Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Heidenreich Réka Mérnöki Menedzsment Tanszék
Advertisements

Európai Unió 3. Monetáris politika
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Az Európai Unió Monetáris Politikája
Az EU 50 éve….
Az európai integráció.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
Közös Monetáris Politika
AZ EURÓPAI PÉNZÜGYI RENDSZER
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
Az Európai Unió története
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
EU II..
Záróelőadás Előadó: Dr .Marinovich Endre
EFTA-tagállamok csatlakozása
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Az Európai Unió külkapcsolati rendszere
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az Európai Unió monetáris integrációja Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Készítette: Karácsony Péter
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
EU ismeretek Monetáris Unió Taksás Balázs. Monetáris unió tartalma 1. Közös monetáris politika Célja: - A pénzkínálat és az infláció szabályozása Célja:
Szabadkereskedelmi társulások
AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ EU PÉNZEI. Az Európai Unió: 500 millió ember – 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek.
Luca Kadar, European Commission Európai Bizottság Az euró bevezetésének lehetséges módozatai Budapest, 2006 május 23.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.

Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A monetáris unió intézményrendszere és működése
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Készítette: Nagy Roland

 Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai koordinációt - közös monetáris politikát - közös valutát-eurót

 Gazdasági és Monetáris Unió létrehozó határozatott az Európai tanács Maastrichtban hozta meg 1991-ben  Közösség megalapításakor indult el a folymat 1957-ben  GMU ezeket jelenti: A tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása A ktsgvetési politikák összehangolása az államadósság és államháztartási hiány korlátozásával Egységes valuta és euróövezet ◦ Független monetáris politika, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) működtet

 Előzménye: Bretton Woods-i rendszer felbomlása(1971) után a tagállamok szükségesnek érezték hogy a valutáik árfolyamának egymáshoz viszonyított mozgása kiszámítható legyen. Bevezették a valutakígyót majd az Európai Monetáris Rendszert és az Európai Valutaegységet ba az Európai Unió Tanácsa felkérte egy bizottságoz, hogy tervezze meg a monetáris unió létrehozásának a folyamatát. Jacques Delors-ról elnevezett 3 híres szakaszt.

 eltörölték a tagállamok közötti tőkeáramlást  Eu országok közti konzultáció gazdaságpolitikai és monetáris politikai kérdésekben  1992-es maastrichi szerződés célja a Gazdasági és Monetáris unió létrehozása

 Létrejött az Európai Monetáris Intézet (EMI) EMI feladata: - euró bevezetésének előkészítés - egységes közösségi monetáris politikának előkészítése  1995.dec.16-án a tagállamok eldöntötték, hogy a közös valuta euró  1997.jún én elfogadták a Stabilitás és Növekedési Paktumot bevezették az új árfolyam-mechanizmusát(ERM-2)  1998.máj.2-án az Eu tanács azt a 11 tagállamot akik teljesítették a maastrichti szerződésben rögzített kritériumokat  jún.1jén létrejött az EKB

 1999.jan1-jén megszületik az új fizető eszköz az euró, de még csak bankszámlapénz formájában  2001.jan.1-jén Görögország is beléphetett a 3.szakaszba  2002.jan.1-jén euróbankjegyek és – érmék kibocsátása a 12 országra  2007.jan.1-jén Szlovénia csatlakozott 13.tagállamként az eurózónához  2007 elején Ciprus,Dánia,Észtország,Littvánia,Lettország,Málta tagállamai az ERM-2-nek  2008.jan.1-jén Ciprus és Málta bevezeti az eurót  2009.jan.1-jén Szlovákia is bevezette az eurót 16. tagállamként  2011.jan.1-jén Észtország a 17.tagállam aki bevezeti ez eurót

Legfontosabb szereplői:  Európai Tanács  Eu Tanácsa (a „Tanács”)  Eurocsoport  Tagállamok  Európai Bizottság  Európai Központi Bank (EKB)  Európai Parlament

A gazdasági és monetáris unió általában előrehaladott lépést jelent egy gazdasági integrációs folyamatban. 1. Kedvezményes kereskedelmi övezet 2. Szabadkereskedelmi övezet 3. Vámunió 4. Egységes piac 5. Gazdasági és monetáris unió 6. Teljes gazdasági integráció

 mu/index_hu.htm mu/index_hu.htm  Gazdas%C3%A1gi_%C3%A9s_Monet%C3%A1ris _Uni%C3%B3 Gazdas%C3%A1gi_%C3%A9s_Monet%C3%A1ris _Uni%C3%B3  Google képek