MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Feladatok ModellezésFeladatok TanórákÉrtékelés Észrevételek.
Advertisements

A négy gyertya.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Stacionárius és instacionárius áramlás
A fényképezés alapjai Szerző: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
Rendszertervezés CAD.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A Biblia és a könyvnyomtatás
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
 Az alaplap kiválasztása előtt figyelembe kell venni, hogy milyen processzort szeretnénk magunknak, hiszen ettől függ, hogy milyen lapkakészletű/foglalatú.
BIOMECHANIKA ANE/ANF, ALE/ALF, UDSZ, KIEG. 2007/2008 I. félév
A MOZGÓ KÉP és hang TÖRTÉNETE
Záridő Blende Fénymérés
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
1 A FILM ÉLETRAJZA Vásári mutatvány Fitton1826Thaumatrop Plateau (Belga) 1829Phantaskopéletkerék USA1834ZeotropeCsodadob CharlesWheastone1850 fogaskereket.
Elektronikus adóbevallás
A négy gyertya Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.
Egyéni animációk készítése
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A mai órán az őskor festészetével ismerkedünk meg!
1 1 1.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Minta a beadandó feladathoz
a fotózás technikai alapjai
Moliere 24/B.
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Adventi négy gyertya.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
„Papírképek” Gothár Péter fotói a Fugában. Április 30-a és május 17-e között Gothár Péter képeinek adott otthont a FUGA – Budapesti Építészeti Központ.
A fényképészet I. Története II. A fényképezőgép
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Vetületi ábrázolás alapjai
A prezentációkészítés alapjai
A doktori képzés eredményessége Rövid beszámoló a kapott adatok tükrében ODT Tanácsülés, április 15. Varga Balázs.
A négy gyertya.
Prímrekord, 2005 Csajbók Tímea, Farkas Gábor, Kasza János.
Bepillantás egy boldogabb világba: Anika illúziója és a mozinézők illúziója 10/C.
A dinamó felfedezője? Felfedezői?
Megfigyelési teszt Hölgyek részére
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
I. foglalkozás Készítette: Ragó Gábr.
1. A FILM ELŐTÖRTÉNETE.
Nikolausz Kopernikusz
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Ilyenek voltunk vadak és jók bűnösök közt is ártatlanok….
Ikarosz és a repülés.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Heinrich Rudolf Hertz.
Sergei Bobkov Csodálatos Fa-forgács mûvészete
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Film, videó történet, videókamerák 5. témakör. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai.
A MOZGÓKÉP TÖRTÉNETE A CAMERA OBSCURÁTÓL A MULTIPLEXEKIG.
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
A KERÉKPÁR TÖRTÉNETE KÉPEKBEN
"A fényképen mindig két ember van a fényképész és a néző."
Előadás másolata:

MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret 1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…

A mozgás rögzítésének atyja. EADWEARD MUYBRIDGE A mozgás rögzítésének atyja.

EADWEARD MUYBRIDGE 1830. Április 9-én született Angliában. 1831. Különc ember lévén, nevét már korábban Edward Muybridge-re változtatta, amiből később Eadweard Muybridge lett. 1860. Elhagyta hazáját. Csendes - óceáni partvidék elismert fotográfusaként tartották számon. Nem tudni, hol és hogyan képezte magát fényképésszé.

EADWEARD MUYBRIDGE Muybridge - t a fényképezés mellett a lóversenyzés is nagyon foglalkoztatta. Egy nap Leland Stanford szenátorhoz meghívást kapott. Aki köztudottan szintén szenvedélyes rajongója volt a telivéreknek. Egy nap az angol meg az amerikai hosszan vitatkoztak egy ló erényeiről, amely a szenátor tulajdona volt. Vágta közben van egy pillanat. amikor a ló mind a 4 lába a levegőben van.

EADWEARD MUYBRIDGE Ekkor történt, hogy a probléma megoldása érdekében Muybridge agyában zseniális terv született.

EADWEARD MUYBRIDGE Az amerikai lóversenypálya mentén 24 fényképezőgépet állított egymás mellé. Mindegyik fényképezőgép kioldójához vékony szálat rögzített, amelyet a pályán keresztül feszített ki. A pálya túlsó oldalán a géppel szemben fehér vásznat állított fel, hogy az egyes képek minél tisztábbak legyenek. Amikor minden elkészült megadta a jelet és elkezdődött a lóverseny.

EADWEARD MUYBRIDGE Amikor a lovak, a sorban egymás mellé állított fényképezőgépek mellett elfutottak, akkor minden egyes gép előtt elszakították, a pályán keresztül 24 db kifeszített szalagot. Szalagok mindegyike egy-egy elektromágnest vezérelt, ami pedig szabaddá tette a lemezeket. TERVRAJZ

EADWEARD MUYBRIDGE Sikerült felvennie a lépés, az ügetés és vágta egymást követő fázisait. De a képek annyira különböztek a művészetben ábrázolt mozgástól, hogy sokan kételkedtek a pontosságukban. 1880-ban - egy saját készítésű diavetítővel - Muybridge a képeket egymásután kivetítette egy képernyőre.

EADWEARD MUYBRIDGE Ez volt a világ első mozgóképe. Muybridge a képsorozat által bebizonyította amerikai vendéglátójának, hogy a vita során az ő feltételezése volt helyes.

EADWEARD MUYBRIDGE Sorozatfelvétel készítése a vágtató lóról. Bebizonyította, - az emberi szem által felbonthatatlan mozgásfázisok rögzítése által -, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a négy lába a levegőben van.

EADWEARD MUYBRIDGE Az angol a történtek után bizonyára azzal is megelégedett volna, hogy fényképeit elrakja magángyűjteményébe. Ha valaki nem vetette volna fel előtte azt az ötletet, vajon milyen hatást keltenek ezek a fényképek egy Zootropban. A kísérlet eredménye annyira megdöbbentő volt, hogy valóságos szenzációt keltett a közvéleményben.

EADWEARD MUYBRIDGE Zoopraxiskopnak nevezett készülékét 1879-ben konstruálta.

EADWEARD MUYBRIDGE „Tökéletesíti” a zoetropot - vetítésre alkalmassá téve és zoopraxiscope-nak nevezve. Zoetrop: szabadon forgó fémhengeren alapuló készülékre, mely 13 fázisrajzból kiindulva kelt mozgásillúziót a nézőben.

EADWEARD MUYBRIDGE Zoopraxiscope-val készült kép. Mozgó bika

Penakistoscope-val készült kép EADWEARD MUYBRIDGE Penakistoscope-val készült kép

Muybridge módszerével körülbelül : EADWEARD MUYBRIDGE Egyelőre azonban csak annyiban láttak benne gazdasági fantáziát, hogy ez is valami újdonság. A film elkészítéséhez, melynek vetítése egy percig tartana - másodpercenként 12 expozíciót véve alapul, ami a szükséges minimum a folyamatosság illúziójának megteremtéséhez - Muybridge módszerével körülbelül : 720 fényképezőgép beállítására lenne szükség.

EADWEARD MUYBRIDGE Későbbiekben közel százezer pillanatfelvételt készített mozgó állatokról és emberekről, amellyel a mozgás tanulmányozását tette lehetővé.

EADWEARD MUYBRIDGE Muybridge és Leland Standford kapcsolata megszakadt, egy szerzői jogi vita végett. De Muybridge ekkor a már valódi hírességként, bele kezdett egy előadókörútba, és előadásai egyszerre voltak tudományos demonstrációk és szórakoztató show-k.

EADWEARD MUYBRIDGE Előadásai óriási hatást váltottak ki. 1881 - es párizsi bemutató „fenséges élvezetéről” hosszan cikkeztek a francia lapok, külön kiemelve az - akkor még alig néhány - emberi alak mozgását mutató sorozatot: „…ez utóbbiak, egészen csodálatos ábrázolások.”

Az én Camera Obscurám