió körzetében A gáztisztításból visszamaradt anyagokat befogadó szemétlerakó kármentesítse Üröm- Csókavár térségében Csatornázási és szennyvízkezelési program Veszprém városban és körzetében Csatornázási, szennyvíz- és iszapkezelési program Zalaegerszegen

Köszönöm a figyelmet!