Az Equal-projekt nemzetközi tapasztalata VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008. november 13. Szőke Krisztina, Eszterházy Károly Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
A tanári munka értékelése
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Második Esély projekt.
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Egészségpolitika.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Az Equal-projekt nemzetközi tapasztalata VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia november 13. Szőke Krisztina, Eszterházy Károly Főiskola

A kutatási cél A hátrányos helyzetű, tanulásban alulmotivált éves fiatalok iskolai kudarcának csökkentését, munkaerő-piaci integrációjának elősegítését célzó innovatív megoldások megismerése.

A kutatási probléma nemzetközi jelentősége n Ipari társadalmak posztindusztriális tudásgazdaság n A foglalkoztathatóság alsó képzettségi küszöbe megnőtt n A képzetlen rétegek újratermelése a rendszer súlyos működési hibája n A későbbi munkaerő-piaci integráció és/vagy e réteg segélyezése óriási költségekkel terheli meg az államháztartást, visszafogja a gazdaság fejlődését. n EU cél: a foglalkoztatás szintjének növelése n Lehetőségek az oktatásban, a szakképzés kiaknázásában, a képzési szerkezet és a munkaerő- piaci igények összehangolásában.

A kutatás módszerei n Dokumentumelemzés n Megfigyelés n Interjúk n Terepnaplók n Fényképek, filmek készítése

A nemzetközi kutatás során két modell behatóbb tanulmányozásra került sor:  Hollandia: Onderwijscampus Winschoten,  Olaszország : Scie - SISTEMI DI CONSOLIDAMENTO DI IMPRESE EDUCATIVE,

Campus Foundation Winschoten

Onderwijscampus Winschoten Társadalmi problémák n Hátrányos helyzetű régió (mezőgazdasági tradíciók, elvándorlás) n Magas munkanélküliség n Alacsony iskolai végzettség

Onderwijscampus Winschoten Iskolai, lemorzsolódási problémák n A szakma-előkészítői (9-10 pre-vocational) és a szakmai (vocational 10-11) szakaszok között jelentős n Alacsony motiváció n Mintakövetési problémák

Az Onderwijscampus Winschoten céljai n Új tanulási koncepció fejlesztése és gyakorlatba helyezése n A pre-vocational és vocational közötti szakaszban a lemorzsolódás csökkentése n Kísérleti képzés, melynek célja, hogy minden tanuló jól érezze magát az iskolában, hogy jó minőségű oktatásban részesüljenek, és szakmai végzettséggel lépjenek ki n Az elméleti és a gyakorlati oktatás összekapcsolása n Szoros kapcsolat a munkaadókkal és a gazdasági szektorral

Onderwijscampus Winschoten Eszközök n A „természetes tanulás” módszerének bevezetése n A holland rendszerre jellemző szelektív vizsgák kiiktatása, a záróvizsgák speciális módon történő átszervezése n A pre-vocational és a vocational szint összekapcsolása: –Vegyes tanárcsoportok –Vegyes diákcsoportok

Onderwijscampus Winschoten A természetes tanulás öt kritériuma (APS): n A tanítási tevékenységeket az határozza meg, hogy mit szeretne tanulni a tanuló, mi érdekli őt, és mi az, amit már tud. n Mindenkinek egyéni a tanulási stílusa, fontos, hogy az új ismereteket, készségeket és attitűdöket a tanulók a saját módszereikkel sajátíthassák el. n A tapasztalati úton való tanulás bizonyítja leginkább a tanultak alkalmazhatóságát a gyakorlatban, és a hasznosságát a való életben. n A tanuló természetes kontextusban, a gyakorlat során sajátítja el az elméleti ismereteket is. n A tanulási folyamat társas környezetben zajlik a való világhoz hasonlatosan. A tanulási folyamat kooperatív tevékenységeken alapszik, meghatározza az együtt dolgozás, az egymástól való tanulás, egymás segítése, az ötletek és az érzések megosztása a többiekkel.

Onderwijscampus Winschoten Különböző intézmények integrációja

Társadalmi és iskolai problémák: n Nagyvárosi indusztriális környezet n „gyökértelen” fiatalok n Tankötelezettség n Szakma megszerzése nélkül hagyják abba az iskolát

Eszközök: Don Bosco hagyományaDon Bosco hagyománya n PPP (Public Private Partnership) n új szervezeti/szervezési és vezetési megoldások (operátori hálózat) n szektorközi együttműködés

„Piazza dei Mestieri”-t (Mesterségek tere), több városban is szeretnénk megvalósítani.„Piazza dei Mestieri”-t (Mesterségek tere), több városban is szeretnénk megvalósítani. Módszer: munkára nevelés és munkán keresztül való tanulás.Módszer: munkára nevelés és munkán keresztül való tanulás.

n A gyakorlat és az elmélet összekapcsolása n A gazdasági szektorral és a munkaadókkal való szoros kapcsolat

A változások szintjei n Mikro: a tanárok szintje - a mindennapi tanári munka segítése és hatékonyabbá tétele - a kompetenciák fejlesztése - a kreativitásuk kibontakoztatása - nyitottság

n Mezo: az oktatási intézmények és azok menedzsmentje - új programok bevezetése és értékelése, - a tapasztalatcserék, - az iskolai kultúra átalakítása, - a felszerelések és a feltételek biztosítása, - a network-ök kiépítése

n Makro: döntéshozói és kormányzati szintek (nemzeti és európai) - törvényi szabályozás - képzési programok akkreditálása - szupervízió

Összegzés n A nemzeti kontextusban fellelhető sajátosságok, hagyományok n A kérdés európai megközelítése n Közös meggyőződés: a középfokú szakképzés eredményességét döntően befolyásolja a képzési tartalmak és módszerek munkaerő-piaci elvárásokhoz való igazodása

Hozzáférés az eredményekhez The “Gold” Partnership Website: Külföldi partnerek: n Holland; Gerry Blaauw - n Italy: Antonio Saffioti -

Köszönöm a figyelmet!