Barokk az irodalomban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Advertisements

Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Mindenszentek temploma Pécs
Barokk Zrínyi Miklós és a barokk eposz.
A kora keresztény zene (I-IV. század) antik gyökerei
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Reformáció. Reformáció Kérdés: milyen vallásokat ismertek?
SEGÉDANYAG Szilas László: Kis magyar egyháztörténet. TKK Róma, 1982
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Barokk Zrínyi Miklós és a barokk.
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Rodostói kakukkok.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A középkor művészete Nyugat-Európában
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Az ellenreformáció és a barokk
A reneszánsz.
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
A XVII. század korstílusa
A reneszánsz.
A Reformáció Magyarországon
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
A műeposz útja a római irodalomtól a barokkig
Zrínyi Miklós életműve
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
A XVII. SZÁZAD KIEMELKEDŐ NEVELŐI
Pedagógiai antropológia és etika VIII.
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
A jezsuita rend 21/A.
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Gian Lorenzo Bernini.
Kultúra a török hódoltság korában
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Zenetörténeti korok.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Czene Alexandra 9.b.
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Isaac Newton élete.
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
A magyar felvilágosodás irodalma
ELLENREFORMÁCIÓ és ZRÍNYI MIKLÓS
Magyar történelmi zászlók
Barokk Zrínyi Miklós és a barokk eposz.
A reformáció főbb irányzatai
Barokk.
Ráckevei Ady Endre Gimnázium rackeve_ady_10a Ács Fanni, Kiss Mátyás, Szaniszló Zoltán Párhuzamos karrier 2017.
Zala okt Szentpétervár február 28.
A klasszicizmus
Barokk.
Előadás másolata:

Barokk az irodalomban

A barokk irodalmi mű kompozíciója A kompozíció a nyugtalan mozgalmasság következtében szerteágazik A közlés fő vonalától eltérő mellékepizódok és betétek Tartalmasabb funkció nélküli, pusztán csak díszítő formák halmozása Tasso: „…válassza a szép dolgokból a legszebbet, a nagyokból a legnagyobbat, a csodálatosakból a legcsodálatosabbat, s igyekezzék a legcsodálatosabbat még újdonsággal és méltósággal párosítani.” A barokk irodalom jelentősége a képzőművészetekéhez képest jóval kisebb.

Az európai barokk legfontosabb műfajai tragédia (Lope de Vega és Calderón Spanyolországban) a katolikus lovagi erények és a becsület győz. eposz - uralkodó műfaj (Tasso Megszabadított Jeruzsálem, Milton Elveszett paradicsom), tetőzik bennük a barokk heroizmus, a kozmikus mitológia, a végletekig fokozott vallásosság. Az eposzok hősei Krisztus bajnokai (Athleta Christi). regény is virágzó műfaj lovagregény (bonyolult cselekmény) pikareszk (talpraesett csavargók)

Két hőstípus Antikizált hős (antik hősi pózban, római harcoskosztümben, patetikus taglejtésekkel) Athleta Christi (’Krisztus bajnoka’)– a barokk kor embereszménye, aki kész krisztusi önfeláldozással, egy szent célért meghalni Eredetileg a korai kereszténység mártírjait nevezték így A 15. századtól a pápák által adományozott politikai cím volt. Néhányan, akik megkapták az Athleta Christi címet: Nagy Lajos (VI. Vince pápa) Hunyadi János (II. Pius pápa) Szkanderbég (III. Callixtus, II. Pius, II. Pál, V. Miklós) Ștefan cel Mare (IV. Sixtus) Athleta Christi a korai kereszténységben katona mártír volt, pl. Szent SebestyénA 15. századtól a pápák által adományozott politikai cím volt. Azok kaphatták, akik katonai harcot folytattak a kereszténység védelmében. A 17. századi militáns katolikus himnuszt (Athleta Christi nobilis) május 18-án, szent Venantius napján énekelték

IMITATIO (klasszikusok stílusának utánzása) Erotika Fájdalomkultusz (vértanúk kínjának átélése) – sír-, halott-, rothadás-romantika IMITATIO (klasszikusok stílusának utánzása) Később szabályok, norma állítása – alap: Arisztotelész, Platón, klasszikus szónoklattanok Horatius: Ars poetica NORMA Romanzo-hagyomány: lovagi epika (karoling: Orlando; breton: Arthur) A modern keresztény eposz ezek szintézise (Tasso dolgozta ki)

Magyar barokk irodalom Eposz - a magyar barokk legfontosabb műve Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem c. eposza Vitairat (hitviták) Prédikáció (Pázmány Péter) Irodalmi levél (Mikes Kelemen) Vallomás (II. Rákóczi Fernec) Memoár (emlékirat)(Bethlen Miklós).

A barokk jellegzetességei a szövegekben a pátosz, a túldíszítettség (jelzőgazdagság), a szokatlan képzettársítások, a néha már naturalisztikus ábrázolás, a monumentalitás, a látomásosság, a túlzás, túlzó hasonlatok, az ellentétek hangsúlyozása, a bonyolult, hatalmasra duzzasztott mondatszerkezet – amit barokk körmondatnak nevezünk.

Pázmány Péter Nagyvárad, 1570 – Pozsony, 1637

Protestáns szülök gyermeke, apja második felesége ismerteti meg a katolikus tanokkal. A jezsuiták által létrehozott kolozsvári gimnázium diákja lett. 1588. krakkói jezsuita kollégium, majd Bécs (bölcselet) és Róma (teológia) 1597. tanulmányi felügyelő Grazban 1598-tól bölcseletet tanít a grazi egyetemen. (Itt tanított 1600-ig Johannes Kepler német csillagász is.)

Graz a 17. században

Grazi egyetem, 17. század

Élete Visszatérve Magyarországra prédikátorként működik, több nemes rekatolizál hatására. 1616. esztergomi érsek Meggyőződése, hogy a papság erkölcsi és műveltségi hanyatlása idézte elő a protestantizmus elterjedését Csak erkölcsös, művelt és buzgó papság képes annak határt szabni s a tiszta hitet fenntartani 1619-ben Nagyszombatban, 1623-ban Bécsben hoz létre papneveldét. 1629. VIII. Orbán bíborossá nevezte ki. 1635. Egyetemet alapít Nagyszombaton

Nagyszombati egyetem

Munkássága A magyar ellenreformáció lelke: ékesszóló prédikációival, élőszóval és a sajtó útján folytatott hitvitáival győz a protestánsok ellen. Hatalmas szónoklatai és vitatkozásai sokakat vezettek vissza a protestantizmusból az elhagyott egyházba. Az általa visszatérített főrangú családok számát harmincra teszik. Közöttük: Erdődyek, Draskovichok, Pálffyak, Hallerek, Kornisok, Bosnyákok, Koháryak, ő vezette vissza az egyházba Zrínyi Györgyöt, Bethlen Gábor özvegyét, Brandenburgi Katalint és Rákóczi György fejedelem testvérét, Rákóczi Pált.

Jelentős műve az Igazságra vezető Kalauz, amely 1613-ban jelent meg. Ez a tudomány, rendszeresség és népszerű vonzó modor minden előnyeit egyesítve tárgyalja a katolikus vallás főbb igazságait Tárháza a katolikus vallás érveinek és a protestánsok elleni védelem fegyvereinek.

Öt szép levél Vitairat, 1609, Graz Címzettje Alvinczi Péter, Kassa prédikátora Összefoglalja a korábbi, a katolikus egyházat támadó tételeket Az utószóban úgy okolja meg az irat születését: „Alvinczi Péter, sok mosdatlan szidalmi között bálványozást és hitszegést akart mireánk mérges beszédével kenni. Azért hivatalomnak tiszti szerént, szembe szállék a dücsősséges vitézzel és Öt levelemben orcájára térítém reánk kérődött fecsegéseit… őtet érdeme fölött is mindenütt tisztességgel neveztem, tudván, hogy szép szónak szárnya nem szegik.”

Alvinczi ellen irányuló szurkálódások példái a levelek alcímei: „mézes nyelvű s cifra beszédű”, „púpossan szólló”, „hangosszavú réti fülemüle”, „téjjel-mézzel folyó beszédű”, „az Calvinus zászlója alatt vitézkedők csillaga”

1. levél: a pápisták bálványozásáról 2. levél: a hithez kötött fogadás 3. levél: a papok nőtlenségéről 4. levél: a prédikátornak feltett 26 kérdés 5. levél: a protestánsok bálványozók és eretnekek

Azonos szerkezetű mind az öt levél: Alapszituáció: felkészületlen prédikátor egy „pápista emberrel” vitatkozik, és folyton alulmarad annak műveltsége, tájékozottsága miatt. Azonos szerkezetű mind az öt levél: indítás: Cím Megszólítás Jelenet fejezetek Műfaj levél, de párbeszédes

Stílusa Az Öt levél illeszkedik a kor vitaszelleméhez, amely kizár minden ellenvéleményt és elzárkózik minden meggyőző érvtől. Pázmány ugyanúgy nem veszi tudomásul a reformáció érveit, mint Alvinczi a jezsuitákét. Stílusa lényege az érzéki illusztráció: Realisztikus képek Közmondások, szólások, szentenciák Naturalista szókimondás Bibliai képanyag Körmondatok: grammatikai bonyolultságuk ellenére is tiszták, áttekinthetőek és érzékleteseknek

Consequentia Maior propositio Minor propositio Általános, a protestánsok részéről történt állítás, nem kell bizonyítania Minor propositio Az ellenfélre vonatkoztatott állítás, bizonyítania kell Consequentia