A makrgazdasági munkakínálat:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Az élőmunka szerepe a mezőgazdaságban
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Fogalma, összefüggések
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
A munkapiac és az összkereslet
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Munkanélküliség.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A gazdasági élet problémái
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A termelés költségei.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A munkaerő-felmérés módszertana
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Foglalkoztatottság és munkanélküliség
A termelés költségei.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Cseres-Gergely Zsombor
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerőpiac áttekintése
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A makrgazdasági munkakínálat: Az a munkamennyiség, amelyet a háztartási szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérszintek mellett felkínálnak a vállalkozások számára.

A makrogazdasági munkakereslet: Az a munkamennyiség, amelyet a vállalati szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérek mellett fel kívánnak használni a termelésben.

A makrogazdasági munkakínálat Az ország lakossága Munkaképes korú lakosság Nem munkaképes korú lakosság Gazdaságilag inaktív népesség Gazdaságilag aktív népesség Munkanélküliek Foglalkoztatottak Kényszerű munkanélküliek Önkéntes munkanélküliek

A gazdaságilag inaktív népesség A munkaképes korú lakosságnak az a csoportja, amely az adott időpontban nem szándékozik munkát vállalni, hanem például a háztartásokban dolgozik, illetve valamilyen örökölt vagy szerzett jövedelemből él.

A gazdaságilag aktív népesség: A munkaképes korú lakosságnak az a csoportja, amely az adott időpontban mint munkavállaló a munkapiacon megjelenik és hajlandó munkát vállalni, illetve kinyilvánítja munkavállalási szándékát. A gazdaságilag aktív népesség jelenti egy adott időpontban a makrogazdasági munkakínálat tényleges felső határát.

Kényszerű munkanélküliek Azok a munkavállalók, akik az adott reálbér mellett hajlandók lennének munkát vállalni, de nem találnak munkáltatóra, amelyik alkalmazná őket.

Önkéntes munkanélküliek Azok a munkavállalók, akik az adott reálbér mellett minden kényszerítő ok nélkül nem hajlandók munkát vállalni.

Nominálbér (pénzbér) Az a pénzösszeg, amelyet a munkavállaló kap egységnyi munkáért az őt foglalkoztató gazdálkodó egységtől. Makrogazdasági szinten a nominálbér a pénzbérek átlaga. Jele: W

A reálbér Kifejezi az egységnyi munkáért kapott nominálbérből átlagosan vásárolható termékek és szolgáltatások halmazát.

Makrogazdasági munkakínálati függvénynek nevezzük azt az összefüggést, amely a reálbér minden lehetséges szintjéhez a háztartások munkakínálatát rendeli hozzá.

Makrogazdasági munkakeresleti függvénynek nevezzük azt az összefüggést, amely a reálbér minden lehetséges szintjéhez a vállalati szektor munkakeresletét rendeli hozzá.

Munkapiaci egyensúly Kényszerű munkanélküliek Önkéntes munkanélküliek

Egyensúly

Túlkínálat

Túlkereslet

A munkanélküliség okai Az elégtelen kereslet Konjunkturális okok Strukturális okok A gazdasági szerkezet átalakítása Technológiai okok A reálbér munkatermelékenységnél gyorsabb növekedése

Konjunkturális munkanélküliség A konjunkturális munkanélküliség lényege, hogy valamely alapvető nemzetgazdasági ág termékeit nem lehet eladni a hazai és a világpiacon,emiatt az ágazat vállalatai a dolgozóik elbocsátására kényszerülnek

Strukturális munkanélküliség Strukturális munkanélküliségről beszélhetünk, ha munkakereslet és a munkakínálat szerkezetében eltér egymástól.

Technológiai munkanélküliség Technológiai munkanélküliségnek nevezzük a technikai haladás hatására kialakult állástalanságot.

A munkakínálatot befolyásoló tényezők A lakosság számát és összetételét meghatározó tényezők: Demográfiai folyamatok Nemzetközi migráció

A munkakínálatot befolyásoló tényezők A gazdasági aktivitást befolyásoló tényezők: A lakosság egészségi állapota Az általános kulturális színvonal Technikai fejlődés A gazdasági növekedés üteme A szociális ellátó rendszer fejletsége

A munkakínálatot befolyásoló tényezők A munkakínálatot rövidtávon meghatározó tényező: a reálbér

Munkanélküliség és jövedelem Okun törvénye: Ha egy gazdaságban 1%-kal csökkenteni akarják a munkanélküliségi rátát, akkor 2,2%-kal kell növelni a GDP-t a potenciális GDP-hez viszonyítva.