Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PONTSZÁMÍTÁS 2012 2011-2012. –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PONTSZÁMÍTÁS 2012 2011-2012. –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok."— Előadás másolata:

1 PONTSZÁMÍTÁS 2012 2011-2012

2 –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok

3 Általános tudnivalók I. Minden képzési területen és szakon a hatályos jogszabályban meghatározott, pontszámítási módszerekkel számítják ki - elért eredményeik és teljesítményeik alapján - a jelentkezők pontjait. Ez a teljesítmény minden jelentkező esetében felvételi összpontszámban kerül megállapításra.

4 Általános tudnivalók II. Az a jelentkező, Minimális ponthatár: 240 pont alapszakon aki a jelentkezési hely ponthatárát eléri, besorolást, illetve felvételt nyerhet, aki nem éri el, az nem vehető fel az adott jelentkezési helyre.

5 Általános tudnivalók III. A felvételi ponthatárok meghatározása országosan egyszerre várhatóan 2012. július 24-én történik.

6 Általános tudnivalók IV. Alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a jelentkező teljesítményét felvételi pontszámmal kell értékelni, amelyet az alábbiak szerint kell számítani:

7 Általános tudnivalók V. a) a középiskolai teljesítmény alapján kapott pontok (a továbbiakban: tanulmányi pontok) és az érettségi eredmények alapján kapott pontok (a továbbiakban: érettségi pontok) összeadásával, vagy

8 Általános tudnivalók VI. b) az érettségi pontok kétszerezésével, mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával.

9 Általános tudnivalók VII. két számítási mód közül azt kell alkalmazni, amelyik a jelentkező számára előnyösebb.

10 Általános tudnivalók VIII. A felvételi eljárásban a jelentkező összesen a) a középiskolai osztályzatai és az érettségi vizsgákon elért százalékos eredményei átlaga alapján legfeljebb 200 tanulmányi pontot, b) a jelentkezés feltételéül meghatározott érettségi vizsgaeredményei alapján legfeljebb 200 érettségi pontot,

11 Általános tudnivalók IX. c) az emelt szinten teljesített érettségiért legfeljebb 100 érettségi többletpontot, d) egyéb többletteljesítményért meghatározott többletpontokat, szerezhet.

12 Általános tudnivalók X. Az adható többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet. A jelentkező abban az esetben is csak 100 pontra jogosult, ha a különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak összege ezt meghaladná.

13 Tanulmányi pontok I. A tanulmányi pontokat a jelentkező középiskolai érdemjegyeiből és az érettségi vizsgatárgyak százalékos eredményeiből a következő módon kell kiszámolni:

14 Tanulmányi pontok II. a) öt tantárgy : 1.a magyar nyelv és irodalom, 2.a történelem, 3.a matematika, 4.egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom), 5.egy legalább két évig tanult választott természettudományos tárgy utolsó két (tanult) év végi érdemjegyeinek (ha ilyen nincs: ) két legalább 1 évig tanult tárgy esetén a két tárgy utolsó tanult év végi eredménye. - Ezek összegét kettővel meg kell szorozni,

15 Tanulmányi pontok III. b) az érettségi vizsgabizonyítványban szereplő vizsgaeredmények közül négy kötelező és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye átlagát egész számra kell kerekíteni.

16 Tanulmányi pontok IV. Magyar nyelv és irodalomból évente a két osztályzat számtani átlagát kerekítés nélkül kell figyelembe venni.

17 Amennyiben a jelentkezőnek a felsorolt tantárgyak valamelyikéből nincs osztályzata, a nem tanult tárgy helyett - a jelentkező választása szerint - egy másik, legalább két évig tanult tantárgyból elért osztályzatait kell figyelembe venni.

18 Érettségi pontok I. A érettségi pontokat az azonos képzési területen képzést folytató felsőoktatási intézmények által a képzési területre vonatkozóan meghatározott két érettségi vizsgatárgy, vagy az így meghatározott érettségi vizsgatárgyak listájából a jelentkező számára legkedvezőbb két érettségi vizsgatárgy eredményei alapján kell kiszámolni.

19 Érettségi pontok II. Az érettségi pontok száma - a közép- és az emelt szintű érettségi vizsga esetén egyaránt – egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel.

20 Érettségi pontok III. Az érettségi vizsgatárgyak százalékos eredményét az érettségi bizonyítvány, illetve a tanúsítványok alapján kell figyelembe venni. Amennyiben ugyanabból a tárgyból a jelentkező több, különböző eredménnyel is rendelkezik, a számára előnyösebb eredményt kell figyelembe venni.

21 Többletpontok I. Emelt szint Amennyiben a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsga alapján számítják, a jelentkező az emelt szinten teljesített legalább 30 százalékos eredményű érettségi vizsgáért emelt szintű érettségi vizsgatárgyanként 50 érettségi többletpontra jogosult.

22 Többletpontok II. Nyelvvizsga I. A jelentkező az államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgáért nyelvenként a) középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga esetén 28 többletpontra, vagy b) felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetén 40 többletpontra jogosult.

23 Többletpontok III. Nyelvvizsga II. Ha többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lenne, akkor is összesen legfeljebb 40 többletpontot kell figyelembe venni, ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjainak összege ezt meghaladná. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

24 Többletpontok IV. Tanulmányi versenyekért Tanulmányi versenyekért képzési területek szerint adható többletpont Tárgyanként legfeljebb egy, az alábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény alapján, ha a jelentkező a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amelyeket a felsőoktatási intézmények az érettségi pontot adó tárgyként a szakra vonatkozóan meghatároztak:

25 Többletpontok V. Tanulmányi versenyekért Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén elért 1-10. helyezésért 80, 11-20. helyezésért 40, 21-30. helyezésért 20 többletpont jár.

26 Többletpontok VI. Sportteljesítmény képzési területek szerint adható többletpont: 16 Az adott sportág országos sportági szakszövetsége által kiadott igazolás alapján az eredmény elérésekor a nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a FIDE által szervezett Sakkolimpián, 1984- től kezdődően a Paraolimpián vagy Siketolimpián szereplő sportágban legfeljebb egy eredményért: világ- és Európabajnokságon elért legalább 3. helyezésért 16, 8 országos sportági szakszövetség által szervezett országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 8 többletpontra;

27 Többletpontok VII. Előnyben részesítés A hátrányos helyzetű jelentkező minden jelentkezési helyén 20 többletpontra jogosult. További 20 pontra jogosult az a hátrányos helyzetű jelentkező, akinek törvényes felügyeletét ellátó szülője, illetve szülei legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be, fejezték be sikeresen, vagy akit tartós nevelésbe vettek. A fogyatékossággal élő jelentkező minden jelentkezési helyén 40 többletpontra jogosult.

28 Többletpontok VIII. Előnyben részesítés II. Az a jelentkező, aki a jelentkezési határidő és a felvételi döntés közötti időszakban gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő, terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban (gyet) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesül, 40 többletpontra jogosult.

29 Összefoglalva  A tanulmányi + érettségi pontok összege  Az érettségi pontok kétszerese  A maximálisan elérhető összpontszám 500 pont.

30 Többletpontok maximum 100 többletpont A jelentkező abban az esetben is csak 100 pontra jogosult, ha a különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak összege ezt meghaladná. Emelt szintű érettségi vizsgáért járó többletpontok: Tárgyanként 50-50 többletpontra jogosult a jelentkező. Nyelvvizsgáért járó többletpontok (maximum 40 pont) Tanulmányi versenyekért képzési területek szerint adható többletpont /max. 80/ Szakirányú végzettségért képzési területek szerint adható többletpont /max. 24/ Sportteljesítményért Előnyben részesítés maximum 40 pont

31 NAGYON FONTOS! Maximális pontszámra kell törekedni! Ehhez szükséges egy középfokú C típusú nyelvvizsga. Egy előírt érettségi tárgyból emelt szintű érettségi Egy előírt érettségi tárgyból emelt szintű érettségi.

32 Ajánlott linkek http://eduline.hu/felveteli_pontszamito_kal kulatorhttp://eduline.hu/felveteli_pontszamito_kal kulator http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamito


Letölteni ppt "PONTSZÁMÍTÁS 2012 2011-2012. –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések