Bizalom, bizalmatlanság, csalás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Etikai Kódex.
Advertisements

Készítette: Péterfi Csaba Attila
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Forfaiting (forfetírozás)
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Mi az, hogy biztosítási alkusz, az alkusz helye és szerepe - egy nemzetközi alkusz szemszögéből n Az Alkusz szerepe, az alkuszi etika. n A szolgáltatási.
A befektetési környezet
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
A megbízó-ügynök modell (1)
Negyedik előadás Március 11
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
A víz felhasználása.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Új klasszikus makroökonómia
Magatartás-gazdaságtan Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Készítette: Domokos Márta Losoncz Annamária
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
Az emberi tanulás.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Kérdések a második zh-hoz
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Nemzetközi kereskedelem
Mediátor képzés Kártérítés.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
2. Döntéselméleti irányzatok
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A bankok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Vállalkozásmenedzsment I.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
Digitális világ, eszközök
Típusos kockázatértékelési algoritmusok a szervezetek működési sajátosságainak figyelembe vételével Tarján Gábor.
A bizalom Készítették: Baráth Andrea Papp Orsolya Szanka Eszter.
A piac és a piacgazdaság
A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Bizalom, bizalmatlanság, csalás Feldolgozott irodalom: Hámori Balázs Érzelemgazdaságtan c. könyve Készítette: Hegedűs Judit Zsuzsanna V. évfolyam

1. Bizonytalanság, információ, bizalom Luhmann: bármilyen szociális rendszer –kialakulásának kritériuma, hogy különbséget tudjunk tenni a „kinn” és a „benn” között. A külső világ határtalanul komplex a belső áttekinthető, léteznek egyszerűsítő szabályok Bizalom: feloldja a komplexitást, következtében úgy cselekszünk, mintha a partnereink viselkedése bizonyos mértékig előre jelezhető volna. Bizalom = kockázatos beruházás

2. Bizalom és gazdasági racionalitás első megközelítésben ellentétes fogalmak a termelés és a gazdálkodás, a piac világa a „körön kívül” van a szerződések szolgálnak arra, hogy feleslegessé tegyék a bizalmat, a jogok és kötelezettségek körülbástyázásával második biztosítékrendszer az állam, mint a szerződéseket szavatoló intézmény

Mi szükség van ezek után a bizalomra a modern gazdaságban? A bizalom a piaci kapcsolatokban is nélkülözhetetlen, mert a tranzakciók sohasem bástyázhatók teljesen körül. A kialakuló információs társadalomban messze fontosabb a bizalom, mint a korábbi gazdasági ciklusokban, mert a tudás bizalmi áru.

A szerződések tökéletlenségei miatt is nélkülözhetetlen a bizalom A szerződések tökéletlenségei miatt is nélkülözhetetlen a bizalom. Az ügyleti – tranzakciós – költségeket csökkentve növeli a gazdasági hatékonyságot. A korlátozott racionalitás– tökéletlen informáltság, a döntés tárgyának komplex volta, a gazdasági egymásrahatások áttekinthetetlensége - miatt a bizalom a racionális gazdasági döntések elengedhetetlen feltétele, mivel a hiányzó információkat helyettesíti.

3. A racionális döntések hiányzó feltételei A legegyszerűbb napi fogyasztói döntések esetében teljesülhetnek a racionális döntések feltételei, nem szorulunk rá a bizalomra. (pl. bevásárlást végző háziasszony) De! nem állnak fenn a munkáltatók személyi döntéseikor vagy a hitelbírálatoknál. Gyakorlatilag minden jószág bizalmi jószág, mert eladásakor a vevő és az eladó helyzete aszimmetrikus: az eladó többé-kevésbé tudja, mit ad el, a vevő azonban nem tudja, mit vesz.

4. Csalás „Valamennyien csalás áldozatai vagyunk.” A csalások átszövik a hétköznapokat és fajtái megszámlálhatatlanok. (eladók, munkaadók és -vállalók, biztosítók és biztosítottak, hitelfelvevők, adóelkerülők, diákok az iskolában stb.)

A csalás csalást szül: - tragacspiac esete: a rossz áru kiszorítja a jót - a csalás lehetőségeit kivédeni próbáló adótörvények - a szerződésekben az „apró betű” - stb. A korrektség a piacgazdaságban nem erkölcsi, hanem „kőkemény” közgazdasági kérdés.

5. Az állam, mint külső garancia Az állam lehetne felelős „ellenőr” képtelen e klasszikus funkcióját betölteni Az állam nem alkalmas arra, hogy a bizalmatlanság köreit megtörje, mert maga is benne van a körben.

ÖSSZEGZÉS A piacgazdaság nem működhet bizalom nélkül, de tisztában kell lennünk a döntéseinket kísérő bizonytalansággal. Minden egyes gazdasági ügyletben van szerencsejáték-elem. Nincs az a körültekintés, ami az üzleti életben pótolhatná a bizalmat.

Köszönöm a figyelmet! 