Okmányos meghitelezés (Akkreditív)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

KÜLKERESKEDEMI ÜGYLET ELŐKÉSZÍTÉSE
Az ajánlat hj.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A kockázat el van vetve…
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Hogyan bírjuk rá vevőinket, hogy pontosan fizessenek?
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Simon Klaudia
BUD-MKB P1HAd-TRM MKB ajánlata a logisztikai ágazat szereplőinek Fizetési módok- Okmányos termékek Labancz Margit igazgató MKB Bank Zrt.
Korszerű fizetési módok a nemzetközi kereskedelemben
Forfaiting (forfetírozás)
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
CREDEURO & ICP Zabó László. CREDEURO Standard n Az Európai Fizetési Tanács (EPC) által kibocsátott „üzleti szabvány” a kisösszegű, határon.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Szállítmányozás Készítette: K E K L.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga előadás, május 2.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
Gyakorlás.
Számviteli alapok.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
E-beszerzés Bravo csoport.
Követelésvásárlás az eladó és vevő szemszögéből A múltkor sokkal kedvezőbb árat kaptam…
Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs
Incoterms BGF KKK NG AN Nemzetközi ügyletek logisztikája 4. téma
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Vízi fuvarozási okmányok
Kereskedelmi levelezés
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Internet Sales 2011 Budapest. 2 Elérhetőség: ISA elérhetősége
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Kereskedelemfinanszírozás, Önkormányzati és EU Szolgáltatások vezető
A faktorálás előnyei a beszállítók számára Budapest, 2014
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
A nemzetközi gazdasági kapcsolatok anyagi joga
Az „Autókereskedelem” jövő képe. Szabó Zoltán © 2013.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
Röviden a közbeszerzésről
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
INCOTERMS 2000.
Vásárlás az interneten
Minden az azonnali fizetési rendszerről
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás másolata:

Okmányos meghitelezés (Akkreditív) Kovács Dávid Pénzügyi szakügyintéző II. évfolyam 2011

Mi az az akkreditív? Általában a külkereskedelemben használják Célja: fizetésből-szállításból eredő kockázat mérséklése Eszköze: harmadik (megbízható) fél (bank) közbeiktatása Oka: eladó-vevő közötti ismeretségi hiány (bizalmatlanság) Biztonságos, hiszen nemzetközi szabályozás alá esik (UCP600)

Mi az az akkreditív? Definíció Az akkreditív olyan banki levél (formanyomtatvány), amelyben a vevő megbízásából a bank a saját nevében kötelező ígéretet tesz arra az eladónak, hogy az akkreditívben felsorolt okmányok hibátlan és előírt határidőben történő bemutatása esetén: azonnal kifizeti az akkreditív összegét, az akkreditívben megjelölt későbbi időpontban fizetést teljesít, elfogadja, vagy egy másik bankkal elfogadtatja az eladó által rá vagy más bankra címzett váltót, egy másik bankkal megvásároltatja (megocitáltatja az okmányokat).

Példa egyszerű ügyletre (akkreditív nélkül) Micron Kft. számítógép tápegység alkatrészeket gyárt, amelyeket külföldre exportál. Egy informatikai cég nagyobb mennyiséget (1000 db) vásárolna 50 € darabonkénti áron. Ezt megrendeli. A Micron Kft. 10% előleget kér, amit a vevő (Optimax KG) átutal. Az árut egy bécsi raktárba szállítják, ahol a vevő átveszi, a 45000 € összeget pedig az átvétel napján átutalja a Micron Kft. számlájára. Kockázatok?

Példa egyszerű ügyletre (akkreditív nélkül) áru Vevő Eladó pénz Mi történik, ha időközben a vevő fizetésképtelenné válik? Az áru feleslegesen érkezett Bécsbe, eladónak senki nem téríti meg a szállítási költségeit. Mi történik, ha az eladó nem tudja időben legyártani a kívánt mennyiséget? A vevő nem tudja időben felhasználni az alkatrészeket, csúszik a gyártás, plusz költségei keletkeznek stb.

Ugyanez akkreditívvel Raktár áruszállítás áru átvétele okmányok adásvételi szerződés Vevő Eladó akkreditív nyitási megbízás fizetés okmányok akkreditív okmányok akkreditív Nyitó bank Eladó bankja okmányok fedezet Negociáló bank Rembours bank Fizető bank Kijelölt (teljesítő) bank Igazoló (megerősítő) bank Megelőlegező bank Értesítő (avizáló) bank

Egyéb tudnivalók A szokvány értelmében a visszavonhatatlan (irrevocable) akkreditív az alaptípus. minden akkreditív visszavonhatatlan, hacsak ennek ellenkezője nem szerepel rajta visszavonhatatlanságát célszerű az adásvételi szerződésben külön hangsúlyozni A visszavonható (revocable) akkreditív esetén az akkreditívben tett kötelező fizetési ígéretet a nyitó bank egyoldalúan, az eladó egyetértése nélkül is visszavonhatja. ez az eladó számára egyáltalán nem biztonságos nemzetközi üzleti életben nem szokás ezt a típust választani

Egyéb tudnivalók Az okmányok helyességét okmány-felülvizsgálattal állapítják meg Az akkreditív tartalmazza: a megbízó nevét és telephelyét, a kedvezményezett megnevezését, a szállítandó áru (teljesítendő szolgáltatás) pontos megnevezését az áru mennyiségét – pontosan vagy kb. (+/- 10% eltérés lehet) a meghitelezés összegét – pontosan vagy kb. megjelöléssel (szintén +/- 10%) az egységárat a fizetés pénznemét a benyújtandó okmányok pontos felsorolását, rendelkezéseket azok tartalmáról, példányszámáról.

Egyéb tudnivalók Határidők Átruházhatóság Köszönöm a figyelmet!