Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Programozási feladatok
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Kötelező alapkérdések
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás.
A számítógép alapegységei
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Programozási nyelvek.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A számítógéprendszer.
Adatok ábrázolása, adattípusok
Központi feldolgozó egység (CPU)
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
CISC - RISC processzor jellemzők
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Egy egyszerű gép vázlata
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Neumann János és elvei.
Ciklusok (iterációk).
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Programozási nyelvek.
Algoritmus szerkezetek
A számítógép elvi felépítése
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Algoritmusok.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Programozás, programtervezés
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Mikroprocesszorok Működés.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
A számítógép feladatai és felépítése
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
kialakulása, fejlődése, generációk
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
kialakulása, fejlődése, generációk
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Számítógépes algoritmusok
A Számítástudomány alapjai A Számítógépek felépítése, működési módjai
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
A számítógép feladatai és felépítése
Algoritmus készítés.
Absztrakt problémák Q  I  S, az absztrakt probléma kétváltozós reláció az esetek (I) és a megoldások (S) halmazán Példa: legrövidebb út Eset: gráf és.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
1. Bevezetés A programozásba
Előadás másolata:

Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu

Algoritmus  valamilyen probléma vagy feladat megoldásának lépéseit határozza meg (hétköznapi szavakkal)  egy olyan számítási eljárást, amely valamilyen bemenetből (bemenő adatból/adatok sorozatából) a lépések végrehajtásával valamilyen kimenetet állít elő  algoritmizálás  programozás  Def1.: olyan számítási művelet, amely valamilyen bemeneti (input) adatból vagy adatsorból egy vagy több kimeneti (output) adatot állít elő. Egy algoritmus elemi lépések meghatározott sorrendű véges sorozata.

Algoritmus  Def2.: az algoritmus egy Turing-gépre írt program.  Turing-gép: absztrakt automata (nem valós, fizikai gép), egy matematikai módszer, a valós digitális számítógépek leegyszerűsített modellje.  (MOODLE kép)  Def3.: Egy probléma megoldására adott utasítások sorozata akkor algoritmus, ha létezik olyan vele ekvivalens Turing-gép, amely minden megoldható bemenet esetén megáll.

Elemi lépések  a futtatott program utasításait a memória tárolja, a futáshoz szükséges adatokkal együtt. A program utasításait a processzor hajtja végre. A processzor csak egyféle programot tud végrehajtani, olyat, amelyet az ő saját utasításkészletén írtak.  Gépi kód: bináris számjegyek sorozata, egy-egy utasítás egy 8, 16, 24 stb. jegyű bináris jelsorozat  Nem látványos, elemi szintű utasítások (bináris számjegyből álló sorozat)  Assembly nyelv ( MOODLE kép) a gépi kód egy olvashatóbb jelölésmódja (mnemonikok) Fordítóprogramok: assembler  Magas szintű programozási nyelvek ben különböző adattípusokat és adatszerkezeteket, illetve összetett utasításokat használhatunk. (FORTRAN)

Elemi lépések  Elvárások:  függetlenek legyenek, vagyis egy elemi lépés ne legyen felírható más elemi lépések sorozataként,  a probléma szempontjából legyenek fontosak, célszerűek és hatékonyak (relevancia).

Algoritmusok jellemzői  elemi lépésekből tevődik össze,  amelyek sorrendje meghatározott  statikusan véges (Ha egy algoritmus öt egymás utáni utasításból áll, és az ötödik utasítás az, hogy „ugorj vissza az 1. utasításra”, akkor az algoritmus véges számú lépésből áll, tehát statikusan véges, hiszen öt lépést definiáltunk, a végrehajtás viszont végtelen.)  Egy algoritmust determinált nak nevezzük, ha ugyanazon bemenetek esetén ugyanazt a kimenetet állítja elő (azonos kezdőállapotok mellett).