Az ifjúsági szubkultúrák szerepe a nevelési folyamatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Köszöntő Kérem tekintsék meg iskolánkról szóló rövid bemutatónkat!
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Informális tanulás Horváth H. Attila. Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Könyvtárhasználati verseny
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Szabadidős tevékenységek /Felmérés készült egy vidéki gimnáziumban, 2006 februárjában/ Civitas Polgár az Európai Demokráciában Csapat: Tetrarchia.
Komárom Kártya „Merjünk nagyok lenni – s valóban oly nehéz, - de legyünk egyszersmind bölcsek is.” Gróf Széchenyi István.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az osztályfőnöki szerep története
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
Szigeti Eszter PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 2011
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
Az e-portfólió használati köre
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Mire lehet/ne jó az iskola
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Példa egy ppt prezentációhoz
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Integráció, inkluzió PPK,
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Innovatív felsőoktatási módszerek
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Gordon Győri János * / ** A tehetséggondozás világa 15 ország jó gyakorlata a tehetséggondozás terén *ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Közösségszervezés BA.
DARUS a gyermekekért.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Elmélet és neveléstudomány
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Ifjúsági helyzetkép a világban, nemzetközi kitekintés
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Flip-It! A módszer alkalmazása
Előadás másolata:

Az ifjúsági szubkultúrák szerepe a nevelési folyamatban Mészáros György tanársegéd, ELTE PPK, EKF TKTK VII. Országos Neveléstudományi Konferencia

Retorika - episztemológia meggyőzni retorika – szöveg (textualitás) - narratíva a ppt ellentmondásossága dekonstrukciós – újmarxista episztemológia reflektivitás

Értékek, személyes történet miért a téma? személyes-politikai indokok ellenállás kulturális kérdésekre nyitottság baloldaliság, transzcendencia, feminizmus-queer elméletek

Elméletek posztmodern kontextus, globalizáció (imperializmus) fiatalságkép kultúra (cultural studies), szubkultúrák (?) hegemónia Freire, McLaren, Giroux: kritikai pedagógia, a csöndre ítéltek hangja

„Kérdések” az empíria szerepe... a fiatalok hangja közelről az iskolai nevelés kulturális világa (szub)kulturális – iskolai tapasztalat a fiatalok értelmezései, ellenállásai ...újabb kérdések...

Metodológia pedagógiai etnográfia részvétel, jelenlét, történet autoetnográfia pedagógiai: értelmezésében, kérdéseiben, de a jelenlét, a kutatói pozíció is! kutatásetikai kérdések

Módszerek 30 fős osztály (17 éves tanulók), lakótelepi gimnázium, fél év, részvétel a mindennapokban (órák, szünetek, iskolán kívül) terepjegyzetek, terepnapló 23 interjú (diákok, tanárok) tartalomelemzés blog – kommentárok feldolgozás: NVivo szoftver

Egy történet szilánkjai

Beavatás fokozatos bevonódás kocsmázás, bulizás, megosztás „átülni”: diákoldal dolgozatírás, felelés tanárok zavaró jelenlét építő – romboló szerepem

Az iskolai lét diákértelmezése buli unalom túlélés elnyomás kikezdés ellenállás

Fufesz egy gyökér, fütykös, kukesz, mukesz, dirr, durr, Köcsög, töcsöm, pöcsöm, fasz kópé Egy bankkártyás, hátulgombolós, muszáj dzsekis riherongy kurva, Aki szeret hátulról kapni és nagyon élvezi, Utolsó kis seggkukker.

Tanári értelmezések „lumpen proletárok” „nem képesek...” „életem 3 legjobb osztályának egyike” „rémosztály” nem vetődik föl a kulturális kérdés a szabadidő külön világ

Kulturális hegemónia középosztálybeli elitkultúra a tőke szerepe szakadék az ifjúsági kultúra és az iskolában közvetített kultúra között etikai nyitottság, de műveltségközpontúság patriarchális és heteronormatív gondolkodásmód

Szabadidő, szubkultúrák, identitás általában nem világosan körvonalazódó szubkulturális odatartozások szabadidős formálódás (!) színes, kreatív világ iskola: unalom, passzivitás, túlélés, szünetbeli és órai buli feszültségoldó technikák csoport-szembenállások

Amikor az első koncerten voltam, néztem, hogy ezek [ti Amikor az első koncerten voltam, néztem, hogy ezek [ti. a rockerek] kurva jó fejek. És ahhoz képest, hogy nem mentem le halálfejes pólóban, meg berúgva teljesen, ahhoz képest nem éreztem magam kívülállónak, sokan voltak így amúgy. Ez egyfajta mutogatás. Én ilyen zenét hallgatok, és itt a pólómon a zenekar neve. Valaki meg divatot csinál ebből. Nem is ismeri a zenekart, és felvesz olyan pólót, amin rajta van a neve. Szerintem a koncert a lényeg. Hogy élvezze, hogy megőrüljön. Amikor hallgatom a zenét, amikor valami újat hallok, akkor kiráz a hideg.

Ifjúsági kultúra, szubkultúrák szerepe? nincs szerepük de lehetne, kiaknázatlan lehetőség építő kulturális párbeszéd lehetősége határátlépések, határon állások a diákok hangja „hackeli” az iskolát (szub)kulturális értékek! a társadalmi igazságosságért

Köszönöm figyelmüket! gyuri7420@gmail.com