Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Mindennapi kémia Általános kémia „Celebek” Kőolajkutatás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
Talajszennyező szénhidrogének bontása biokatalitikus technológiával
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Technológiai alapfolyamatok
Biokémia Szarka András
Biokémia: az élő anyagok kémiája
A glioxilát ciklus.
KÖRNYEZETVÉDELMI BIOTECHNOLÓGIA
Példák: peszticidek, herbicidek, oldószerek, egyéb szerves vegyületek
Aceton, butanol 2,3-butándiol
KÖRNYEZETSZENNYEZŐ ANYAGOK, XENOBIOTIKUMOK, ÉS EGYÉB NEHEZEN BONTHATÓ VEGYÜLETEK MIKROBIÁLIS ELTÁVOLÍTÁSA A KÖRNYEZETBŐL.
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Bioremediáció körülményei
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására Analitikai Csoport The project.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
BIOKÉMIA I..
Szappanok káros hatása
Nukleotidok.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Készítette: Leidecker Orsolya
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
Felszín alatti vizek minősítése
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
AkkceleráltReduktívDEClorináció
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
Anaerob bioremediáció
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
In situ aerob bioremediáció
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Fitoremediáció alkalmazása illékony halogénezett szénhidrogénekkel szennyezett terület kezelésére Esettanulmány.
Nitrogén mineralizáció
A légzés fogalma és jelentősége
Sejtalkotók III..
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
Anaerob szervesanyag bontás
Szennyvíz-tisztítás.
Triklóretilén oxidációja vizes oldatban
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Gyakorlati szempontból fontos halogénezett szénhidrogének
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Baktériumok.
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
KÖRNYEZETVÉDELMI BIOTECHNOLÓGIA
Nukleotidok.
Előadás másolata:

Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás: 2009.07.01.-2011.12.31. Támogatási összeg: 288.683.375 Ft Résztvevők: 60 kutató, 8 ország, Nemzetközi Tanácsadó Testület

A triklóretilén eltávolítása talajvizekből biotechnológiai eljárással

A TRIKLÓRETILÉN BIODEGRADÁCIÓJA TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 A TRIKLÓRETILÉN BIODEGRADÁCIÓJA

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 KO-METABOLIZMUS Ha egy szerves vegyület mikrobiális átalakulása során nem hasznosul sem szén-, sem energiaforrásként (a sejtnek nincs ‘haszna’ a kometabolizált vegyületből). A vegyület átalakítása során a sejt szaporodásához szükséges egy ‘valós’ (elsődleges) szubsztrát, ami szén- és energiaforrásként szolgál. Egyes enzimek képesek szerkezetileg hasonló vegyületek átalakítását katalizálni.

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 PSEUDOMONAS PUTIDA

A PSEUDOMONAS PUTIDA TOLUOL ANYAGCSERÉJE TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 A PSEUDOMONAS PUTIDA TOLUOL ANYAGCSERÉJE

A Pseudomonas putida toluol-dioxigenáz enzimrendszerének felépítése TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 A Pseudomonas putida toluol-dioxigenáz enzimrendszerének felépítése todA: NADH-ferredoxin reduktáz (flavoprotein) todB: kis Fe-S protein (vas-kén fehérje; ferredoxin) todC: nagy Fe-S protein (vas-kén fehérje; terminális oxigenáz) 8

A P. PUTIDA TOLUOL-DIOXIGENÁZ KIFEJEZŐDÉSE TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 A P. PUTIDA TOLUOL-DIOXIGENÁZ KIFEJEZŐDÉSE DNS-giráz β-alegység Toluol-dioxigenáz RNS gél Pepton Toluol Pepton Toluol

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 A TCE koncentráció csökkenésének időprofilja P. putida folyékony táptalajában toluol, mint kizárólagos szénforrás jelenlétében. A TCE koncentráció csökkenésének időprofilja P. putida optimált fermentációs technológiája során, toluol hiányában.

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 ÖSSZEFOGLALÁS A tenyészkörülmények optimálásával elértük, hogy a Pseudomonas putida F1 baktérium toluol hiányában is megfelelően nő Bebizonyítottuk, hogy a P. putida toluol hiányában is képes erősen kifejezni a toluol dioxigenáz gént, mely a triklóretilént oxidáló enzimet kódolja Az optimált technológia révén a P. putida F1 tenyészet toluol általi indukció nélkül is degradálni képes a triklóretilént

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 JÖVŐBENI KILÁTÁSOK A kezünkben van egy laboratóriumi léptékű aerob biotechnológia a triklóretilén degradációjára, mely nem tartalmaz a környezetre nézve káros komponenseket, és viszonylag olcsó. A technológia – fentiekből következően – valószínűleg a szennyezett területeken is alkalmazható környezeti károsodás nélkül, alacsony költségek mellett.

TÁMOP-4.2.2/08/1/2008-0012 triklóretilén