F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia 2010. május 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Csoport munka.
Az identitás kifejeződése a debreceni egyetemisták csoportkultúráiban MSZT Konferencia, Balku Anett – Sőrés Anett.
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
Az EAL-NET rendszer a hallgatók szempontjából Készítette: Forgó Melinda és Gyenes Gábor.
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola.
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Küldő intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Véleménymegosztó szubkultúrák: EMO Készítette: Starcsevics Nikoletta Témavezető:
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
Társadalmi állapotrajzok konferencia
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Az érdekérvényesítés lehetőségének csoportképző ereje a Debreceni Egyetem A Hallgatói Önkormányzat szerepe a debreceni egyetemisták körében Balogi Barbara.
A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták csoportviszonyaiban Sőrés Anett, Debreceni Egyetem MSZT éves konferencia, 2010.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A szervezeti irányítás tudattalanja - Mitsubishi Heavy Industry M. Nussbaum-Gomes Kultúraközi különbségek a szervezetek működésében V. Előadás.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
Hantos Elemér Szakkollégium Miskolci Egyetem HANTOS ELEMÉR SZAKKOLLÉGIUM.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás Arapovics Mária PhD Kutatásvezető egyetemi adjunktus ELTE PPK Andragógia Tanszék Az egyetemisták és főiskolások.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
A deviancia értelmezési kerete
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Gazsó Tibor Századvég Alapítvány
Mentorrendszer ELTE Mi a mentorrendszer?dv Egyetemünk külföldi hallgatóit segítő önkéntes magyar hallgatókból álló szervezet Students helping students.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Adatelemzési gyakorlatok
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Előadás másolata:

F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.

M IRŐL LESZ SZÓ AZ ELŐADÁSBAN ? A kulcsfogalmak konceptualizálása – formális és informális csoportok Hipotézisek – ellenőrzés Csoporttagságok mentén képzett hallgatói típusok és jellemzőik Egy tipikus formális hallgatói csoport, a HÖK

M IÉRT FONTOS AZ IDENTITÁS ÉS A CSOPORT ? Posztmodern kor: Labilis léthelyzet Nehéz az eligazodás Csoporthoz való tartozás = vonatkoztatási keret Tajfel, A. Gergely András: Én és Ők; Mi és Mások

I NFORMÁLIS ÉS FORMÁLIS CSOPORTOK Spontán Általában alacsony létszámúak Személyes kapcsolatok Meghatározott szabályok A csoport lehet egészen nagy Tagok között nincs feltétlenül személyes kapcsolat

T AGJA VAGY - E, TARTOZOL - E A KÖVETKEZŐKHÖZ ?

A Z ESETTANULMÁNYOK FŐBB EREDMÉNYEI Kultúra: Magaskultúra-fogyasztás csökkent Aktív kulturális tevékenységekben való részvétel csökkent A magas kultúra csoportképző ereje csökkent Vallás: Markáns csoportszervező erő Hallgatói Önkormányzat: Bizalmatlanság Funkcióváltás

H IPOTÉZIS Az egyetemisták körében magasabb az életmódhoz, valláshoz vagy valamilyen ideológiához kapcsolódó csoportban való részvétel, míg a kulturális élethez kapcsolódó csoportok létszáma alacsonyabb.

T AGJA VAGY - E, TARTOZOL - E A KÖVETKEZŐKHÖZ :

T EMPLOMBA JÁRÁS GYAKORISÁGA

A KVALITATÍV VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - A H ALLGATÓI Ö NKORMÁNYZAT - HÖK-közeliek és HÖK-től függetlenek Vizsgált dimenziók: A viszony A tevékenység megítélése Az elégedettség Hipotézisek: A hallgatók többségének HÖK-höz kötődő attitűdje alapvetően negatív A HÖK iránti bizalmat egyértelműen meghatározza a tagság vagy a szervezethez közeliség

M ÓDSZEREK Három ideáltipikus csoport: HÖK-tagok HÖK-höz közeliek HÖK-től függetlenek A kari és az egyetemi Hallgatói Önkormányzattal szemben tanúsított bizalom átlaga 5-fokú skála  -100-tól +100-ig terjedő átlagpontok

E REDMÉNYEK TELJES MINTA HÖK- tagok HÖK-höz közeliek HÖK-től független ek A típusba tartozók aránya a teljes mintában 100%5,1%15,1%84,5% A bizalom- skála átlagai -10,6619,835-4,735-10,725 A bizalom- skála súlyozott átlagai -10,01519,835-7,44-10,835

Ö SSZEGZÉS Hipotézis-vizsgálat A HÖK iránti attitűd mentén jól körül határolható hallgatói típusok definiálhatóak Az egyetemisták többségét a Hallgatói Önkormányzat iránti bizalmatlanság jellemzi A formális és informális csoportok jelentősége Alacsony aktivitás a formális csoportokba való bekapcsolódás terén Egyre inkább csökken az informális csoporttagság – magányosság érzése

K ÖSZÖNJÜK A FIGYELMET !