A kiégés vizsgálata családvédelmi szolgálatot ellátó védőnők körében (Bevezetés a klinikai és egészségpszichológiába 2009 )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Papp Győző szupervizor Humánszolgáltató Központ Szekszárd
A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Tanulási zavarok és pedagógusterhek
Csoport munka.
A burnout tünetei és veszélyei, a beavatkozás lehetőségei és módszerei
Burn Out management A méréstől a megoldásig – hogy a kiégés jelensége ne probléma, hanem jól struktúrált feladat legyen!
Rehabilitáció és dementia
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
SZIME - Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi Konferencia Pécs, szeptember „Híd a jövőbe” Utak és.
Pszihoszociális kockázati tényezők sziv-érrendszeri betegségekben
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Alkoholizmus.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Családi vállalkozás.
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
A pedagógusok pályamotivációja a nemzetközi gyakorlatban
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
A büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú tagjainál jelentkező burn-out syndroma és a hypertonia gyakoriságának összefüggései dr.Nagy Imre.
Krízisintervenciós feladatok ellátása katasztrófahelyzetek esetén
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Segítő hivatás mentálhigiénéje
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Kiégett radiográfusok: Merre van a kiút?
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
Támogató csoport demenciában szenvedő hozzátartozóikat gondozók számára P é k Győző*, Orb á nn é Gell é n Mariann**, Koszt á n é Hadh á zi T ü nde** DE.
Lelki egészség kontra kiégés A lelki egészség megőrzésének és a kiégés elkerülésének lehetőségei Stionné Tokaji Judit
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
P EDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT RÉGEN ÉS MOST Készítette: Szabó Katalin Konzulens: Dr. Simonics István egyetemi docens 2016.
KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN A segítő foglalkozásúak kockázata Dr. Barabás Katalin.
Az üzletek operatív működtetése
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
A helyettes szülői ellátás működése
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
Változó szakma-változó értékek?
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadás másolata:

A kiégés vizsgálata családvédelmi szolgálatot ellátó védőnők körében (Bevezetés a klinikai és egészségpszichológiába 2009 )

Barbócz Ilona : Dél-pesti Kórház Pék Győző :DE BTK Pszichológiai Intézet Holecz Anita: Berzsenyi Dániel Főiskola

A kiégés (burnout) (Ónody, 2001) képszerű fogalom, amelyet eredetileg a technológiában használtak, és amely az egykor működő energiaforrás gyengülését írja le megszűnéséig (burned-out). (Ónody, 2001)

A kiégési szindróma első leírása H. J. Freudenberger: 1974-ben Érintettek: önsegítő közösség tagjai, krízisintervenciós központok, egészségügyi intézmények dolgozói Krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota.

Jellemző tünetek: a reménytelenség és inkompetencia érzése célok és ideálok elvesztése, a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek a stressz és a hajszolt munka hatására az addig elkötelezett segítő foglakozású szakember eltávolodik a munkájától.

Pines, Maslach, Kafry: segítő foglalkozásúak 1978-as vizsgálata: tágabb dimenziók: okok a segítő kapcsolat feltételeiben, segítők személyiségében, a foglalkozás választásának motivációjában

A kiégést alakító tényezők intézményi feltételek: személyzet-páciens arány, ellátandó betegek száma munkafeltételek munkaórák és a szabadidő mennyisége a direkt kliens - kontaktusban eltöltött idő

A pályán eltöltött idő Pozitív korreláció van a kiégés és a képzettség foka, az önkiteljesedés vágya, mint a foglalkozásválasztás motivációja és az ezzel járó nagyfokú elvárások között. (Fekete, 1991)

Schmidbauer A pszichoanalízis felől közelíti meg a kiégést. 1977: Helfer ( Helper) szindróma megfogalmazása. A kényszeres segítő számára, ha nem ismeri fel motivációinak mély indítékait, viselkedésének rejtett céljait, a kiégés fokozott kockázatot jelent. (Schmidbauer, 1977 és 1983)

A kiégés dinamikus folyamat, egyéni és szervezeti szinteken is ismétlődik és terjed, mint egy járvány. Ugyanakkor bármelyik stádiumában, a megfelelő beavatkozással megállítható. Ebből következik, hogy a kiégést az egyén és szervezet szintjén is kezelni kell

Célkitűzés ÁNTSz: Családvédelmi Szolgálat 1. védőnők körében: munkahelyi terhelés, munkahelyi stressz jellege, szociális támogatottságot, munkahelyi támogató rendszerek kiégés mértéke 2. egészségfejlesztési stratégia

17 kérdéses kérdőiv életkor iskolai végzettség Munkahely/ választásának okai Munkakörülmények/ terhelés Munkahelyi támogató rendszerek

Burnout Inventory (MBI) Maslach Burnout Inventory (MBI) (MBI-HSS; Byrne, 1991)

Emocionális kimerültség (MBI)

Deperszonalizáció (MBI)

Személyes hatékonyság csökkenése /MBI/

munkahelyi stressz mérése Cooper–skála

szociális támogatottság mérése (Bíró, 1995 )

A vizsgálati kör 90 %-os válaszadási arány 2004 július az ÁNTSZ Városi Intézeteinél működő valamennyi Családvédelmi Szolgálat 144 a visszaérkezett kérdőívek: 130 90 %-os válaszadási arány

Az adatok feldolgozása MS Excel Ministat 3.2 lineáris korreláció varianciaanalízis Welch próba Holecz Anita pszichológus Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola

Eredmények munkahelyi kollégák általi támogatás munkahelyi stressz

Személyes hatékonyság csökkenése Eredmények Személyes hatékonyság csökkenése (MBI) szervezeten belüli kommunikáció elégtelensége

kiégés (MBI) hibák túlterhelés fizetés személyes problémák kommunikáció hiánya időhiány és határidők megbecsülés hiánya hosszú munkanap, a munka hatása a családi kapcsolatokra, kiégés (MBI)

A deperszonalizációt csökkenti az egy éven belüli szupervizió

Intervenció A folyamat nem lineáris, számtalanszor megismételheti önmagát. Az egyént nem csak elkülönültségében érinti. Minden egyes fázisában és minden irányban terjed: személyzetről személyzetre, személyzetről ügyfélre és ügyfélről személyzetre. Ugyanakkor a kiégés folyamata egy döntő beavatkozással bármelyik pontján megtörhető

Stratégia Megelőzés az egyén szintjén és a szervezet/munkahely szintjein túlterhelés csökkentése, kevesebb kliens emberi erőforrások átcsoportosítása munkakörülmények javítása egészségfejlesztési programok szupervizió pályafejlődés

Hogyan ismerjük fel a kiégés jelenségét egy kollégánkon? Hajoljunk közelebb, szagoljuk meg…. Ha látjuk, hogy még ég, adjunk neki energiát saját magunkból…. Utóbbi esetben álljunk közelebb, melegedjünk együtt… Ha már közel állunk hozzá, lehet, hogy ő ad nekünk energiát… 5. Piszkáljuk meg a zsarátnokot, lehet, hogy újra lángra lobban..