A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
LAN hálózatok Ethernet, ATM.
Hálózati készülékek.
A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
Vezérlőkártyák a számítógépben
Hálózatok.
BIOS újdonságok és érdekességek
5.Tétel Hardverellenőrző teszt. Gépház • Leszállítás után ellenőrízzük,hogy a gépház nem-e karcos vagy nincs-e rajta horpadás • Álló vagy fekvő gépházat.
HÁLÓZATOK.
Interaktív táblák használata Interaktív tananyagok Web 2
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
I/O csatlakozók.
Vezetékes átviteli közegek
HÁLÓZATOK.
Krmsaai Perifériák.
WI-FI hálózat használata fizikai cím megadásával
Sávszélesség és adatátvitel
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Számitógép I/O portok Perifériák.
Vezeték nélküli átvitel
OSI Modell.
 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék
9. Tétel /3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása Munkahelyén azt a feladatot kapta, hogy építsen ki egy 12 gépből.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Készítette: Mészáros Linda (R9K78V) Informatikus könyvtáros BA
Videokártyák.
Vezeték nélküli Interfészek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Vezeték nélküli technológiák
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagyvárad Nagy Zsolt IXA Tanár: Fenesi Győző.
Vezeték nélküli hálózatok
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
10BASE5. A 10BASE5 10 Mbit/s sebességű átvitelre volt képes egyetlen vastag koaxiális kábeles buszon keresztül. A 10BASE5 azért fontos, mert ez volt az.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Vezetéknélküli hálózatok biztonsága
PC Hálózatok.
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
Visual Basic 2008 Express Edition
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Topológiák Hálózati eszközök
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Topológiák Hálózati eszközök
Guglielmo Marconi Ócsai Réka 10. A.
Intel P965 chipset.
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
Alaplapok.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Wifi alapú helymeghatározás Kovács András. Kovács András: Wifi alapú helymeghatározás Wifi képes eszközök a mindennapokban 1/5.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógép felépítése
Számítógépes hálózatok
Előadás másolata:

A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens

Miről is van szó? A hálózati kártya a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza. A hálózati kártya teszi lehetővé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket. A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyárban látják el a hálózati kártyákat.

Összeköttetés Manapság a hálózati kártyákat kétféle csatlakozóval gyártják. Léteznek olyan kártyák melyek csak BNC dugósak, és vannak UTP (telefonvezetékes) csatlakozóval ellátottak. De általában a csatolón megtalálható mind a kettő hálózati felületre alkalmas csatlakozók. A kártyát a számítógép alaplapjának egyik slot-jába kell dugni, attól függően, hogy ISA buszos a kártya, vagy PCI-os. Létezik PCMCIA-s hálózati kártya is, amit a notebook egyik PCMCIA slot-jába kell belecsúsztatni, feltéve ha van rajta.

Antenna, vezeték nélküli kapcsolathoz Felépítés Led PCI csatoló Antenna helye Kábel dugaljzat Antenna, vezeték nélküli kapcsolathoz Mj.:Led-ek mutatják a küldött (TX) és a fogadott (RX) adatok intenzitását.

Fontosabb gyártók - 3Com - AMD - ASIX Electronics - Belkin - Broadcom - D-Link - Edimax - Intel - Linksys - Netgear - Novell - Realtek - TP-Link - VIA Networking - Xircom - Xerox

Hálózati kártya fejlődése Ethernet Xerox cég által fejlesztett 10Mbit/s sebességű Alkalmazott buszrendszer: ISA vagy PCI WiFi 2008-ban a hatótávolság kültéren 5000 méterre növekedett.

Források http://www.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/08.html http://www.cheap-computers-guide.com/ethernet-card.html http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1l%C3%B3zati_k%C3%A1rtya http://winportal.net/?id=31 http://www.computeremporium.hu http://www.hardverismeret.eoldal.hu/oldal/halozatikartya