A felsőoktatási felvételi eljárás 2009 Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A felsőoktatási felvételi eljárás
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2008 Dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár Oktatási és Kulturális Minisztérium július.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
A felvételi eljárásról PTE-BTK nyílt nap november 30.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
2010. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
PONTSZÁMÍTÁS –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Szabó Katalin Zsuzsanna osztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Felvételi Osztály december.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
A felvételi eljárás.
A felvételi eljárásról PTE-BTK nyílt nap december 2.
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási felvételi 2008 Szeptemberben induló képzések.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
1 Emelt szint – továbbtanulás Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Készülés az érettségire és a továbbtanulásra!?
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A FELVÉTELI PONTSZÁMÍTÁSI MÓDSZER VÁLTOZÁSAI 2007/2008-BAN
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 25.
1 Felsőoktatási felvételi eljárás 2011 Glodeák Miklós Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola Szolnok.
Felsőoktatási felvételi eljárás Alapelvek A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők.
Felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A 2010-es felvételi eljárás A jelentkezés rendje.
A 2012-es felvételi eljárás A jelentkezés rendje.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről A tájékoztató anyag Pongrácz László diáinak felhasználásával és kiegészítésével.
Centenárium 100 év Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről (2013-tól) A tájékoztató anyag Pongrácz László és Bakos.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Felvételi eljárás 2015.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A felvételi eljárás.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Felsőoktatási felvételi eljárás 2007 Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium Az alábbiakban Dr. Bakos Károly egy hosszabb.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kártyás Gyula Oktatási Igazgató Budapest, január 11.
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
FELVÉTELI ELJÁRÁS
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

A felsőoktatási felvételi eljárás 2009 Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium

2 Jelentkezők-felvettek száma összesen

3 Túljelentkezés képzési területenként 2008 (alap, nappali, államilag támogatott képzések)

4 Ponthatárok megoszlása 2008 (alap, nappali, államilag támogatott képzések)

5 Felvettek által elért pontszámok 2008 (alap, nappali, államilag támogatott képzések)

A képzési szintek egymásra épülése fizika csillagásztanári szak elméleti fizika neveléstudományi MA/MSc fizikus Két kérdés: Erről a BSc-ről melyik MSc- re lehet továbblépni? Erre az MSc-re milyen BSc szükséges? BA/BSc PhD informatikus fizikus informatikai

A képzések egymásra épülése! pszichológia BAandragógia BApedagógia BA pszichológia MAandragógia MAneveléstudományi MA tanári MA

Tanárképzés magyar: = 160 szakterületi kredit történelem: = 90 szakterületi kredit pedagógia-pszichológia: = 50 kredit szakmai gyakorlat = 30 kredit történelemmagyar ped- pszich. mtp-pgy alapképzés mesterképzés Összesen 330 kredit

Képzési területek keretszámai agrár1012 fő bölcsészettudományi2720 fő gazdaságtudományok3100 fő informatikai1720 fő jog és igazgatási310 fő műszaki3260 fő művészeti231 fő orvos és egészségtudományi444 fő pedagógusképzés (nem tanár)75 fő sporttudományi210 fő társadalomtudományi1620 fő természettudomány1340 fő hitéleti570 fő tanárképzés4051 fő tartalék1037 fő összesen21700 fő

Tanárképzés szakképzettségek szerint magyar műveltségi terület232 idegen nyelv műveltségi terület802 matematika műveltségi terület201 ember és társadalom műveltségi terület361 ember a természetben műveltségi terület401 földünk és környezetünk műveltségi terület210 művészetek műveltségi terület189 informatika műveltségi terület255 testnevelés és sport műveltségi terület225 kizárólag második szakképzettség385 szakmai790 összesen4051

Van felvételi vizsga? Nincs! A középiskolai teljesítmény és a felsőoktatási intézménynek által közösen meghatározott érettségi vizsgatárgyak százalékos eredménye és a többletpontok alapján határozzák meg a pontszámot a felsőoktatási intézmények. Két érettségi tárgy százalékos eredménye, ami különböző lehet –kötelező két tárgy – pl. jogász, –egy tárgy kötelező, a második egy listából választható – pl. műszaki, –egy listából kell kettőt szabadon kiválasztani - pl. agrár. A kivétel: művészet és művészetközvetítő!

Alapelvek – egységes rangsorolás A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők kerüljenek be. Egy meghatározott jelentkezőről minden adat központi adatbázisba kerül, minden jelentkezési helyén ugyanazokkal az adatokkal szerepel. Egy meghatározott szakon minden jelentkezőnek ugyanúgy számolják a pontjait, teljes és egységes országos rangsor születhet minden szakon. Minden jelentkezőnek a középiskolai tanulmányi eredményei és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján számolnak pontot, függetlenül az érettségi évétől és a korábbi végzettségeitől.

A felvételi eljárás Meghatározó a jelentkezők teljesítménye és választása! A felvételi ponthatárok kiegyenlítődtek. Természetesen mindenki oda kerül be, ahol a prioritási sorrendjének megfelelően elsőnek eléri a ponthatárt. Az adott szakra, intézménybe jelentkezők szándéka, az általuk nyújtott teljesítmény (pontszámok) határozza meg azt, hogy egy adott intézménybe, karra, szakra hány államilag támogatott és hány költségtérítéses hallgató kerül felvételre. Mozi!

Felsőoktatási felvételi tájékoztatók 2009 Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal és az Educatio Kht. kiadványai, az egyedüli hivatalos forrás. –Külön kötet lesz az alapképzésre és a mesterképzésre. Szeptemberben induló képzések! Csak arra a képzésre lehet jelentkezni, amely abban megjelenik. Tartalmazza mindazokat az információkat, amelyek szükségesek a jelentkezőknek ahhoz, hogy dönteni tudjanak. –Szint, munkarend, finanszírozási forma, szak neve, képzési idő, minimális- maximális létszám, költségtérítés összege, érettségi vizsgatárgyak. Januárban kiegészítés.

Jelentkezés Egy jelentkezési lap. A jelentkezési lapon, ha valaki több helyre jelentkezik, meg kell határoznia a jelentkezéseinek az elbírálási sorrendjét, amelyet később egyszer még meg lehet változtatni. A jelentkezési laphoz kell mellékelni minden szükséges dokumentumot, igazolást. A később kézhez kapott igazolásokat megadott határidőig pótolni lehet. A jelentkezési laphoz csatolni kell az eljárási díj befizetéséről szóló igazolást. Az alapösszeg három szakra (államilag támogatott és/vagy költségtérítéses képzésre) történő jelentkezést tesz lehetővé. Aki háromnál több helyre kíván jelentkezni, annak jelentkezésenként további összegeket kell fizetnie. Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek alkalmassági, gyakorlati vizsgát tartanak, ezekért külön eljárási díjat kérhetnek.

Amit tudni kell Felsőoktatási felvételi tájékoztató – megjelenik december 15-én – interneten is. Jelentkezési határidő február 15. A februári az érettségi jelentkezéssel azonos határidő, de nem azonos eljárás! Jelentkezési lapot kell beadni – a felvételi tájékoztatóhoz 2 db mellékelve, beszerezhető OH, Educatio, TO. E-felvételi! június július 9.

Felvételi pontszám duplázással: 334 pont Egy példa (1) Iskolai eredményekÉrettségi eredmények A két felvételi tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményeinek összege 5 tárgy utolsó két évének év végi eredményeinek összege x 2 92 pont 83 pont 167 pont Felvételi pontszám összegzéssel: 342 pont Tanulmányi pontok: 175 pontÉrettségi pontok: 167 pont 5 tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményének átlaga 82,8 egész számra kerekítve Jogász

Emelt szintű érettségiért: Egy vizsgáért 40 pont. -ha az érettségi pontot abból számolják - legalább 30 %-os Összesen maximum 80 pont A többletpontok kosara: maximum 80 többletpont érvényesíthető Nyelvvizsgáért: -középfokú C típusú nyelvvizsgáért 35 pont, -felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 50 pont, Összesen maximum 50 pont Más jogcímeken, a felsőoktatási intézmények képzési területi szintű döntése alapján: -Sporteredmények (10-20) -OKTV és SZÉTV eredmények ( ) -Egyéb tanulmányi versenyek Előnyben részesítés: Összesen maximum 50 pont Hátrányos helyzet – 25 Szülők legfeljebb 8 osztály v tartós nevelésbe vett Fogyatékossággal élő – 50 Terhességi gyermekágyi segély, Gyes, gyed, Gyermeknevelési támog., gyermeknev. fiz. nélk. szab. – 50 Egy példa (1) Felvételi pontszám: 342 pont 40 pont 35 pont 75 pont Összpontszám: 417 pont Jogász

Köszönöm a figyelmüket!