A TCP/IP cím.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Hálózati architektúrák
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
TCP/IP protokollverem
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
Webtech Vizsgakérdések. Fizikai alapok •MAC address •Vake on LAN •Egyenes és keresztkötésű kábel •Két gép keresztkötésű összekötése ábrán •Alháló:host+switch+router.
IPv4 címzés.
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati architektúrák
Készítette: Vasvári Zoltán
Hálózat összeállítási feladat 2
IP - hálózati címzés Tempus S_JEP Számítógép-hálózatok - 1
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
IP címzés Zelei Dániel.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN
IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
IP számok Biró Piroska.
Routing Windows 2003 server alatt Földvári Eszter - Kovács András.
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati alapismeretek
Gyakorlat 6. Számítógép hálózatok I.
Gyakorlat 10. Számítógép hálózatok I.
A TCP/IP protokoll és az Internet
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Topológiák Hálózati eszközök
TCP/IP alapok.
Készítette: Pandur Dániel
Kapcsolatok ellenőrzése
IP alhálózatok kialakítása
Számítógép hálózatok.
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
Az alhálózatok számítása
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
IP alálózatok.
Dynamic Host Configuration Protocol
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Cutsheet CCNA 1 semeszter Készítette: Kiss Gergely 2/14.b.
Hálózatos programok készítése
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Alhálózatok Schmidt Tibor.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Hálózatok.
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

A TCP/IP cím

TCP: Transmission Controll Protocol IP: Internet protocol A világon a legelterjedtebb protokoll. (Protokoll: a számítógépek kommunikációját leíró szabályok gyűjteménye) Az Internet is ezt használja. A számítógépeket a hálózaton belül az IP cím azonosítja. Az IP cím négy tagból álló pontokkal elválasztott számsorozat. Pl: 195.199.15.158 Már IPV6 is létezik: 6 byte-os A tagok 0-255-ig vehetnek fel értékeket.

IP cím osztályok „A” osztályú: Az első tag 1-126 lehet. Ez azonosítja a hálózatot. A többi tag az egyes gépeket azonosítja. Tehát 126 hálózatban, hálózatonként maximum kb. 16 millió gép azonosítását teszi lehetővé.

„B” osztályú: Az első tag 128-191 lehet. Az első illetve a második tag együtt azonosítja a hálózatot, míg a harmadik és negyedik tag az egyes gépeket azonosítja. 16 ezer hálózatban, hálózatonként kb. 65 ezer gép azonosítását teszi lehetővé.

„C” osztályú: Az első tag 192-223 lehet. Az első három tag azonosítja a hálózatot, míg az utolsó tag az egyes gépeket. Kb 2 millió hálózatban, hálózatonként 254 gép azonosítását teszi lehetővé. A 127-tel kezdődő IP címek diagnosztikai célt szolgálnak. ( Pl: PING 127.0.0.1 - localhost)

Még így sincsen lefedve az összes variációs lehetőség, ugyanis vannak foglalt illetve szabadon, felhasználható IP címek. Szabad címek Pl: „A” osztály: 10.n.n.n „B” osztály: 172.16.n.n „C” osztály: 192.168.n.n Ezeket belső hálózatok építéséhez használhatjuk fel, ugyanis ezek a címek az Internet felé nem „routolódnak”. (Router: az Internetes csomagok útvonal választója)

Ezeket a gépeket az Internet felől nem is láthatják. A kapcsolatot egy proxy szerver vagy egy router teremti meg a külső és a belső hálózat között. Ez egy külső és egy belső IP címmel is rendelkezik.

A DHCP Az IP címeket nem muszáj előre kiosztani. Egy szerverhez kapcsolódó gép kaphat a szervertől ideiglenes IP címet is. Ezt nevezzük dinamikus IP címnek. Ha egy adott gép nem használja a hálózatot, az IP címét megkaphatja egy másik. Így takarékosabbak vagyunk a címtartománnyal.

Subnet mask Azt, hogy egy IP-cím hálózaton belüli vagy kívüli gépet azonosít-e, az ún. subnet mask-ból tudhatjuk meg (alhálózati maszk). A szintén négy tagból álló subnet mask egyes bitjei akkor veszik fel az 1 értéket, ha azon a helyen az IP-címben hálózatazonosító áll. Így például egy tisztán „B” osztályú IP cím esetén a subnet mask értéke 255.255.0.0 lesz. „C” osztályú cím esetén ez 255.255.255.0