Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Prókay Julianna 6. osztály
Híres épületek a Reformkorban
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
(középszintű érettségihez)
A Habsburg – ház.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A Magyar Szent Korona Prókay Dorottya
A Bánk bán történelmi háttere
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Két nagyon jó helyen jártunk: –Visegrádon –és a budapesti Aquaworld Élményfürdőben.
Koronázási Jelképek.
III. Béla (1172 – 1196).
Államalapítás.
Bibliotheca Corviniana
„Ahol a Korona, ott van Magyarország…”
KIRÁLYI KORONÁK, KORONAÉKSZEREK.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
…nekünk és a szent koronának engedelmeskedni… (Oklevél 1256-ból)
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
A Magyar Szent Korona, Királyi Jogar és az Országalma.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást
Suki-kehely Szilágyi Klára
Szeretnék bemutatni valakit:
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
Készítette: Bujdosó Villő
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Szent István Király.
Szent lászló király.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
Kövér családok.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Árpád-házi szentek.
ANDREJ RUBLJOV
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Árpád- kori kincsművészet és bronzművesség
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Középkor Képei: Román Stílus
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Budapest Programajánló
Emlékhelyek, régi építmények
Kinizsi pál 1431?-1494.
Szalay Petra, Almási Lilla
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
A koronázási jelképek.
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
I. Ferenc József.
A küzdelmes XII. század.
Lengyelország története
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória A „Szent Korona” Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória

A korona teljes, mai képe

A korona szerkezete A korona két részből áll 1) az abroncs = görög korona (corona graeca) 2) a felső kereszt alakú pántok = latin korona (corona latina)

A görög korona A görög korona abroncsának képei : Szent Mihály és Gábor angyalok György, Demeter, Kozma és Damján vértanú szentek Dukász Mihály bizánci császár (1071-1078) Konstantin, a császár testvére vagy fia I. Géza (1074-1077) Utóbbiakat (3-5) utólag szerelték föl.

A latin korona A latin korona képei: A korona tetején Krisztus, „köldökéből” indul a kereszt A pántokon 8 apostol (Péter, András, János, Jakab, Pál stb.) – eredetileg is 8 apostolkép készült, nem történt átalakítás Járd körbe!

A koronák eredete A görög korona: Dukász Mihály bizánci császár ajándéka I. Géza feleségének Bizonyítékok: női koronára utal a korona alakja (homlokrészen háromszög alakú és íves oromdíszek) I. Géza felesége rokonságban állt a császári családdal Maga I. Géza is szerepel a koronán, a királyok viszont nem viselik saját képmásukat A latin korona: A pánt apostollemezei 1050 előtt, Közép- vagy Dél-Itáliában készültek (ikonográfiai bizonyítékok). Ezeket a lemezeket használták a későbbi latin koronához. Kifejezetten egy alsó koronára való ráillesztés céljára készült, önmagában nem használható, de az eredetileg alsó résznek szánt koronáról nincs tudomásunk.

A koronák összeillesztése A koronák összeillesztésére III. Béla idején került sor Bizonyítékok: A korona fölül zárt formája megfelel a 11. századtól bevezetett görög császári korona típusának. Béla 1163-tól a bizánci udvarban élt, több Bizáncból származó jelképet vezetett be Magyarországon: kettős kereszt, koronaforma

Miért „Szent” korona? A „szent” jelző a szent istváni eredettel kapcsolható össze, amely a 18. századig elfogadott volt. A latin korona apostollemezeinek korai keletkezése indíthatta el azt a folyamatot, melynek során a koronát egyre inkább Szent Istvánhoz kapcsolták. (Ezen kívül egyéb koronázási ékszerek – palást és jogar – valóban Istvánhoz kapcsolhatók.) A 18. századtól fedezték fel a görög feliratokat, melyek értelmezése megváltoztatta az addigi hagyományt.

A korona őrzése Árpád-kor: a székesfehérvári királyi bazilika őrkanonokja őrizte (III. Béla uralkodásától) Később Visegrádon őrizték 1446-tól az ország főnemeseiből választott koronaőrök gondoskodtak az őrzésről. A királyi kincstártól külön őrizték, vészterhes időkben a koronaőrök menekítették az ékszert.

A korona szigorú őrzésének okai A korona szigorú őrzését a koronázás XIII. századtól elfogadott szabályai indokolták

A korona hányatott sorsa / 1. Története során a korona többször került idegen kézbe: 1204-ben Imre király özvegye magával vitte Ausztriába (II. András 1205-ben szerzi vissza) A tatárjárás idején IV. Bélával Dalmáciába menekítik. 1305-ben Ottó, bajor herceg vinné magával, de útközben elveszíti. Ezután rövid ideig Kán Lászlóhoz kerül. 1440. febr. 20-án éjjel Kottaner Ilona csellel megszerzi V. László koronázásához. III. Frigyeshez kerül, Mátyás vásárolja vissza.

A korona hányatott sorsa / 2. 1529-ben I. Szulejmán kezére jut, de „értéktelensége” miatt visszaadja János királynak. A 17. vagy 18. században erős ütés éri, melynek következtében elferdül a kereszt és 3 pánt eltörik. (A korona 1792 előtti ábrázolásain a kereszt egyenes) 1849-ben elássák Orsova mellett A II. világháború után az USA-ba kerül, 1978-ban adják vissza. 1978 után a Nemzeti Múzeumban őrizték. Ma a Parlamentben látható a többi koronázási ékszerrel (kivéve palást) együtt.