Készítette: Nagy Lajos Zoltán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Toma Pál Budapest, március 28.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
GAZDASÁGI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
Pénzügyi stabilitási jelentés
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Állampapírpiac évben 1.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Készítette: Nagy Lajos Zoltán Eladósodottság Készítette: Nagy Lajos Zoltán

Az eladósodás és annak folyamata, az adósságválság kérdése nem új jelenség a világgazdaságban. Három időszakot célszerű kiemelni: 1823-25 közötti időszakot 1875-76 közötti időszakot 1929-33 közötti időszakot (Világgazdasági válságok éveiben megjelentkező hitelválságok.)

Ezen időszakok adósságválságait azonban három tényező megkülönböztette az elmúlt évtizedeink adósságválságainak jellemzőitől: Az egyes országok és a világgazdaság egésze tekintetében kisebb nagyságrendről volt szó. Hitelezők koncentráltsága lényegesen alacsonyabb volt. Hitelezők erőpozíciója is gyengébb volt, kevésbé voltak szervezettek, mint a jelen időszakban.

Fejlődő országok eladósodása A fejlődő országok eladósodása a fejlett országokban felhalmozódó befektethető tőkék kihelyezésével kezdődött – gyakran negatív reálkamat-szint mellett – sőt a hitelezés során a nem prudens kihelyezés jelei is fellelhetők voltak (ez főként az 1970-es évek hitelezési gyakorlatát jellemezte). Nem sokkal később pozitív – sok esetben magas – reálkamat-szintek alakultak ki, és az 1980-as évek óta az eladósodás folyamata öngenerálóvá vált.

Nemzetközi fizetések általános egyensúlyhiánya Az 1970-es évek folyamán a tőkeimport-igény rohamosan növekedett, mivel a világ mind több országa a kereskedelmi, illetve a folyó fizetések erőteljes passzívizálódása miatt fokozott mértékben volt kénytelen külső finanszírozást igénybe venni.  A folyó fizetések passzívizálódása szükségszerűen bekövetkezett a kevésbé fejlett gazdaságoknál. A leszakadó gazdaságoknál a magán megtakarítások növekedése egyre inkább elszakadt a beruházási szükségletektől, illetve a nettó kormányzati kiadások dinamikájától. 

„Túlfogyasztás” Túlfogyasztásról beszélünk, ha a megtermelt és realizált nemzeti össztermékhez, valamint a beruházások, illetve költségvetési többletkiadások volumenéhez viszonyítva túl magas a fogyasztás szintje. Általános jelenség, hogy az eladósodás kezdeti időszakában a többletimport finanszírozása teszi szükségessé a külföldi hitelek felvételét.

Mikor beszélünk eladósodásról? Ha adott ország a nemzetközi tőkeforgalomban nettó hitelfelvevői pozícióban található tartósan, s a felhalmozott külföldi adósságállománya olyan fizetési kötelezettséggel jár, melyet önerőből már aligha képes teljesíteni. (Az adósságszolgálati terhek megkívánják a folyamatos tőkebevonást.)

Melyek az eladósodás belső okai és külső tényezői? Külső tényezők: Világgazdaság szerkezetében bekövetkezett átalakulás (technológia intenzív- területek felértékelődése, cserearány-romlás) Belső okok: Monetáris politika Költségvetési politika Árfolyam-politika Nemzetközi tőkeforgalmi- és a hitelpolitika

Magyarország

A magyar háztartások eladósodottsága különböző mutatók alapján nemzetközi összehasonlításban.

A kockázatos háztartások és a kockáztatott hitelállomány aránya az egy főre jutó jövedelem alapján képzett ötödök szerint.

A kockázatos háztartások és a kockáztatott hitelállomány aránya régiók szerint.

A kockázatos háztartások és a kockáztatott hitelállomány aránya a háztartásfő életkora alapján.

Magyarország és a pénzügyi válság A globális pénzügyi válság a Lehman Brothers csődje, valamint az izlandi pénzügyi rendszer összeomlása után kiszélesedett és viharosan átterjedt a fejlődő piacokra is. A magyar pénzügyi rendszer is kritikus napokat él át 2008 októberétől. A forint 2008 szeptember-október folyamán mintegy 21 %-ot esett. Az állampapírpiac október elején teljesen befagyott, rövid időszakot tekintve az árjegyzés is szünetelt, sikertelen állampapír-aukciók is voltak.

Magyar pénzügyi rendszer kritikus napjai (2008 szeptember-október): Forint 21 %-ot esett, Állampapírpiac teljesen befagyott, Sikertelen állampapír-aukciók, Rövid időszakban az árjegyzés is szünetelt, Erős eladói nyomás jelentkezett a másodlagos piacon, Tőzsde esése a 40 %-ot is meghaladta, 1300 milliárd forintnyi tőkekivonás következettbe, Állampapírpiacon 600 milliárd forint állampapírt adtak el a külföldi befektetők. Bankok devizához jutása komoly akadályokba ütközött.

Az expanzív és adóssággeneráló fiskális politika Az első bűn Az expanzív és adóssággeneráló fiskális politika

Az expanzív és adóssággeneráló fiskális politika: Magas költségvetési hiányok, Romló adósságmutatók, Maastrichti kritériumoktól elmaradunk, Konvergencia helyett divergáló költségvetési egyenlegeket produkáltunk, Ország kockázati megítélésének romlása, Finanszírozási költségek magas szinten stabilizálódnak.

Államadósság alakulása

Államháztartási deficit alakulása

Reakciók A nagy hazai befektetők elrettentek az állam finanszírozásától,mivel további kötvényáreséstől tartottak, Kivételt csupán a lakossági szegmens jelentett, melyet a magas hozamszintek vonzottak, ÁKK likviditási tartalékainak esetleges elapadása után nemcsak a költségvetési deficit, hanem a lejáró forint-államadósság normál piaci finanszírozása is kétségessé válhatott volna, MNB döntése, az állampapírok másodpiaci jegybanki vásárlásáról.

Elégséges volt-e a devizatartalék? A befektetők és a hitelminősítők által is elegendőnek tartott devizatartalék esetén ugyanis: 1. a valutatámadás valószínűsége eleve kisebb, 2. a támadás kivédésének is nagyobb az esélye, mivel: - a valutaintervenció lehetőségei is jobbak a jegybank számára, - a jegybank magabiztosabban léphet fel az állampapírpiacon, megakasztva a hozamemelkedést és stabilizálva az egyéb szegmensek keresletét.

Devizatartalékból elégtelen A második bűn Devizatartalékból elégtelen

Devizatartalékból elégtelen A devizatartalék optimális szintjének meghatározása igen összetett feladat: A magas devizatartalék javít az ország kockázati megítélésén, azonban a devizatartás az állam számára költséget jelent. A makrogazdaság egésze számára a megfelelő szintű devizatartalék tartása a legolcsóbb megoldás, mert ekkor a finanszírozásnál alacsonyabb országkockázati felárat kell minden gazdasági szereplőnek megfizetni.

A devizatartalék szintjének meghatározásánál leggyakrabban használatos mutatók: Importfedezeti mutató, Pénzmennyiség/devizatartalék, Gazdaság szereplői rövid lejáratú tartozásainak, illetve a teljes adósságnak a devizatartalék-fedezettsége.

Magyarország devizatartaléka: Az ország külső adóssága 2007 végén kb. a 100 mrd eurót közelítette: 25 %-a forintban, 75 %-a devizában állt fenn. Az elmúlt 5 évben főként a magánszektor devizaadóssága nőtt meg: 2006-2007-es időszakban a magánszektor devizaadóssága jelentősen meglódult, közben a devizatartalék stagnált, sőt kissé csökkent. Az ország devizakitettségének növekedését a devizatartalék képzés nem követte le!

Bruttó devizaadósság és jegybanki tartalék (millió EUR)

A fenti ábra csak az eredetileg is rövid lejáratú adósságot tartalmazza. A devizatartaléknak fedezetet kellene nyújtania az eredetileg hosszú lejáratú papírok éven belül esedékes részére és a fizetési mérleg deficitjére is. Mindezek alapján az ország rövid távú külső finanszírozási igénye jelentősen meghaladta a devizatartalékok nagyságát. A rövidlejáratú adósság szerkezete alapján a leginkább sebezhető szektorrá a bankszektor vált.

Banki devizahitelezés - külső, rövid forrásokból. Harmadik bűn: Banki devizahitelezés - külső, rövid forrásokból.

Banki devizahitelezés - külső, rövid forrásokból. A bankok a devizahitelezés felfuttatásával tartották fenn a banki növekedést az elmúlt években. Ez azonban alapvetően növekvő külföldi forrásbevonáson, s nem a stabilnak mondható ügyfélbetétek növekedésén nyugodott.

Külföldi forrás szerepe a bankszektor mérlegében.

A külföldi források aránya a bankszektor forrásain belül. 2001-ben még csupán 17%, 2008 közepén azonban már 30 % volt a külföldi források részaránya. Tehát a jelentős lakossági devizahitel felfutást a bankok nagyrészt külföldi, ezen belül is növekvő arányú igen rövid lejáratú bankközi hitelekkel finanszírozták.

A bankok carry trade aktivitása: Rövid devizából hosszú devizát finanszíroztak. Az ügyfeleket is sajátos carry trade jellegű ügyletekbe hajtották bele. Alacsony kamatozású devizahitel felvétel forinttörlesztéssel. A bankok a devizahitelezési tevékenységből származó kockázataikat valójában lefedezik. A BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja) 2007 szept. már egy sajátos carry trade-nek tartotta a svájci frank alapú hitelezést a közép és kelet-európai térségben. Ezzel szemben, a lakosság a devizakockázatok végső viselőjévé vált.

A fenti folyamatokért a legfőbb felelősség a bankokat terheli. A 3000 mrd. forintos lakossági nyitott pozíció és a lízingcégek által gerjesztett tételeket is figyelembe véve 4000 mrd. forint fölé emelkedett, ez pedig a lakosság éves rendelkezésre álló jövedelmének kb. egynegyedét tette ki. Hasonló felelősség terheli a bankfelügyeletet és a jegybankot is, hiszen valamilyen érdemleges megoldást találhattak volna a devizahitelezés kockázatainak nyilvánvalóbbá tételére, és az ország kockázatok csökkentésére.

Válság és válságkezelés

Magyarországon a pénzügyi válság igen komplex: Adósságválság: az állam számára a belföldi és a külföldi finanszírozás elapadása miatti finanszírozási feszültségeként jelentkezett. Bankválság: a bankok forrásgyűjtési és kihelyezési aktivitásának befagyása, valamint a tőkevesztés kockázataként jelentkezett. Valutaválság: a tőkemenekítés miatt leértékelődési nyomás jelentkezett.

A legfontosabb válságkezelő eszközök a következők voltak: 2009 évi költségvetési törvénytervezet többször módosításra került a deficit csökkentése érdekében. Magyarország nemzetközi intézményektől 20 milliárd eurós hitelkeretre szorult. Betétbiztosítást kiterjesztették. Nyugdíjpénztári portfoliószabályozást felfüggesztették. MNB állampapírokat vásárolt a másodpiacon. MNB euroswap lehetőségeket biztosított a kereskedelmi bankoknak. MNB 2 hetes és 6 hónapos aktívrepo-lehetőségeket biztosított a bankoknak. 3% pontos jegybanki kamatemelést hajtottak végre. ÁKK a tervezett kötvénykibocsátásokat törölte. Bankok széles körben beszüntették a svájci frankban történő hitelezést, az ingatlanalapok kifizetéseiket átmenetileg felfüggesztették.

Példákat is említhetünk a fentiekkel kapcsolatban: A jegybanki kamatlépés rövidtávon jó hatással volt a valutaválságra, de kifejezetten rossz hatással volt a bankválságra és az adósságválságra is, miközben a gazdaság visszaesését is mélyítette. A betétbiztosítás kiterjesztése jó hatással volt a bankokra, viszont a befektetési alapokra kedvezőtlenül hatott. A nemzetközi hitelfelvétel jó volt a valutaválságra és közvetlenül az adósság- és a bankválságra, közvetetten azonban súlyosbította az adósságválságot a növekvő adósságállomány miatt. A költségvetés stabilizálása kedvező volt a valutaválság kezelése számára, a reálgazdasági visszaesést azonban súlyosbította, s ezáltal rossz hatással volt az adósságválságra és a bankválságra is.

A jelenlegi gazdaságpolitikai irányokkal szemben valószínűleg még szükséges lépések kellenek: Kiugró jegybanki forint kamatszint csökkentése. Bankok számára a devizahitelezés korlátozása, drágítása. Devizatartalék kezelés új szabályainak kidolgozása, mely figyelembe veszi, hogy az éven belül lejáró adósság mellett vészhelyzetben a tőzsdéről és az állampapírpiacról gyorsan kirántható pénzek fedezetét is biztosítani kell. Olyan technikák kialakítása az MNB részéről, melyek segítik a banki hitelezési aktivitás stabilizálását. Költségvetés szerkezeti reformjai kiadási és bevételi oldalán. Belföldi megtakarítások fokozott ösztönzése és hazai befektetések becsatornázása.

Felhasznált irodalom: Holló Dániel: Háztartási eladósodottság és pénzügyi stabilitás, félnünk kellene? (2006) Mosolygó Zsuzsa: Eredendő bűnök - Magyarország és a pénzügyi válság (2008. November)

Köszönöm a figyelmet!