A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
„Ez az icike-picike mind megette!”
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Ipari keveréktakarmány-gyártás
Táplálkozási allergiák
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Ékszerek a terráriumban
Takarmányismeret 4. Magvak.
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Szarvasmarha hízlalás
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A helyes táplálkozás.
Takarmányok fehérjetartalma
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
A TAKARMÁNYOK ISMERETE ÉS TARTÓSÍTÁSUK
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Takarmányok zsírtartalma
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Alapanyagok beszerzése, logisztika
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadás másolata:

A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány IPARI ABRAKKEVERÉKEK Premix = előkeverék ásványi premix ha csak ásványi anyagokat tartalmaz vitamin premix ha csak vitaminokat tartalmaz egységes premix ha vitaminokat és mikroelemeket kevernek össze komplett premix egységes premix és vitaminok keveréke a supplement vagy superpremix a komplett premixhez fehérjét kevernek, (faj, kor, nem, hasznosítási irány figyelembevételével) koncentrátum premix vagy supplement gazdasági abrakkal való (2-3x-os) hígítása táp a koncentrátumhoz egyéb takarmány kiegészítőket kevernek, és ezt gazdasági abrakkal kb.10x-esre hígítják A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány

A kereskedelmi forgalomban kapható termékek elnevezései Táp, Takarmánykeverék Vitamin premix Mikroelem premix Egységes premix Komplett premix Supplement* Koncentrátum Vitamin Mikroelem Makroelem Tak. kiegészítő Állati fehérje* Növényi fehérje Gabonafélék * Korlátozások a BSE miatt! Dercés Granulált Morzsázott Extrudált forrás: Marczali és Tóth (1999)

A tápgyártás főbb mozzanatai Alapanyag beszerzés és tárolás Anyagmozgatás, mérés adagolás Aprítás Keverés Granulálás A TÁP LEHET lisztes (dercés) szemcsézett granulátum A granulált táp etetésének előnyei: a nyáltól nem csirizesedik a szájban nem porosít, ezért nem szennyezi az istálló levegőjét kisebb felületen érintkezik a levegővel, ezért kisebb az oxidációs veszteség tovább tartózkodik az emésztőkészülékben, jobban feltáródik és hasznosul

TAKARIVIÁNYKIEGÉSZÍTŐK Ásványi anyag- kiegészítők Takarmány só, Nyalósó Szénsavas takarmánymész Foszforsavas takarmánymész Keserűsó Vaskiegészítők Mikroelem kiegészítők Vitamin kiegészítők Fehérje kiegészítők LIZIN és METIONIN NPN anyagok 1.Csak kérődző állatok takarmányaiban alkalmazható 2.A fehérjeszükséglet 70-80%-át természetes fehérjékke kell biztosítani. 3.Fokozatos rászoktatás után 100 kg élőtömegre naponta etetésenként max. 1,5 dkg számolható,mert ennél nagyobb adag mérgező 4.A takarmányban egyenletesen kell elkeverni 5.Az alaptakarmányban előnyös a melasz adása, mely elősegíti a baktériumfehérjét építőbaktériumok elszaporodását. 6.Az alaptakarmányban legyen szilázs is, mert ez elősegíti a karbamidot bontó baktériumok elszaporodását.

Antibiotikumos, gyógyszeres kiegészítő Aroma- és ízesítő anyagok Zsírkiegészítők Antibiotikumos, gyógyszeres kiegészítő Aroma- és ízesítő anyagok vanilin, cukrok, mesterséges édesítőszerek Szerves savak Enzimkészítmények Hormonok: szigorúan tilos hormonokat hozamfokozóként alkalmazni Egyéb takarmány kiegészítők Színező anyagok Antioxidánsok