5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Pénzpiac.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
A diákat készítette: Matthew Will
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek alapjai
Csortos Orsolya, Kádár András
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Vállalatfinanszírozás
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
BANKÜZEMTAN ősz Előadás Bank és Kockázat
Előadás avagy HiBeLKOVaSzMűCsaM szeptember 15.
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Részvényopciós díjak jellemzői
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
Éves tervezés a magyar bankszektorban
KOCKÁZAT – HOZAM.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Magyar államadósság és a kötvénypiac
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A bankok.
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Bankmérleg, forrás oldal
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
Bankmérleg, eszköz oldal
Fizetési mérleg jelentés
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK október 8.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pannónia CIG Eur Likviditási Alap július 31.
Dr. Tóth Tamás VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I.. Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek 2 Hogyan hat a készpénz állomány a vállalati értékre? cash 0 P A cash *
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

5. Banküzemtani előadás SZTE 2008. ÁPRILIS 18. Bevezetés az eszköz-forrás menedzsmentbe és Hitelek és fizetések a nemzetközi bankgyakorlatban 5. Banküzemtani előadás SZTE 2008. ÁPRILIS 18.

I) Bevezetés az eszköz-forrás menedzsmentbe Eszköz-forrás gazdálkodás fogalma és fejlődése A likviditásmenedzsment alapjai Kamatlábkockázat mérése és kezelése

Eszköz-forrás gazdálkodás fogalma A bank elfogadható kockázati szint mellett maximalizálja vagyonát. Cél: olyan eszközportfolió a hozzátartozó finanszírozással, ami mellett a bank megőrzi likviditását, fizetőképességét, és jövedelmező működés mellett növeli részvényesei vagyonát. Olyan jövedelmezőségi pályán kell haladnia, hogy közben mindig éppen elég pénze (likviditás) és tőkéje legyen. Túl- vagy elégtelenül likvid bank csökkenti a jövedelmezőséget, miként a túl kockázatos vagy kockázatkerülő magatartás is.

Eszköz-forrás gazdálkodás fejlődése 1. Az 1960-as évek előtt a banki források stabilak voltak (tipikus betét látra szóló volt, kamatlábak nem nagyon ingadoztak, betétforgalom is stabil volt) így az aktív eszközallokálás melletti likviditásmenedzsmentre helyezte a súlyt a bank: zsákmódszerrel bedobálták a forrásokat egy közös banki alapba, teljesítették a kötelező minimális likviditási szintet, törekedtek arra, hogy a betétek és hitelkihelyezések időbeni összhangja meglegyen, a felesleges forrásokat hosszúlejáratú értékpapírokba fektették.

Eszköz-forrás gazdálkodás fejlődése 2/a A 60-70-es évekbeli forráskonverzió a volatilitás szerint osztályozott forrásokat a hasonlóan osztályozott eszközökhöz rendelte, stabilitási előnye volt: a kis folyószámlának a nagyobbal, a hosszú betétnek a röviddel, a kisebb lekötött betétnek a nagyobbal, és a belföldi betétnek a külföldivel szemben. 60-as évektől beköszöntő banki forrásgazdálkodás reagált a változó forrásszerkezetre, 1961-ben létrehozták a jumbo CD-t, a rövid lejáratú, nagycímletű, forgalomképes banki betétjegyet.

Eszköz-forrás gazdálkodás fejlődése 2/b Konzervatív bankok elzárkóztak attól, hogy eszközeik- és forrásaik kamatláb és lejárati szerkezetében jelentős eltérés (mismatch) alakuljon ki. Agresszívebb bankok ezzel nem törődve a legolcsóbb napi forrásból vásároltak pénzeket.

Eszköz-forrás gazdálkodás fejlődése 3. Ma együtt kezelik az eszköz – és forrásgazdálkodást, különálló ALCO bizottság: (vezeti a vezérigazgató, tagjai az üzleti területekért felelős -, a pénzügyi v.ig.h. , a treasury, a kockázatkezelés,a hálózat vezetői, hetente ülésezik), döntéseket hoz : a termék árazásáról, likviditási és tőkepozícióról, és az elfogadható kockázati szint kialakításáról, kiemelkedő feladatuk a likviditásmenedzsment és a kamatlábkockázatok kezelése.

A likviditásmenedzsment alapjai A banknak szüksége van likviditásra, hogy: ügyfelei a betéteiket és hitelkereteiket bármikor lehívhassák, és a jegybanki kötelező tartalékot teljesíteni tudja. Likviditásnál a bank kellő mennyiségű, gyorsan, kis árfolyamveszteséggel, alacsony tranzakciós költség mellett pénzzé tehető eszközzel rendelkezik.

Likviditás fajtái Elsődleges likviditás a bank pénze: jegybanki számlapénz, kasszában, trezorban lévő készpénz, nostro és loro számlák egyenlege, banki valutakészlet. Másodlagosan likvid eszközök: a könnyen értékesíthető és elzálogosítható állampapírok, rövid vállalati papírok és viszontleszámítolható váltók, kereskedési céllal vásárolt részvények és kötvények, rövid bankközi kihelyezések; többletkockázatuk (kamatláb, és hitelkockázatuk) van.

Likviditási pozíció 1. A banki likviditási pozíciót eszköz- (pénz/összes eszköz, másodlagosan likvid eszköz/ összes eszköz) és forrásoldalon (pénzpiaci forrás/ összes forrás, jegybanki forrás/ összes forrás, stabil ügyfélforrás/ összes forrás) mérik, de a lejárati szerkezetet is mérni kell.

Likviditási pozíció 2. Bázispozíció = meglévő pénzeszközöket a következő időszak lejáró eszközeivel és forrásaival korrigálják. Likviditás pozíció = bázispozíció + új ügyfélforrások - új ügyfél kihelyezések – többlettartalék igények. Treasury a pénzpiacon vásárol-elad, fenntartva a kellő likviditást.

Kamatlábkockázat mérése és kezelése 1. A bank GAP-je: a kamat érzékeny eszközök és forrása különbsége adott időszakban, (mivel lejárnak és meg kell újítani azokat). Kamatjövedelem változása = GAP * kamatlábváltozás. Kamatjövedelem akkor nő, ha pozitív GAP-nél nő, míg negatív GAP-nél csökken a kamatláb.

Kamatlábkockázat mérése és kezelése 2. Lejárat alapján eszközök és források tényleges futamidejét véve a számított duration gapek esetén éppen fordított a helyzet, vagyis: bank értéke nő, ha negatív DGAP esetén kamatláb nő, vagy pozitív DGAP esetén kamatláb csökken.

II) Hitelek és fizetések a nemzetközi bankgyakorlatban Hitelek a nemzetközi gyakorlatban Bankközi hitel Konzorciális kölcsön Kezességek ,garanciák A devizaszámlák rendszere Fizetési forgalom

Nemzetközi hitelek csoportosítása: lejárat (rövid, 1év<közép<5év, hosszú), felhasználhatóság (bilaterális, amit csak adott országban használhatóak általában megadott árufélék vásárlására, mint a shopping list hitelek; multilaterális, ami több országban felhasználható), Hitelnyújtó (céghitel: exportőr vagy importőr nyújtja; ügynöki hitel: ügynök eladónak vagy vevőnek nyújtja; bankhitel; nemzetközi szervezetek hitele többségében jegybanknak; kormányhitel; vegyes finanszírozású hitel), kapcsolódás konkrét gazdasági eseményhez (finanszírozó hitel: exportot vagy importot finanszíroz; financiális hitel: nem meghatározott, mint a középlejáratú multilaterális hiteleknél)

Bankközi hitel (legnagyobb volumenű nemzetközi hitel) rövidlejáratú: éven belüli, gyakran prolongálják, vannak egynapos, 1-2-3-4 hetes hitelek, 1-2-3-6-12 hónapos hitelek, bizonyos határidővel felmondható hitelek, megállapodások szerinti egyeztetések. Egynaposak gyakoriak, likviditási felesleget-hiányt oldanak, kamatláb hektikusan változik, USD-ban EURÓ-ban és svájci frankban kötik. középlejáratú lehet: finanszírozó szerint [könyvhitel (bank hitelez) vagy kötvényhitel (a bank a kibocsátást szervezi, esetleg tőzsdére is bevezetik)], kondíció szerint [fix bázisú,( nem változik a kamatláb), változó bázisú roll over hitel (kamat = LIBOR alapkamat + kamatfelár/spread/)  

Konzorciális kölcsön (szindikált hitel): A hitelnyújtó vezető szervező /lead maneger/ csak szervezi a nagy összegű kölcsönt más bankok, (amelyek lehetnek társszervezők vagy nem szervezők, azaz aláíró bankok) bevonásával, a kölcsön lehet zártkörű is, bankok kötelezettséget vállalnak jegyzésre, vagy hogy mindent megtesznek a lejegyzés érdekében. A hitelösszeg egy ideig jutalékmentesen vehető igénybe. Szabályozzák, hogy egy vagy több részletben hívható-e le a hitel. Tényleges szervezési költséget az igénybevevő a szervező rendelkezésére bocsátja, / out of pocket expenses/, de a szervezői díj /manegement fee/ ennek sokszorosa.

Kezességek, garanciák alkalmazása a nemzetközi bankgyakorlatban magyar jog szerint: a kezesség egyfajta szerződés ahol a kötelezettség a főadós által vállalt kötelezettséghez igazodik, garancia pedig a bank részéről adott egyoldalú nyilatkozat, ami a megállapodott feltételektől függ), három jogviszony keletkezik, ahol alapjogviszonyban nincs a bank, akit megbízó megbíz, és kedvezményezett felé kötelezettsége van a banknak,

A devizaszámlák rendszere: loro számlát a bank saját ügyfelének (pl. vállalat) vezeti, nostro számlát bankunknak devizában vezetik különféle pénzintézetek, (tükörkönyveléssel bankunk követi ezt), A fizetési megbízások továbbítása manapság SWIFT-en történik.

Fizetések fizetési megbízások továbbítása manapság SWIFT-en történik.   Fizetési forgalom: átutalás, inkasszó (beszedési megbízás), akkreditív

A kezesség és garancia fajtái: exportőrnek és importőr megbízásából nyújtott garancia, importőrnek az exportőr megbízásából nyújtott bankári biztosíték, szállítmányozónak, (hajóstársaságnak) vagy a kikötői- és vámhatóságnak a külkereskedelmi vállalat megbízásából nyújtott biztosíték, nem kereskedelmi vállalat külgazdasági tevékenységével kapcsolatos bankbiztosítékok.