Magyarország bekapcsolódása a közös agrárpolitikába.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és (levegő)környezet
Energetikai folyamatok és berendezések
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A válság és ami utána következik….
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az egészségügy átfogó változásának szükségessége Magyarországon 2010-ben.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Földünk a második világháború után
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Zväz polygrafie na Slovensku Szlovákia nyomdaipara 2007 Nemzetközi gazdasági konferencia Szeged, május 22.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Az Európai Unió regionális politikája
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Szabadkereskedelmi társulások
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Energia és (levegő)környezet
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Előadás másolata:

Magyarország bekapcsolódása a közös agrárpolitikába

Folyamatok 2004-ig II. Világháború utáni helyzetben a mezőgazdaság nem indult fejlődésnek Római szerződés -> a Közös Agrárpolitika céljait a 39. cikkelyben rögzítették A KAP gyakorlati megvalósításáról folytatott tárgyalásokon 1962-ben fogalmazták meg az alapelveket A nyolcvanas évek elején került sor a KAP első jelentős átalakítására: : Intézményes árak befagyasztása, kvótarendszer es reform, nagy jelentőségű: ár és jövedelempolitika szétválasztása. „Agenda 2000” reform, ami az 1992-ben rögzített irányba lépett tovább végén a Brüsszeli csúcstalálkozón 2013-ig befagyasztották a KAP kiadásokat II. Világháború után kommunista hatalomátvétel. Megindul az államosítás, illetve a TSZ-esítés. Nincs önálló agrárpolitika. Kádár rendszer: TSZ+háztáji. „Aki nincs ellenünk az velünk van” 1985-ig a magyar mg. dinamikus része a nemzetgazdaságnak között ez a növekedés megáll, így jut el az ország a rendszerváltáshoz Új agrárpolitika meghirdetése, aminek célja: a jelenleginél hatékonyabb, alkalmazkodóbb, piacérzékenyebb agrártermelés megteremtése. Kimondja: A magyar gazdaság ezen belül az agrárgazdaság felzárkóztatása, a mai periférikus helyzetből való kimozdulás az európai fejlett régiókhoz történő csatlakozással lehetséges. A Kormány erre vonatkozó szándéka az agrárgazdaság számára kiinduló feltétel. Forrás: Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország) Pete Nándor: A magyar mezőgazdaság és az Európai Unió. 3-5

A magyar mezőgazdaság helyzete az uniós csatlakozásig A mezőgazdasági termékek termelésének növekedése A mezőgazdasági termékek termelésének növekedése , , , , , , ,0 Forrás: Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország) 118

A mezőgazdasági termelés volumenének változása (Növényi és állati termékek együtt) Országok Szlovénia Lengyelország Cseh Köztársaság Bulgária Szlovákia Magyarország Észtország Litvánia Lettország 1995/1988 % 100,8 92,0 77,3 76,7 70,0 63,2 56,5 46,4 45,5 Forrás: Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország) 142

Országok OECD EU USA Magyarország Lengyelország A mezőgazdaság támogatottsága Forrás: Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország) 154

Hogyan érkezik meg tehát Magyarország az Uniós csatlakozáshoz? A termelés növekedése megtorpan és csökken A rendszerváltás valamint a piacgazdaságba való belépés negatív hatása A támogatottság szintje folyamatosan csökken Megváltozik a birtokstruktúra, csökken a kisbirtokos gazdaságok száma Forrás: Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország) alapján

Folyamatok május 1 után A gazdák száma 7-ről 11 millióra nőtt A megművelt földterület 30%- kal nőtt A növénytermelés 10-20%-kal nőtt Forrás:

Magyarország bekapcsolódása a közös agrárpolitikába Tőkebeáramlás Fejlődik az infrastruktúra Modernizálódik a mezőgazdaság Modernizációs központ Az Unió védelmet és pénzügyi forrásokat ad Egy közös modern centrumhoz tartozunk Foglalkoztatottság Csökken a munkanélküliség Szabad munkaáramlás Forrás:

Kötelezettségek Az EU egyértelmű célja egy ún. multi funkcionális mezőgazdasági struktúra kialakítása. Ez azt jelenti hogy a mezőgazdaság feladata nem csak az élelmiszer és termék előállítás, hanem a természeti és mezőgazdaságilag hasznosított területek ápolása. A mezőgazdaság feladata a rurális térségekben a munka, a környezetvédelem illetve a vidékfejlesztés beindítása. Intervenciók Környezetvé delmi szabályok betartása Kvóta betartása Forrás:

Tejgazdálkodás Holstein fríz Legnagyobb tejhozam a világon. Akár kg/tehén/év. A borjak születéskor 40 kg- osak. Felnőtt holstein tehén kb. 680 kg. Az üszők 15 hónapos koruktól kezdve termékenyíthetőek. Átlagos élettartam 6 év. Forrás:

Forrás: Saját archívum

Az uniós szabályok lecsapódása a tejtermelésre A csatlakozás után a magyar mezőgazdaság szenved. A „gyengébb” termelők kiesnek a versenyből. Eleinte nem egyenlő volt a verseny Idén már a magyar mg. is 100%-os támogatást kap. Minimum 30 négyzetméter terület kell 1 állatra. Uniós támogatások típusai: pl. állatjóléti fejlesztések Ezek mind utófinanszírozásúak! Támogatási alapok: legeltetés, állat alapú, kvóta alapú

Sok szabályozás már 2004 előtt is be volt vezetve el ki fog futni a kvóta. Élelmiszer szabványok: csiraszám alatt kell hogy legyen, szomatikus sejtszám, fagyáspont, stb. Ezek már az uniós csatlakozás előtt is voltak.

Felhasznált források Benet Iván: Az EU csatlakozás és a mezőgazdaság (Finnország és Magyarország). Budapest-Helsinki-Keszthely, Pete Nándor: A magyar mezőgazdaság és az Európai Unió. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma. 0es%20az%20EU.pdf A közös agrárpolitika. Agrárközgazdaság. Magyarország EU csatlakozásának hatása a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés szempontjából. 6zgazdas%E1g.doc Tellus. A magyar mezőgazdaságról röviden.

Köszönöm a figyelmet!