Készítette: Pető László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Az MPEG tömörítés.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
SZOFTVEREK (programok)
avagy a tömörítésről általában…
Tóth István Algoritmusok és adatszerkezetek 2.
Készítette: Lakos Péter
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Informatikai alapismeretek
Adattömörítés.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Kommunikációs Rendszerek
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Felkészülés az év végi vizsgára
Készítette: Pető László
Audióállományok.
Tömörítő programok.
Archiválás, tömörítés Archiválás (biztonsági másolat, tartósabb idejű „megőrzés”) – külön tudomány. Tömörítés: helymegtakarítás. Másolás és tömörítés.
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
Nem irodai programok fájltípusai
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
A Huffman féle tömörítő algoritmus
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
Operációs rendszerek I
Fájlrendszer, számrendszer
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Informatika Dr. Herdon Miklós Dr. Fazekasné dr. Kis Mária Magó Zsolt.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A Huffman féle tömörítő algoritmus Huffman Kód. Az Algoritmus Alapelvei Karakterek hossza különböző A karakter hossza sűrűsége határozza meg: Minél több.
LZW (Lempel-Ziv-Welch) tömörítő algoritmus
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
LZW tömörítés Akopjan Alex Algoritmusok és adatszerkezetek 2.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Munkaállomás klónozása (Egy lehetséges megoldás) Speciális programok használata - Norton Ghost, FAT32COPY, HDDCOPY,stb Előny: - Szinte minden operációs.
1 Műszaki kommunikáció 8. előadás vázlat Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Total commander.
Tömörítés.
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Tömörítés.
Informatikai alapismeretek Hardver
Total Commander 6.51 bemutató
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Készítette: Pető László Tömörítő programok Készítette: Pető László

Tömörítés Az információ méretének olyan csökkentése, amely az információ tartalmát nem változtatja. redundancia: olyan információrészlet, amelynek hiánya nem okoz problémát az információ értelmezésekor.

Tömörítés Veszteségmentes: az információ megfelelő eljárással visszaállítható eredeti állapotába. Veszteséges: az eredeti állapot nem reprodukálható (BMP >> JPEG, AVI >> MPEG, WAV >> MP3)

LZW módszer Lempel - Ziv - Welch Az adatfolyamot bitsorozatnak tekinti Az új bitmintákat táblázatokba foglalja A tömörített állomány a bitmintákat és azok táblázatbeli sorszámát tartalmazza

LZW módszer hatásfoka

Tömörítő programok feladata tömörítés kicsomagolás a tömörített állomány tartalmának megtekintése törlés a tömörített állományból hozzáadás a tömörített állományhoz

Önkicsomagoló állományok Olyan futtatható állományt készít, amelynek futása az eredeti állapot visszaállítását eredményezi. Olyan futtatható állomány is készíthető futtatható állományokból, amely közvetlenül a memóriában csomagolja ki magát.

Röptömörítés A lemezen az állományok tömörítetten helyezkednek el. A memóriába való beolvasáskor csomagolódnak ki. „Lemeztömörítés” Gyakran használják ritkán használt állományok tömörítésére.

Formátumok PKZIP, PKUNZIP (ZIP) PKARC, PKXARC (ARC) LHARC (LHZ, LZH) ARJ (ARJ, A01, A02, …) RAR (RAR, R00, R01, R02, …) TAR (TAR)

WinZip

WinRAR

Total Commander

Lemeztömörítés Látszólag megnövelik a merevlemez kapacitását 1,5 - 2-szeresre. (manapság már elég nagyok a merevlemezek e nélkül is) A memóriát és a processzoridőt használja, lassulás is megfigyelhető. Lemezhiba esetén a helyreállítás nehezebb.

VÉGE