Harry Stack Sullivan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A pszichiátriai beteg vizsgálata
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
„Férfinak és nőnek teremtette”
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
A magyar pszichoanalitikus mozgalom kezdete
Kognitív megközelítések
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
interperszonális személyiség-koncepciója
Ferenczi Sándor.
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Etikai alapelvek az ápolásban
Ápolásetika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Fenomenológiai megközelítés
A pszichoszociális fejlődés elméletei
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
A lények és törekvések bukásának valódi oka az igazi, használható MIÉRT megfigyelésére és megtalálására való képtelenség. Adatsorozat 22. A lények és törekvések.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A HR respektusa Energin Kft. Energin Kft. Megismerés Hasznosság Felhatalmazás Szakértelem Hitelesség Egyensúly.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Bevezetés a neveléstudományba
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
A pszichikumról általában
Edward Sapir ( ).
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Művészetterápia csoportban
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
TAVASZ. Tavasz a természetben: Az új kezdet ideje A legtöbb embert kimozdítja otthonából Cselekvésre, aktivitásra ösztönöz.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
A harmadik erő elméletei
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Kutatásmódszertani dilemmák
Generációk és család.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Fenomenológiai megközelítés
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A jellem. A jellem fejlesztése
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A kutatás etikai vonatkozásai
Előadás másolata:

Harry Stack Sullivan

Életrajz 1892 New York állam, Norwich – 1949, Párizs Szegény ír bevándorló farmer család, magányos gyerekkor. 1917, orvosi diploma Chicagoban. I. vh. orvosként szolgált. Később különböző intézményekben eü-munka, nem tartotta magát pszichianalitikusnak, de hatott rá… nézeteit Clara Thompson integrálta a pszichoanalízisbe. 1922-től William Alonson White mellett Washingtonban pszichiáter, szkizofrénia és kényszer kutatása, kezelése, pszichiátriai interjú interperszonális jellege érdekelte. Gyakorló, osztályos pszichiáterként oktatott, később tanított, rendelőt is nyitott… 1929-től fogalmazza meg a személyközi viszonylatokról szóló elméletét.

Személyiségkoncepciója A személyiség hipotetikus létező, nem különíthető el a személyközi szituációktól „az emberi lény életére jellemző, visszatérő személyközi szituációk viszonylag tartós mintája”. Amikor a személyiséget vizsgáljuk, valójában az interperszonális magatartás-formát vesszük szemügyre, így értelmetlen dolog „az egyén” tanulmányozásáról beszélni, hiszen az soha nem választható el az őt körülvevő interperszonális mezőtől.

Dinamizmusok „azoknak az energia-transzformációknak viszonylag tartós mintája, amelyek a szervezetre, élő szervezetként való működése folyamán ismétlődően jellemzőek”. Nagyjából szokás.

Én-dinamizmus Amit az ember magára vesz, amit magának gondol, amivel a szorongást csökkentjük. Az egyén biztonságát őrzi.

Perszonifikációk Azok a képmások, amiket másokról vagy magunkról önmagunkban hordozunk. (jó anya, rossz anya, frusztráló anya, kényeztető anya… jó esetben ezeket integráljuk egy képben.) Ritkán pontos megfelelői a valódi embereknek, akikről szólnak, így megzavarhatják a személyközi kapcsolatokat.

Megismerési folyamatok A személyiség működésében azért jelentősek, mert ezek szervezik az élményeket. Lehetnek prototaxikusak (pillanatnyi állapotok egybe nem függő sorozata, élet első szakaszában), parataxikusak (egybeesésen, együttjátáson alapuló ok-okozati kapcsolatok feltételezése, pl. babonák), szintaktikusak (a gondolkodás legmagasabb foka, logikai sorrendbe rendezi az élményeket, lehetővé teszi az emberi érintkezést. Verbalitással jár együtt.)

Interperszonális terápia A terapeuta „résztvevő megfigyelő” A változás elsősorban észlelési jellegű A pszichiáternek többet kell tudnia, mint amennyit a beteg érez és gondol A szavak jelentése beleágyazódik abba az interperszonális helyzetbe, amelyben megtanultuk őket