Amit a biotermékekről tudni érdemes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
„ A siker lehető legjobb környezete a lehető legjobb környezet ”
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
A gazdasági fejlettség mutatói
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Föld megújuló energiaforrásai
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Az atomenergia.
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
Az alternatív energia felhasználása
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Megújuló Energiaforrások
Eördögh Balázs Pozsonyi Miklós.
Megújuló energiaforrások
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
BioDízel Budovics Anikó.
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Alkohollal a csúcsra Kaszab István Szuro-Trade cégcsoport Környezettudatos közlekedés roadshow 2012.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Fiatal Gazda Konferencia Budapest
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Város energetikai ellátásának elemzése
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Bioüzemanyagok.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Az éhezés.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Amit a biotermékekről tudni érdemes Készítették: Hrabovszki Szabina Klepeisz Dóra

Jogi keretei Az Európai Unióban: A Tanács 2092/91/EGK Rendelete 834/2007 Rendelet (amely a 2092/91 Rendelet helyébe lépve szabályozza az EU biogazdálkodását 2009-től)

Jogi keretei Magyarországon: 140/1999. (IX. 3.) Korm. rendelet 74/2004. (V. 1.) FVM rendelet

Mitől bio a bio? (Biotermékek előállításának néhány fontos alapelve) Génmanipuláció Feldolgozott termékek Ökológiai termékek jelölése Átállási időszak Vetésforgó

Mitől bio a bio? Tápanyag-gazdálkodás Védekezés a kártevők, betegségek és gyomnövények ellen Állattartás Méhészet

Az ökológiai gazdálkodás Magyarországon I. Tanúsítás (jog a bio jelölésre) Egészségügyi határértékek Bizonytalan bomlástermékek A szermaradvány mentességről

Az ökológiai gazdálkodás Magyarországon II. Szervezeti háttér Magyar Biokultúra Szövetség Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Magyar Biokultúra Szövetség 1983-ban Klubként indult 1987-től Biokultúra Egyesület Jelenleg 13 jogi személyiségű tag Céljai: biotermékek minél szélesebb körű fogyasztása és egészséges életmód propagálása

Magyar Biokultúra Szövetség Ökopiac Biokultúra Nap, Biokultúra Találkozó Elsődleges célkitűzése: „ az ember és természeti környezete harmonikus kapcsolatának minden területen történő terjesztése, és az ezzel foglalkozó társadalmi szervezetek tevékenységének összehangolása”

Bioetanol nagyrészt etilalkoholból (etanol) álló anyag melyet megújuló energiaforrások (általában növények) felhasználásával nyernek abból a célból, hogy benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyagot kapjanak

Az előállítás folyamata Többféle gyártási folyamat ismert, de a fő folyamatrészek általában a következők: hidrolízis / cukrosítás erjesztés (fermentálás) desztilláció töményítés maradványanyag kezelése Az alapanyag előkészítés során a cél általában az alapanyag szemcséinek makroszkópikus méretcsökkentése darálással, majd a rostok, sejtfalak szétroncsolása (pl. nagy nyomású főzéssel, gőzöléssel), hogy a későbbi kémiai és biológiai reakciók a lehető legnagyobb felületen mehessenek végbe. A hidrolízis során savas hidrolízissel, vagy enzimes hidrolízissel (pl. alfa-amiláz, béta-amiláz, glüko-amiláz segítségével) történik meg a hosszú szénhidrát-láncok feldarabolása és glükózzá alakítása. Az erjesztés során élesztő bekeverésével, hűtött körülmények között történik meg az alkohol előállítása, az eredmény a nyersanyagtól és annak előkészítésétől függő, de alacsony alkoholtartalmú (10-18%), nagy víztartalmú és szilárd maradványanyagot is tartalmazó cefre. A cefréből az alkohol kivonása több fokozatú desztillációval történik, a desztilláció végterméke általában 95-96%-os alkohol, melyből általában molekulaszűrő segítségével érik el a 99,9%-os tisztaságot. A tiszta alkoholt a végfelhasználásnak megfelelően denaturálják vagy benzinbe keverik. A maradványanyag (DGS – Distillery Grain with Solubles, vagy DDGS – Dried Distillery Grain with Solubles) a desztilláció utáni cefremaradvány szárazanyag tartalma. A szárazanyagot a vízből centrifugálással vonják ki, és/vagy bepárlással. Az így nyert, magas nedvességtartalmú (60-70%m/m nedvesség) DGS takarmányozásra használható ugyan, de nem tartható el néhány napnál hosszabb időn át. A hosszú idejű tárolás érdekében a DGS-t legalább 16%-os nedvességtartalom alá ki kell szárítani, így kapjuk a DDGS-t, ami alacsony nedvességtartalmú, magas fehérje és rosttartalmú, takarmányként jól hasznosítható anyag.

A bioetanol-gyártás melléktermékei Ez kukorica esetén a következőket jelenti: keményítő => alkohol, folyékony cukor, csíra => csíraolaj (étkezési olajként használható), héj => takarmány kérődzők számára, lehetőség van továbbá a megmaradt növényi részek égetésére. Jó a környezettudatos termelés – főleg ha csökkenthetjük a költségünk.

Mit is jelentenek a melléktermékek pénzben kifejezve Persze itt is adódhatnak problémák Például: a melléktermékek tárolása, szállítása, +megfelelő vevő (takarmány  állattenyésztő)

A bioetanol előnyei megújuló növényekből előállított üzemanyag, és mint ilyen, semleges hatású az üvegház-hatásra szemben a fosszilis energiahordozókkal, ahol év-tízmilliók alatt történik meg az energia elraktározása a szükséges nyersanyagot (pl.: kukorica) ásványkincsekben szegény, mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani Kőolaj-importfüggőség csökkenthető a helyi munkaerő is nagyobb mértékben foglalkoztatható A megújuló energiaforrásokhoz hasonlóan ugyanis a bioetanol elégetésekor a légkörbe kerülő szén-dioxid és más üvegház hatású gázok a következő évben felnövő növények (gabonák, burgonya, cukorrépa, fűfélék, szalma) testébe visszaépülnek

A bioetanol hátrányai a gyártási folyamat fajlagosan magas villamosenergia- és hőenergia igénye Etikai vonzatú dilemma: élelmezési célra használható növényeket, táplálékokat felhasználni üzemanyag-gyártás céljára akkor, amikor a Föld jelentős népessége éhezik Hatékonyság megkérdőjelezhető

A bioetanol és az autó találkozása a jelenlegi Otto-motoros autókban max. 20% arányban keverhető be Ebben a keverési arányban a magasabb oktánszáma miatt látszólag a motor teljesítményét növeli Kissé nagyobb üzemanyag-felhasználás mellett

A bioetanol és az autó találkozása Az USA-ban elterjedt, Svédországban használt és az EU-ban szabványosodó E85 üzemanyag keverék 85% bioetanolt és 15% benzint tartalmaz Volvo és a Saab már szériaautóiba is beépíti a tiszta benzin és az E85 befogadására is képes motorokat A hibridhajtás mellett az etanol lesz az etalon?

Az USA – mint bioetanol nagyhatalom A bioetanol-gyártás egy rohamosan bővülő iparág

Az USA – mint bioetanol nagyhatalom 2007-ben (USA - becsült adat): a bioetanol-termelés várhatóan a kukoricatermés 14-15%-át használja fel 2004-ben az etanol a motorüzemanyagok 2%-át tette ki: Üzemanyag-fogyasztás növekedése: 1,2%/év Etanolgyártás növekedése: 15%/év A következő 6 évben az etanol fedezi majd az üzemanyag-felhasználás növekedésének 27%-át

EU helyzetkép

A bioetanol elterjedésének hatása 2006-ról 2010-re kb. 30%-os kukorica-árnövekedés várható (nemzetközi) Már ma is érezhető pozitív irányú elmozdulás Nő a kukorica vetésterülete (USA - 15%) 2007: USA – kb. 15millió tonnával nő az etanolgyártás által felhasznált kukoricamennyiség

Magyar helyzetkép Kukorica: Magyarország legfőbb mezőgazdasági exportcikke A Mo.-i gabonatermelés több, mint felét adja 2004-es termelési adatok: Gabona (összesen) =>16.779,2 eTonna Ebből kukorica => 8.332,7 eTonna

Befektetők Magyar Bioenergetikai (Mabio) Zrt: 92 milliárd forint beruházással öt üzem építését kezdte Bács-Kiskun megyei Bácsalmás, a Békés megyei Csabacsűd és a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmás környékén alakít ki üzemeket A Mabio az egyenként mintegy 17 milliárd forint értékű gyáregységeivel 2010-re legalább 600 millió liter környezetbarát üzemanyag termelését tervezi

Befektetők Ez a mennyiség az egész Európai Unió tavalyi bioetanol kibocsátásának kétharmadát teszi ki Az átlagosan 30 hektáron épülő termelő üzemek évente összesen 1,75 millió tonna kukoricát igényelnek alapanyagként, amelynek beszerzésére már megszülettek a beszállítói szerződések A Mabio bioetanol-programja a projekt kiteljesedésével 2 ezer új munkahelyet hoz létre

Befektetők További jelentős projekt a BKZ Beruházásfejlesztő Zrt. kezdeményezése A SEKAB svéd Svensk Etanolkemi AB 75%-os tulajdonában lévő cég Négy, összesen 1,5 millió tonna kapacitású, bioetanol gyártására alkalmas gyáregységet épít az országban A svéd projekt esetében is a Mabio üzemeivel nagyjából egy időben kezdődne meg a termelés

Magyarország bioetanol benzinkútjai AVIA (Castrol) XIV.ker Budapest, Gvadányi út 67. AVIA XVIII.ker Budapest, Üllői út 812. TESCO 1204 Budapest (Pesterzsébet), Mártírok útja 281. AVIA 2030 Érd, Szent László tér 1. Oil benzinkút 2943 Bábolna, Ácsi út 2. Oil benzinkút 6000 Kecskemét, Jókai u. 44. Oil benzinkút 8000 Székesfehérvár, Zámolyi út (Metro mellett) Benzinklub 8200 Veszprém, Pápai út Oil benzinkút 9000 Győr, Régi Veszprémi út 4. AVIA 9400 Sopron, Somfalvi út 16.

Magyarországi helyzetkép

Ami a rózsaszín álmot megzavarhatja Folyamatos kukoricaigény, ami valószínűleg egyre bővülni fog Klímaváltozás (aszály, belvíz) Állattenyésztés visszaszorulása => etanolgyártás melléktermékeinek értékesítése kérdéses…

Köszönjük a figyelmet!