Tanulás az információs társadalomban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Humánkineziológia szak
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Műveletek logaritmussal
E-learning és a multimédia
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A tételek eljuttatása az iskolákba
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Térelemek kölcsönös helyzete
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
1. A foglakozás címe 5*5 =25 Slide szöveg és benne:
Szerző neve A foglalkozás címe Egy foglalkozás, ~ 2 Word oldal ~ 4000-karakter 4-6 Kép (Fotó, vonalas rajz, Clipart, táblázat, grafikon) 1 objektum animáció.
Hipermédia tanulási források az interneten
Eger április Komenczi Bertalan
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
E-learning Kovácspál Eszter.
szakmérnök hallgatók számára
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
A számítógép története
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
Eszterházy Károly Főiskola, Eger Neveléstudományi Doktori Iskola Médiainformatika intézet Komenczi Bertalan Oktatás- és Kommunikációtechnológia.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
Az online tanulás virtuális tanulási környezete. 1. Az elektronikus tanulási környezet fogalom olyan tanulási környezeteket jelent, ahol a tanítás és.
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Előadás másolata:

Tanulás az információs társadalomban

2. Előszó „A számítógép lehetővé teszi, hogy minden tanuló egyéni módon haladjon a tananyaggal. Az otthoni terminálok a képzési lehetőségeket és a tudást házhoz fogják szállítani. Az oktatási célú számítógép társadalmunk szimbóluma, amely tanulótársadalommá változott”. (Fuchs, 1969)

3. Használat Fontos kezelési útmutatás: Ha tovább kívánunk lépni a tananyagrészekben akkor használjuk: - A Page Down billentyűt és/vagy az akciógombokat Előző Tovább Fogalmak 55. 58. dia 1. dia FOGALOM Használat 3. Főmenü 4 Tananyag 9 Vissza

4. A foglalkozások tagozódása I. Célkitűzés, cél (5) II. tartalmi leírás (7) III. tartalom és tevékenységek (9) 1. motiváció (10) 2. Emlékeztető (11) Részellenőrzés (14-15) 3. Új ismeretek (16) 3.1 A tanulási környzet mezovilág modellje: 17-24 3.2 Az e-learning 25-30 Új ismeretek ellenőrzése1.(31) Új ismeretek ellenőrzése 2. (32) 4. Összefoglalás (33-34) 5. Értékelés (35-36) 6. Javasolt százalékos határok (37) IV. Egyéb (38) 1 Fogalmak (39) 2. Illusztrációjegyzék (40) 3. Irodalom (41) 4. Ajánló (42) 5. Köszönet (43)

I. Cél Az anyag célja információs társadalomról tanultak felelevenítése az információs társadalomban való tanulás lehetőségeinek megismerése, a tanulási-tanítási folyamatok hagyományostól eltérő szegmenseinek vizsgálata a hagyományos tanulási modellekből való kilépés során a tanulási keretek és módszerek variabilitásának, lehetőségeinek megismertetése

I.1 Követelmények, kompetenciák A tananyag és a tananyaghoz kapcsolódó irodalom és linkajánló révén egy olyan alapfogalmi hálót lehet kialakítani, amely segít benneteket az elektronikus tanulás megismerésében, kedvet csinál a tanulmányozására és segít eligazodni az információs társadalomban. Fontos az alapfogalmak, az elektronikus tanulás-tanítás lehetőségeinek és alkalmazhatóságának ismerete, annál is inkább mert dinamikusan fejlődő oktatási-tanulási modellekről van szó, amelynek lehetőségei határtalanok.

II. A tartalom A kommunikációs társadalom kialakulásának főbb állomásainak és jellemzőinek felsorolása után az információs társadalomban való tanulás lehetőségeit és eszközeit vizsgáljuk meg, amelyben szó esik a tanulás mezovilág-modelljéről, az e-learning szervezőelemeiről, a hagyományos és elektronikus tanulás viszonyáról.

A már tanult elemek felidézésén túl egy-két hasznos, a pedagógia területén kiválóan alkalmazható módszer is szóba kerül. Az ellenőrző tesztek segítségével megállapíthatjátok mennyit sikerült megjegyezni. Az inyenceknek pedig egy-két vonatkozó és kapcsolódó irodalmat, linket is ajánlok.

III. Tananyagtartalom és tevékenységek Az információs társadalom kialakulása A tanulási környezet mezovilág modelljének összetevői Az e-learning fogalma és formái

III.1. Motiváció Az információ kódolása, dekódolása, továbbadása, megosztása és felhasználása izgalmas feladat Ki ne akarna Miss Marple lenni és megfejteni a tartalom mögötti üzenetet

III.2. Emlékeztető Az emberi gondolkodás kialakulása Merlin Donald szerint 4 jellegzetes szakaszra bomlik: Epizódikus: főemlősök: 5 millió év Mimetikus: homo erectus: 1,5 millió év Mitikus: homo sapiens: 50 ezer év: nyelvhasználat Teoretikus: homo tipograficus: 5 ezer év Gutenberg: 500 év – Gutenberg-galaxis Hálózati: 50 év

Emlékeztető 2. És a folytatás… Korai számológépek: Pascal, Leibniz 1822 – 1833 Charles Babbage: Difference és Analitical Engine 1944. Számítógépfejlesztés a II. vh idején: ENIAC és Neumann János – A neumann-architektúra SAGE és Whirlwind projektek Marconi-konstelláció: távközlés iránti mánia 1958. ARPA-projekt, D. Engelbart: NLS – Online System 1984: az ikonikus fordulat: Macintosh, John Sculley, Bill Gates, XEROX –PARC fejlesztőlabor, Simonyi Károly 1989.Tim Berners-Lee: Weaving the web – a www. megalkotója

Emlékeztető 3. Az információs társadalmak ismérvei: 1. Az átmenetiség társadalma – jövőorientált társadalom: Anthony Giddens: Elszabadult világ 2. Technikafüggő társadalom – technológiai determinizmus: Neil Postman: Technopoly 3. A globális világgazdaság társadalma 4. Hálózati társadalom: flexibilis hálózat: Manuel Castells: a hálózati társadalom kialakulása 5. Tudásalapú társadalom: information literacy, digital literacy, új kulcs-kompetenciák 6. Információ-intenzív társadalom: feed-back domináns szerepe 7. Planetáris társadalom: Global village – identitáskeresés 8. Egyenlőtlen társadalom: digitális szakadék, információs egyenlőtlenség

Részellenőrzés és visszacsatolás 1. 1. Merlin Donald felosztásában melyik korszakhoz köthető a nyelvhasználat megjelenése a. mimetikus b. mitikus c. epizódikus 2. Melyik a tudásalapú társadalom egyik legfontosabb fogalma a. kulcs-kompetenciák b. Gutenberg-galaxis c. Digitális szakadék Megoldások 1. b 2. a

Részellenőrzés és visszacsatolás 2. 3. Melyik állítás igaz a három közül? Az átmenetiség társadalmában a feed-back szerepe jelentős A számológép legkorábbi megalkotása Blaise Pascal nevéhez köthető A számítógépfejlesztés egyik kiemelkedő alakja Marconi volt. Megoldás b

III.3. Új ismeretek feldolgozása 1.A tanulási környezet mezovilág modellje :17-20 2. Az e-learning fogalma és ismérvei 21-25

3.1 A tanulási környezet mezovilág-modellje hipervilág mikrovilág mezovilág

A tanulási környezet A tanulási környezetek közül a szervezett tanulás színtereit – mindenek előtt az iskolát – egy speciális mezovilágnak foghatjuk fel. A mezovilág szervesen kapcsolódik a Seymour Papert által bevezetett mikrovilág és hipervilág terminus technikusokhoz, azokat egy logikusan kapcsolódó háromelemű rendszerré egészíti ki.

A mikrovilág Az egyéni tudatok tere: Egyéni tudástartalmak Megelőző tapasztalatok Kognitív kompetenciák Kulturális hátterek Világszemlélet Személyes célok és programok Egyéni tanulási stílusok

A hipervilág Médiaszféra tere: Gutenberg-galaxis: az írásbeliség világa Marconi – konstelláció: a távközlés világa Neumann-architektúra: a számitógép, az informatika világa www : a hálózat

A mezovilág Az iskola, a kortársak és a család tartozik ide A személyes jelenlét világa, a face to face kommunikáció tere Szocializációs tér: fontos szerepet tölt be a közös tudástartalmak és közösen osztott értékek kialakításában, mert ezek nélkülözhetetlenek egy demokratikus társadalom működéséhez. A mezovilág olyan szervezett tanulási környezet, amelyben tudatosan építünk az ún. rejtett tanterv hatásaira, ezzel együtt a tanulás informális és incidentális, random módozataira is.

Iskolai interface Az iskola három interface-szel dolgozik: interface: iskola: „tabula rasa”: zárt tanulási környezet. Interface: kapcsolatok: schools e-twining: elektronikus testvérkapcsolat, interkulturális dialógus, távtanulás Interface: a család: transzparencia, állandó infokommunikációs kapcsolat a család és az iskola között.

A zárt és nyitott tanulási környezet - betölteni a tanuló fejébe a tudást - tudástranszfer - termékszerű tudás - tömegtermelés Nyitott Personal prior knowledge Tudáskonstrukció Folyamatos tanulás Személyre igazítás

3.2 Az e-learning Az információs és kommunikációs eszközrendszer – amellett, hogy új kihívásokat jelent az oktatás számára – olyan eszközrendszert bocsát a pedagógia rendelkezésére, amely – értőn alkalmazva – jelentős hatékonyság növekedést eredményezhet a tanítás- és tanulás folyamatában. Az új lehetőségek összefoglaló, divatos neve ma az e-learning.

Az e-learning összetevői

Az e-learning elemei: 1. computer based learning - Hard-ware: adattárolás, adatfeldolgozás - Érett technika: hipertext és interaktivitás - Formálódó technika: multimédia, szimuláció, virtuális valóság Jellemzői: -alacsony belépési küszöb, - alacsony szintű digitális irástudás Problémák: - technika, hozzáférési lehetőség

Az e-learning elemei: 2. web-based learning Nyitott információforrások Hálózati kommunikáció (mail, fórum, stb.) Kiterjesztett valóság Dinamikus textualitás Jellemzői: - magas belépési küszöb - magas szintű digitális írástudás Probléma: - kognitív hozzáférés

Az e-learning elemei: 3. distance learning Idő- és térbeli függetlenség Tanulás és tanulóközpontúság: perszonális kompetenciák Önmegvalósítás – önirányításos tanulás

Az új oktatási paradigma: blended-learning Osztálytermi, illetve online oktatás szimbiózisában elképzelt oktatási forma, mely a face to face és a hálózati elemeket egyaránt ötvözi. Jellemzői: Dual mode curriculum: személyes és online jelenlét Distributed learning Mixed-mode learning

Ellenőrzés, visszacsatolás Sorold fel milyen elemekből áll a mezovilág-modell Milyen interface-szekkel dolgozik az iskola (sorolj fel néhányat) Válaszok 1. egyéni tudatok elemei, zárt és nyílt tanulási környezet, valamint a hipervilág elemeiből 2. school’s e-twining, távtanulás, infokommunikációs kapcsolatok a család és az iskola között

Ellenőrzés, visszacsatolás 2. Ismertesd az e-learning elemeit? Milyen oktatásban valósulhat meg egyszerre az online, illetve az oncampus oktatás Válaszok Computer based learning, web-based learning, distance learning Blended learning

III.4. Összefoglalás 1. A lecke során először visszatekintettünk az információs társadalom kezdeteire, átvettük a nyelvhasználat kialakulásának kronológiáját Bemutattuk az információs társadalmak jellemzőit Eljutottunk az információs társadalomban történő tanulás módozatainak vizsgálatához

Összefoglalás 2. Megvizsgáltuk a tanulás információs társadalomban való átalakulásának folyamatát Bemutattuk a tanulás mezovilág-modelljét, a nyílt és zárt tanulási folyamatok jellemzőit Eljutottunk az e-learning fogalmához, amelynek megvizsgáltuk az összetevőit és távlati lehetőségeit.

III.5. Értékelés A tesztek a tudásanyag elsajátításának mértékét és az összefüggések felismerésének minőségét vizsgálják. Az ellenőrző feladatok megoldása együttesen adja ki az elért eredményt százalékban.

Kérdések és válaszok 1. Melyik nem jellemzője a távoktatásnak a)tudástranszfer b)önmegvalósítás c)tér- és időbeli függetlenség 2. Melyik nem sajátossága a mikrovilágnak a)Egyéni tudattartalmak b)Egyéni tanulási stílus c)world wide web 3. Melyik nem eleme a computer based learning-nek a) hipertext b)multimédia c)Nyitott információforrások Válaszok: 1. a 2. c 3.

III. 5 Javasolt százalékos megoldások 0- 50% Egy kicsit jobban el kellene mélyedni az anyagban 51- 61% Tudásod sajnos még nem elég alapos, rugaszkodj neki még egyszer 66- 79% Tudásod közepes szintű, tekintsd át, hogy melyik feladatot rontottad el, és ismételd át az ahhoz tartozó részeket! 80- 90% Tudásod jó szintű, még egy kis gyakorlás. 91- 100% Gratulálunk, tudásod kiváló szintet ért el, az ajánlóban izgalmas anyagokat találsz a témával kapcsolatosan

IV. Egyéb A következőkben a fogalomtár, az irodalmi jegyzék és egy kis ajánló lesz segítségetekre a tanultak elmélyítésében és továbbgondolásában

IV.1 Fogalmak Mikrovilág: egyéni tudatok tere Mezovilág: a személyes jelenlét világa, a szemtől szembeni kommunikáció tere Hipervilág: a médiaszféra világa Interface: kommunikáción alapuló csatlakozási felület Personal prior knowledge: személyes tudás elsőbbsége Tudástranszfer: tudásbetöltés: tölcsér Tudáskonstrukció. Megtervezett tudás School’s e-twining: elektronikus testvérkapcsolatok Computer-based learning. Számítógép alapú tanulás Web-based learning: web-alapú tanulás Distance-learning: távtanulás E-learning. Elektonikus úton való tanulás Blended-learning: jelenléti és online tanulás Dual mode curriculum: kettős jellegű: online és on campus kombinációja Distributed learning: „osztott” tanulás Mixed-mode learning: „Vegyes-módú” tanulás

IV.2 Illusztrációjegyzék Felhasznált médiumok jegyzéke és elérése Animációk: power point saját médiatárából valók Az e-learning ábrája: Komenczi Bertalan Az információs társadalom iskolájának jellemzői 2007 In:http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=informatika-Komenczi-Informacios 1.kép - címkép 2.kép - : http://elearning.nyf.hu/kepek/e-learning23.jpg 3.kép -http://www.029.co.uk/i/e-learning.jpg 4.kép http://www.crypto.com/photos/usenix05/wednesday/george1-s.jpg http://users.bigpond.net.au/marshan/gg.jpg

IV.3 Felhasznált irodalom Komenczi Bertalan 1999: Off line- Az információs társadalom közoktatási stratégiája. Új Pedagógiai Szemle, 1999/7–8. Komenczi Bertalan 2002. Információ és társadalom. Eger, EKF Líceum Kiadó McLuhan, Marshall 1962.The Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man. University of Toronto Press Komenczi Bertalan Az információs társadalom iskolájának jellemzői In:http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=informatika-Komenczi-Informacios

IV.4 Ajánló A következő oldalak izgalmas barangolást ígérnek azoknak, akiket kicsit bővebben is érdekel az elektronikus oktatás: Oktatási anyagok: Merlot Multimedia Educational Resource for Learning and online Teaching, 2007http://www.merlot.org/merlot/materials.htm?page=2& e-learning centrum 2007, http://www.e-learningcentre.co.uk/eclipse/vendors/video.htm e-learning rövidfilm az online zenei oktatás lehetőségeiről 2007: http://www.youtube.com/watch?v=GX94ws03o3o

Köszönöm a figyelmet Készítette: Balahoczki Mónika pedagógia szakos hallgató E-mail: momobal@yahoo.fr Skype: momolina.mundo További eredményes tanulást!