Japán és helye a világgazdaságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Az 1. világháború.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Negyedik előadás Március 11
Szervezeti formák.
Az ipari fejlődés korai korszakai
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A felvilágosult abszolutizmus
Az ipari forradalom.
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Államszervezet és közigazgatás
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Az ellátási láncok biztonsága
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Chambre de Commerce et d’Industrie Magyar - Francia Kereskedelmi
Készítette: Csernátoni Attila
1 éves a Sulinet Expressz. A program első éve Az Oktatási Minisztérium nyarán indította el a Sulinet Expressz programot. A program célja: az Internet.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
ÖSSZEFOGLALÁS.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A jellem. A jellem fejlesztése
A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK
Készítette: Koleszár Gábor
Délkelet – Ázsia országai
A regionális gazdasági integrációk
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Japán és helye a világgazdaságban

Természeti adottságok Japán a Csendes-óceán északnyugati részén terül el. A legkülönbözőbb éghajlati viszonyok figyelhetők meg a szigetországban, a hegyvidékitől a szubtrópusiig. Az ország 70 százaléka erdővel borított hegyvidék kb. egy­hetedén folyik mezőgazdasági termelés és a lakosság túlnyomó része az ország területének egyhetedén lakik

A teraszos rizsművelés módszerei az egyes emberek közötti kooperáció kényszerét váltotta ki, tehát a japánokra jellemző cso­porttudat, a konszenzuselv anyagi alapokban is gyökerezik. Japán a környező tengerekből biztosítani tudja élelmét, bár a nyugati táplálkozási szokások terjedésével jelentős importra is szorul.

Japán hagyományos vallása a sintoizmus, amely pánteista jellegű és nagy jelentőséget tulajdonít a rituáléknak. E vallás szerint minden természeti formában, sőt élettelen tárgyakban is la­kozhatnak szellemek, így aztán a szentélyek, szent helyek száma szinte fel­becsülhetetlen, bár természetesen a szigetországban is megtalálhatók a nagy, központi zarándokhelyek.

A koreai közvetítéssel eljutott kínai kultúrával együtt megjelent és jelentősen elterjedt a buddhizmus is, amelynek számos - gyakran csak Japánban létező - csoportja, szektája alakult ki. A 16. században az európai misszionáriusok tevékenysége nyomán megjelent kereszténység nem tudott jelentősen elterjedni, a lakosság kevesebb mint 2 százalékára terjed ki, akik nagyobb fele protestáns.

A japán gazdaság és társadalom mai működésének vallási-etikai hátteré­ben a konfuciánus etikai (és nem vallási!) rendszer elemei fedezhetőek fel a leginkább. Japán viszonylagos politikai stabilitásának egyik fontos tényezője, hogy az ország etnikailag rendkívül homogén, a lakosság 98%-a japán.

A japán társadalmat a nyugati szakirodalom gyakran a „csoportizmus kifejezéssel minősíti. Ezeken a csoportokon belül erős a közös célokért és a vezetőkért érzett lojalitás, az összetartozás-tudat, a kölcsönös segítség és szolidaritás. Természetesen a csoportok is szerveződhetnek csoportokba, aminek legmagasabb szintje maga a japán nép.

Csoportszinten megvalósuló indi­vidualizmusról, néha sovinizmusról beszélhetünk. Japán esetében a csoport, a kisebb-nagyobb közősség ér­dekeit szem előtt tartó konfuciánus etikáról beszélhetünk. jellegzetesség a kölcsönösségnek az a formája, amelyben az egyik fél felelősséget érez a másik iránt, az a fél pedig folyamatosan megköszöni ezt, tisztelettel tartozik ezért.

Közel három évszázados elzárkózás után Japán az 1850-es évektől kezdődően külföldi nyomásra megnyitotta kikötőit a külföldi áruk, kultúráját a nyugati hatalom előtt. 1868-tan a császár pusztán jelképes és a fő katonai kormányzó valós hatalmára épülő rendszer (az ún. sógunátus) megszűnt.

Az 1890-es évekig óriási fejlődésen ment át a pénzügyi, kereskedelmi szektor és az infrastruktúra, a mezőgazdaság pedig jelentős termelékenység­növekedést mutatott fel. A gazdaság fejlődését a 19, század végén a kötelező katonai szolgálat be­vezetése és a hadsereg modernizálása kísérte.

A hódításokkal Japán jelentős nyersanyagforrásokhoz jutott, ugyanakkor egyes gyarmatokon korszerű feldolgozóipart hozott létre. Két legjelentősebb gyarmatáról, Tajvanból és Koreából mezőgazdasági termékeket, nyersanya­got és munkaerőt importált.

Kutatás-fejlesztés A japán gazdaságirányításban fontos szerepet játszott a vállalatok ösztönzése az ipari szerkezetváltásra. Ennek egyik központi eleme a termelésben alkalmazott új technológiák ki- és továbbfejlesztésének támogatása.

A kutatás-fejlesztésben az egyetemeknek a hatvanas években jelentős sze­repük volt, de ez a funkció később fokozatosan áthelyeződött a vállalatokhoz. A japán gazdaság egyik alappillérét a nagy vállalatcsoportok képezik. Az állam megengedte egy új fajta rendszer kialakulását, amit keiretsunak neveznek.

A keiretsu rendszerben a beszállító, kisebb cégek alárendelt szerepet játszanak és az anyacég érdekei érvényesülnek, míg a nagyvállala­tok horizontális viszonyban állnak egymással. A keiretsu rányomja bélyegét a belkereskedelemre is. A termékek bonyolult csatornán keresztül jut el a fogyasztóhoz.

A jogrendszer alapvetően a vállalatoknak kedvez, a keiretsu akadályozza a külföldiek piacszerzését és közvetlen beruházásait Japánban. Nem léteznek nagy szakszervezeti szövetségek. A jellemző nagyvállalati menedzsment módszereit a II. világháború utáni fejlődéshez kötik.

A nyugati vezetési módszerek megjelentek a Meiji időszakban. A japán felfogásban az emberi tényező központi szerepet játszik. „Egy család vagyunk” gondolata. Tisztán kivehető az életre szóló foglalkoztatás rendszere. Az iskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek a diákok.

Köszönöm a figyelmet!