BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, 2010. május 14. A teljesített küldetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Advertisements

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Munka témája:Törökbecsei kirándulás
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Simonyi dicsőség kopjafa Egyházasfaluban Avatás tervezett időpontja: május 2. szombat.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
A HORVÁT NEMZETISÉGI OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN
Gábor Dénes Tehetségpont
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Globalizáció és oktatás
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
TÁMOP / – Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására Barki.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Az EDUVITAL koncepció és oktatási gyakorlat Dr. Falus András egyetemi tanár, az MTA tagja.
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
Pädagogisches Institut Győr Pädagogisches Institut Győr Pädagogisches Institut Szombathely Pädagogisches Institut Szombathely Pädagogisches Institut Eisenstadt.
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
Rendező: Ranódy László 96’
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Kommunikáció az egyetemen
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Múltunkban a jövőnk....
SZMPSZ Galánta - Vágsellye régió RPK és TV tevékenysége
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Törökszentmiklós
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Kecskemét
ISMERD MEG HAZÁNKAT! ISKOLA MEGISMERÉSE, BEMUTATÁSA.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Pénzügyőrök a mindennapokban (1867-től napjainkig)
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
A KönyvTÁRva-nyitva jó gyakorlat
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Előadás másolata:

BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés

Határ menti együttműködések kezdete az oktatásban A fordulat után felmerülő igények Lehetőségek Szereplők : - szlovákiai felek: CSEMADOK, SZMPSZ, Komárom Önkormányzata, országgyűlési képviselők, a szlovákiai magyar felsőoktatás képviselői - magyarországi felek: Magyar Közművelődési és Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya, felsőoktatási intézmények

Egyetemek, egyetemtervezetek Komáromban J ókai M ór E gyetem – 1990 K omáromi V árosi E gyetem – „ S chola C omaromiensis” – S elye J ános E gyetem – 2004-

A városi egyetem 1992 – az alapítás, a kezdet kalandjai 1993 – új igazgató – sűrűsödő támadások, keresztség – „nyugodt évek” – a szakok akkreditálása, diplomahonosítás – a Bologna-folyamat következményei

Kapcsolatok - együttműködések Benedek Elek Pedagógiai Főiskola, Sopron Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola, Győr Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kecskeméti Kertészeti Főiskolai Kar Selye János Gimnázium, Gépipari Középiskola Mezőgazdasági Középiskola, Ipari Technikum Teológiai Akadémia, a református egyház Püspöki Hivatala, Duna-menti Múzeum, Polgármesteri Hivatal Path község Tiszti Pavilon Gadóci Mezőgazdasági Középiskola

Barátok és vetélytársak Királyhelmeci Városi Egyetem Kassai Kar (Sárospataki Tanítóképző) Nyirai Magyar Tanító- és Tanárképző Kar – Nemzetiségi és Etnikai Kultúrák Kara – Magyar Szekció – Közép-európai Tanulmányok Kara (Konstantin Egyetem) a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke

Küldetésnyilatkozat „Szükségesnek tartjuk a nemzetrész alapvető gazdasági, kulturális, oktatási szükségei és céljai megfogalmazását és megvalósítását. A szlovákiai magyarság önmegtartása érdekében fontosnak tartjuk megtartó anyanyelvünkön való nevelés, oktatás kiszélesítését az óvodától az egyetemig.” (Sidó 1997)

A Tiszti Pavilon „Új erőt öntött belém a tanárokból kisugárzó emberség és tisztesség. Embernek tartottak minket, és kitartó munkára buzdítottak. Örülök annak,hogy idősebb koromban mindez megadatott nekem. Életem legszebb emlékei közé tartozik a kecskeméti fogadalomtétel és a komáromi diplomaosztó ünnepély. ” „Örülök, hogy a győri képzést választottam. Ma is ezt tenném. Gyakran gondolok tanárainkra hálával, és azt kívánom, az utánunk jövőknek is lámpásként mutassák az utat, adják át fényüket a felvidéki fiataloknak. Nagy szükség van és lesz is erre.” „Életem legszebb időszakát éltem meg – felnőtt fejjel – az iskolában, mely elmélyítette szakmai tudásom. A mai napig hálás szívvel gondolok tanáraimra. Tartást adtak és adott ez az iskola is, amit a mindennapi életben is kamatoztatni tudok.”

Eredmények A lehetőségekhez mért színvonalas képzés Az oklevelek honosítása A tanító-, óvóképzés integrálása a szlovákiai állami magyar egyetem oktatási kínálatába

Zárszó „… rendjén van ez így, hiszen a városi egyetemek nem örök időkre készültek, a városi egyetemek egy forradalmi helyzetben egy aktuális, égető problémát voltak hivatottak megoldani, s ezt megoldották.” „… örültem, hogy nem nekem kellett megszüntetni semmit. Talán ez volt a jutalmam az élettől, hogy sikerült az, amit elterveztem, kigondoltam, megálmodtam, és élt hosszú ideig, hasznos volt, jó volt.”