A Kékfrankos szőlő erjesztésében résztvevő élesztők szerepe a borminőség alakulásában és az eredetvédelemben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
Advertisements

Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A bor mikrobiológiája és biokémiája
Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Az iskolai könyvtár állománya
Boranalitika.
TÖMEG-SPEKTROMETRIA (MS) Irodalom: H.H. Willard et al.: Instrumental methods of Analysis, Wadsworth, Belmont, USA, 1988.
Elektromos mennyiségek mérése
3. Folytonos wavelet transzformáció (CWT)
Antibiotikumok kimutatása a talajból
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Kékfrankos vörösbor készítési technológiák összehasonlító értékelése
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Szén erősítésű kerámia kompozitok és grafit nanoréteg előállítása
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
I. Konformáció II. Szerves vegyületek csoportosítása és kémiai tulajdonságai: Alkánok ÁOK/ I évfolyam előadó:Dr. Bak Judit 1.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
A többlet lehet pozitív és negatív is!!!
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Az F-próba szignifikáns
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Szénsavas borok Pezsgők.
Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Izotópkutató Intézet Sugárbiztonsági Osztály ICP-SFMS alkalmazása radionuklidok meghatározására környezeti.
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Az IKT-metria mérőeszköz
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Készítette: Páncsics Nikolett Témavezetők: dr. Gergely Gréta Lukács István Endre Nagy Áron.
Hidroxiapatit alapú biokompatibilis nanokompozitok előállítása
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Diszkrét változók vizsgálata
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Biztonságkutató Mérnöki Iroda
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Energetikai gazdaságtan
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Összehasonlító környezet- mikrobiológiai vizsgálatok a Böddi-szék vizében egy alga tömegprodukció idején Czeibert Katalin Témavezető: Dr. Borsodi Andrea.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Mikrobák mennyiségi meghatározása
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

A Kékfrankos szőlő erjesztésében résztvevő élesztők szerepe a borminőség alakulásában és az eredetvédelemben

Az élesztők mennyiségének és minőségének alakulása az erjedés során

Az élesztők által az erjesztés során termelt anyagok Alkoholok (pl. etilalkohol, glicerol,1-propanol, 2-metil-1-propanol, 2-metil-1-butanol, 3-metil-1 butanol, 1-butanol, 1-hexanol); Észterek (pl.: etil-propionát, 2-metil-etil-propionát, 2-metil-propil-acetát, etil-butirát, 2-metilbutil-acetát, etil-hexanát, hexil-acetát, etil-oktanát, etil-dekanát, etil-dodekanát); Savak: (pl.: ecetsav, piroszőlősav, 2-keto-glutársav); Aldehidek: (pl.: acetaldehid); Kénvegyületek: (pl.: kénhidrogén, merkaptánok, szerves szulfidok)

Az élesztő minőségének hatása az erjedési melléktermékek keletkezésére Forrás: Edelényi M. (szerk.): Borászati mikrobiológia. 1978

Az Egri Bikavér eredetvédelme céljából végzett mikrobiológiai vizsgálatok céljai A Saccharomyces élesztők eredetének kimutatása. A borvidékre jellemző Saccharomyces cerevisiae törzsgyűjtemény létrehozása. Az izolált élesztők borminőségre gyakorolt hatása felmérésnek megalapozása.

1. feladat Élesztők izolálása Mintavétel: Kékfrankos szőlőminták szüret előtt és szüretkor 6 termőhelyen – 17 minta Must, ill. borminták az erjesztés 1. és 4. napján, valamint a kierjedés után – 19 minta Falak, eszközök, berendezések felülete – 21 minta Minták feldolgozása: Közvetlen tenyésztés Rose Bengal Agar táptalajon; Szelektív előtenyésztést követő izolálás.

2. feladat Élesztők azonosítása Alaktani (morfológiai) vizsgálatok telepmorfológia, szín; mikromorfológia (sejtalak, sarjadzási típus; álhifa, valódi hifa és artrokonídium megléte vagy hiánya); ballisztokonídium képzés megléte vagy hiánya. Ivaros szaporodás vizsgálata: Ivaros spóraképzés, konjugáció meglétének és típusának megfigyelése. Élettani (fiziológiai) vizsgálatok: erjesztési próba, szénforrás-asszimiláció, nitrogénforrás-asszimiláció, vitaminigény, ozmotikus stressztolerancia, keményítőszerű anyagok szintézise, ureázpróba, szaporodási sebesség hőfüggése.

Eredmény: 206 izolátum

Az élesztők eredete SZŐLŐ MUST ACÉL ERJESZTŐ TARTÁLY NYÍLÁSA ÁSZOKFA 4 NAPOS MUST KIERJEDT MUST Metschnikowia sp. Hanseniaspora uvarum Rhodotorula sp. Candida sp. Saccharomyces cerevisiae Torulaspora delbrueckii Pichia sp. Debaryomyces sp.

3. feladat Élesztők genetikai jellemzése kromoszóma-mintázatuk vizsgálata alapján Vizsgált törzsek 19 saját izolátum; 2 fajélesztő (BDX és NWS). Módszer: Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE); Futtatási paraméterek: Rotating Gel Electrophoresis (RFG) rendszerű ROTAPHOR R 22 típusú berendezés; A pulzálási idő 100 sec-ról 10 sec-ra, az elektromos erőtér orientációs szöge 120°-ról 110°-ra, a feszültség 200-150 V-ra csökkent logaritmikusan a futtatási idő alatt; a futtató puffer hőmérséklete maximum 13°C; futtatási idő 24 óra. Értékelés etídium-bromidos festés után

Eredmény: jellegzetesen különböző kromoszóma-mintázatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Kromoszóma méret  (kb) XII 2200 IV 1600 XV,VII 1125 XVI 1020 XIII 945 II 825 XIV 785 X 750 XI 680 V 610 VIII 565 IX 450 III 365 VI 285 I 225 Oszlopok balról jobbra: YNN 295 méret standard; BDX fajélesztő; NWS fajélesztő; 57/1 és 57/2, X. 30. must, Pók T.; 54/1 és 54/3, X.29. must Trummerer; 56/1 és 56/3, X. 30. must Simon; 55/1 és 55/2 X.29. must Simkó

Az élesztőgombák termőhelyi szelektálásának elindítása az Egri borvidéken Kérdés: van-e közöttük olyan, mely eléri, illetve meghaladja a kereskedelmi forgalomban lévő starterkultúra által erjesztett bor minőségét? különböző élesztőtörzsek által erjesztett vörösborok eltérnek-e analitikai és érzékszervi tulajdonságaikban?

Anyag és módszer A törzsek identifikációja Mintavétel (szőlő, must, frissen kierjedt bor) Izoláció A törzsek identifikációja - Hagyományos vizsgálatok (alaktani, élettani) - Törzsek azonosítása (kromoszóma vizsgálatok) Kiválasztott törzsek (10 saját tenyészet és a kereskedelmi BDX törzs) felszaporítása Mikrovinifikáció (109 sejt/g, 20ºC) Rutin és műszeres analitikai vizsgálatok Érzékszervi bírálat (20pontos, profil analízis)

Polifenol-tartalom alacsony értékekkel jellemezhető Eredmények Rutin analitikai jellemzőiket tekintve nincs lényeges különbség Polifenol-tartalom alacsony értékekkel jellemezhető Mennyiségi különbségek: savösszetevők, magasabbrendű alkoholok, antocianin komponensek tekintetében Érzékszervi tulajdonságaikban nagy különbségek, melyek eltértek a kémiai analízis alapján elvárttól.

Érzékszervi bírálat eredményei

A három legjobbra értékelt bor profil analízise

Összefoglalás Ugyanazon szőlőből az Egri borvidéken izolált különböző élesztőgomba törzsek lényegesen eltérő érzékszervi tulajdonságú borokat erjesztettek. Az általuk erjesztett borok közül néhány eléri, illetve meghaladja a kereskedelmi forgalomban lévő starterkultúra által erjesztett bor minőségét.

Összefoglalás Az 57 minta 206 izolátumának kb. 1/3-a volt Saccharomyces, ezzel létrejött a borvidéki élesztő-gyűjtemény alapja. Az erjesztésben uralkodó Saccharomyces élesztők ültetvényi eredete nem igazolható. A pincészetekben talált S. cerevisiae törzsek jelentős része megbízhatóan eltér egymástól a kromoszóma-mintázat alapján: eredetvédelmi célú vizsgálatuk alkalmas lehet a pincészet utólagos azonosítására. Jellegzetesen eltérő kromoszóma-mintázatú törzseknek a bor érzékszervi minőségére és kémiai összetételére gyakorolt hatásának vizsgálatát érdemes lefolytatni.