Krúdy Gyula és Szindbád útja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ruck Brigi és Mezei-Rácz Janó
Advertisements

.. Történetünk egy morózus id ő s férfiról szól,- akinek senkije nem volt, nem szeretett senkit, és mogorvasága miatt ő t sem szerette senki..Haragban.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Arany János Ősszel.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
A M E R C É D E S.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A Barátság.
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
(1882 – 1941). James Joyce (dzsémsz dzsojsz)  Ír származású angol író  Fő műve az 1922-ben Párizsban megjelent Ulysses című regény  Dublini emberek,
Húsvét az élet ünnepe.
Halottak napjára….
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Orient expressz: első útjára október 4-én indult „Roi des Trains,Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata)
Jules Verne.
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Mikor még semmi nem létezett..
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A NYUGAT
1828. Jasznaja Poljana, Tula, Orosz Birodalom-
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
Egy kis gesztus.
"Keresd az életben mindig a szépet
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
(1878–1933) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere
Legyen szép napod! 1.
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Ennek a városnak voltam az írója
Móra Ferenc
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Advent idején.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
VERS RÓLAD.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
DORMÁND.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
ISTEN hozott köztünk!.
Utas és holdvilág Szerb Antal h ő seinek nyomában I.
Kormorán: A Reménység Temploma Ének: Varga Miklós
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
KARÁCSONYI GONDOLATOK , VERSEK
Az elátkozott krumpli-s mese
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Assisi Szent Ferenc.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
Szent Bernadette.
GONDOLATOK VIRÁGOK KÖZÖTT
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Képek: Szentesi Gyors.
Szabó Magda : Abigél.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Mikszáth Kálmán novellái
Ady Endre megzenésített versei
Előadás másolata:

Krúdy Gyula és Szindbád útja

a „régi szép idők” írója lírai, hangulatba olvadó, idősíkokat feloldó próza alkotója magányos, egyetlen írói csoporthoz sem tartozott nem kedvelte az irodalmi életet, ám annál inkább az éjszakázást, ivást, ízletes ételeket, a nőket és a kiskocsmákat

1878 - 1933

1878, Nyíregyháza

apja ügyvéd, anyja cselédlány => Törvénytelen gyermek Szülei csak 1895-ben házasodtak össze.

Tanulmányok Szatmárnémeti, Podolin, Nyíregyháza

1893, megjelent első novellája Érettségiig még további 200 (!) elbeszélése született => termékeny író: összesen 60 regény 3000 elbeszélés 5 színmű

Újságírás: Debrecen, Nagyvárad 16 évesen már cikkeket írt. Érettségizni nem akart, apja ezért ki is tagadta. Végül érettségi után folytatta az újságírást Debrecenben és Nagyváradon.

1896, Budapest

1897, Spiegler Bella 1897-ben ismerkedett meg Spiegler Bella írónővel, aki Satanella és Bogdán Bella néven publikált. 1899-ben házasságot kötöttek.

≈ Krúdy azonban továbbra is bohém életet élt: szállodákban lakott, könnyűvérű hölgyek társaságában mutatkozott, tékozolta pénzét, lóversenyekre és kisvendéglőkbe járt.

1910-es években házasságra zátonyra futott, majd fel is bomlott.

1919, újranősült a háború megrendítette 1919-ben a forradalom mellé állt => a Néplap szerkesztése => meghurcolás

1918-ban a Margitszigetre költözött

1930-ban adósságai miatt fel kellett mondania szobáját a Margitszigeten. Óbudára költözött: nyomor, nélkülözés várt rá. => villanyát kikapcsolták => kilakoltatási végzés született ellene

Nincstelenül, gyertyafényben halt meg 1933-ban.

Sírja mellett pincérek, kofák, zsokék, kártyások gyászolták.

Krúdy életének utolsó napjáról szól Márai Sándor Szindbád hazamegy című regénye.

Krúdy és Szindbád

Krúdy stílusa Hatás: Jókai, Mikszáth 1910-20-as évekre találja meg saját hangját.

Krúdy stílusa belső monológok időfelbontás módszere realitás és irrealitás egymásba játszása lírai hang uralkodó a hangulat, háttérbe szorítja a cselekményt és a jellemeket => régi Pest, Nyírség, ódon házak, különc figurák

Krúdy különcsége … egy pesti kiskocsmában töltött éjszakán Krúdy megkívánta a balatoni borok zamatát. Kocsit hozatott, és egyenesen Balatonfüredre hajtott, mert ott kapni a legjobb balatoni borokat…

Krúdy különcsége Hatalmas termetű, szívós ember volt Krúdy. Egy estén a Brittania Szállóból egy egész katonatiszti társaságot „kiszórt”, mert nem viselkedtek tisztelettudóan.

Krúdy stílusa Prózájának ihletője és meghatározó hangulati eleme a nosztalgia. Nem békül meg jelenével, folyton a régi szép időket idézi, utánuk sóvárog. A félmúlt álomszerű és visszahozhatatlan. Ebben rejtezik ereje.

Krúdy stílusa Novellái egy megállított időben játszódnak, ahol csak az emlékezés és az emlékek hangulata ad kapaszkodót, a történet hősei elvesztik ebben az „időnkívüliségben” kontúrjaikat.

Krúdy stílusa A jelen ebben a világban képzettársítások szövevénye => minden pillanata mögül felsejlik a múlt, emlékek, látomások tűnnek elő. A emlékidézés krónikása Krúdy.

Krúdy stílusa Az emlékidézési módszeréhez tartozik az is, hogy szabad teret enged az asszociációknak, s az egyes emlékképek nem időrendben, hanem az emlékezés belső idejének megfelelően bukkannak fel a prózájában.

Krúdy stílusa Prózájában az események nem a maguk valóságában elevenednek meg, hanem ahogy a lélek belső síkján tükröződnek.

Krúdy stílusa Alteregója: Szindbád, az Ezeregyéjszaka hajósa valamint Rezeda Kázmér

Krúdy stílusa Szindbád utazása valós és egyben a lélek belső tájain tett kalandozás. Szindbád egy olyan magyar világnak a vándora, melynek utolsó perceit rögzíti Krúdy.

Krúdy stílusa A Szindbád-novelláknak kevés vagy szinte semmi eseménye sincs, helyette egy igazi tér-idő utazást tehetünk a lélek világában.

Krúdy stílusa Hol az a világ, amiről Krúdy mesél? Létezett egyáltalán? => Létezett egy szebb világ, ez volt Szindbád ifjúsága. Boldogabb volt ez a (élet)kor, hiszen még hitt a jövőben. => Nem csoda hát, ha Szindbád e korszakhoz fordul vissza, s nem létezik számára csak a múlt.

Krúdy stílusa Bergson elmélete => Külső, órával mérhető OBJEKTÍV IDŐ =>Belső történések órával nem mérhető, megélt ideje SZUBJEKTÍV ÍDŐ

Krúdy stílusa Múlt - erkölcsösebb - letisztultabb - boldogabb - szívmelengetőbb barátságosabb közvetlenebb Jelen A nagyvárosi ember már nem ismeri a kisközösségek biztonságot adó összetartását, figyelmességét. A nagyvárosok emberének érzékei hajlamosak eltompulni az élet szépségeivel szemben.

Krúdy stílusa A városi lámpák fénye eltakarja a csillagokat; a gépek zaja elnyomja a cigányzenét.

Egyedül a kisvárosok őriznek még valamit a múltból. Krúdy stílusa Egyedül a kisvárosok őriznek még valamit a múltból. Néha fel kell kerekednünk,, kalandok, és önmagunk után indulnunk a kinti világban és belső tájainkon egyaránt.

Krúdy stílusa A nosztalgia választékos stílust kíván. Az emlékek szépsége, illékonysága csak ilyen eszközökkel örökíthető meg. Az emlékek,, akárcsak az álom, tünékenyek: halk és méltó költői eszközökkel ragadhatók meg.

Krúdy stílusa Hatalmas összetett mondatok indáznak a szövegben. Segítségükkel adható vissza leginkább a múlt álomszerű volta. Valami furcsa belső zene mozgatja Krúdy prózáját.

Krúdy stílusa Hasonlatfüzérek Szeszélyes időkezelés Asszociációs gazdagság Elégikus hang, melankólia

Huszárik Zoltán: Szindbád (1971)

Huszárik Zoltán: Szindbád (1971)

Krúdy Gyula emlékkiállítás, Nyíregyháza

Vége