Modellezés és szimuláció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NEURONHÁLÓK.
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
A bizonytalanság és a kockázat
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Meteorológiai Előrejelzés Adatbányászati Támogatással Putnoki Gyula GTK ISZAM II.évf. Társszerzők: az ISZAM-os Meteor-team TDK-konferencia 2007 Gödöllő.
Kvantitatív Módszerek
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
INFRASTRUKTÚRA MENEDZSMENT
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
IRE 8 /38/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 8.
Készítette: Zaletnyik Piroska
Módszerek sebességi állandók becslésére Kovács Benedek, Budapesti Műszaki és Gazdaségtudományi Egyetem.
Kommunikációs hálózatok idősorainak analízise neuronhálózatokkal Máté György Diplomamunka Témavezető: Csabai István.
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Dr. Kovács Emőd VISZ Díjátadó Ünnepség computer graphics Számítógépi grafika Grafikai irányok, kutatások és egyebek.
Neurális hálók néhány alkalmazása a komputergrafikában
Mesterséges neuronhálózatok
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Ideális kontinuumok kinematikája
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Mesterséges intelligencia
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Evapotranspiráció elõrejelzése mesterséges neuronális halózatok segitségével Wójcicki Andrzej, GTK V. konzulens: Dr. Pitlik László Gazdasági Informatika.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Adatbázisrendszerek jövője
Hálózati réteg.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 15 Németh Gábor. 2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 2 NEURÁLIS HÁLÓZATOK Három fő hajtóerő: 1.Az információ-technológia.
Az Ady tér geodéziai felmérése -
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Közlekedésmodellezés Készítette: Láng Péter Konzulens: Mészáros Tamás.
Fraktálok és a Mandelbrot halmaz.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Kvantitatív Módszerek
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Dr. Kovács Emőd VISZ Díjátadó Ünnepség computer graphics Számítógépi grafika Grafikai irányok, kutatások és egyebek.
Térképészet és térinformatika
Többváltozós adatelemzés
Instacionárius hővezetés
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Meteorológia A meteorológia. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola 1. A neuron modellje a következő 3 elemből áll: 1. A szinapszisok halmaza amelyekkel a neuronok egymáshoz vannak kapcsolva.
Szimuláció.
Térinformatika Domján Ádám.
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
SZÁMÍTÓGÉP-ARCHITEKTÚRÁK – 15 NEURÁLIS HÁLÓZATOK Németh Gábor.
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet TÁMOP B.2-13/
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
2004 május 27. GÉPÉSZET Komplex rendszerek szimulációja LabVIEW-ban Lipovszki György Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Operációkutatás I. 1. előadás
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A mesterséges neuronhálók alapjai
Szűcs Imre - Dr. Pitlik László (OTKA T049013)
Bevezetés a mély tanulásba
Előadás másolata:

Modellezés és szimuláció Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Kvantitatív „forradalmak” a földtudományban - geográfiában 1960- as évek eleje: statisztika 1970- as évek eleje: matematikai modellezés 1990-es évek eleje: mesterséges intelligencia, neuromodellek, „soft” módszerek (fuzzy, genetikus algoritmusok), káoszelmélet - fraktálok Modellezés és szimuláció

Számítógépes szimulációs modellezés értékelése, kritikája Modellezés és szimuláció

A globális modellezés problémái 1970 – 1984: globális rendszerek 13 fő modellje Hiányzott az egységes „tematika” Különböző, ellentmondó eredmények 3/13 modellben természeti erőforrások, környezeti jellemzők 1/13 politikai ellentmondások, háborúk Újabb modellek a modellek „megdöntésére” Emberi döntési mechanizmusok döntő szerepe „Jóllehet még sohasem rendelkeztünk olyan sok adattal a világról mint ma, jövőnk egyre áttekinthetetlenebbé válik. …oktatásunk, nevelésünk bőségesen foglakozik egyedi összefüggésekkel, egymástól elszigetelt jelenségekkel, de gyakorlatilag igen ritkán vagy szinte sohasem összefüggő rendszerekkel.” /Prof. F. Vester biokémikus/ Modellezés és szimuláció

Mesterséges neurális hálózatok Források: Neurális Hálózatok a Mathematica felhasználásával - © Dr. Paláncz Béla 2003 Mesterséges neurális hálózatok mint GIS függvények - dr. Sárközy Ferenc 1998 Neural nets: Applications in Geography – Hewitson, B.; Crane, R. 1996 Artificial intelligence in geography – S., C. Openshaw 1996 Modellezés és szimuláció

Modellezés és szimuláció Fiziológiai háttér Modellezés és szimuláció

Egy általános csomópont felépítése Modellezés és szimuláció

Az aktivációs függvény Szigmoid függvény        . A függvény értékei 0 és 1 közt változnak, ha s=0, y=0.5. A függvény értékei 0 és 1 közt változnak, ha s=0, y=0.5 Modellezés és szimuláció

Modellezés és szimuláció Súlymátrix Modellezés és szimuláció

Neurális hálózat fölépítése Modellezés és szimuláció

A feladatmegoldás menete a tanuló adatok összeállítása kiválasztjuk a rendelkezésünkre álló ismert bemenő adat - eredmény (céladat) rekordokat (sorokat) a teszt adatok összeállítása ha maradtak ismert bemenő adat - kimenő adat rekordok, melyeket nem használtunk a tréning fájlban, úgy ezekből a tréning adat fájlhoz hasonló formátumú teszt adatfájlt hozhatunk létre. A teszt adatok nem javítják a súlyokat, 'csak' tájékoztatják a felhasználót arról, hogy mennyire jól tervezte meg a hálózatát - elfogadhatók-e az eredmények vagy új tréningre (más módszerrel, más induló értékekkel)esetleg új hálózatra van szükség; a hálózat megtervezése hány rejtett rétegünk lesz, hány neuron lesz az egyes rétegekben és milyen aktiváló függvényeket alkalmazunk a rejtett rétegek neuronjaiban a hálózat tanítása meg kell választanunk a tanítási módszert, a tanulási sebesség és nyomaték értékét, a kezdeti súlyinicializálás módszerét és a megállási kritériumot. A tanítás azt jelenti, hogy a hálózat súlyait úgy adjuk meg, hogy az adott bemenethez az előírt kimenetet produkálja. az eredmények meghatározása A tanított hálózat végső súlyait elmentjuk és ezekkel a súlyokkal a korábbi hálózati topológia alapján kiszámítattjuk az ismeretlen bemeneti értékekhez tartozó kimeneteket. Ez a számítás gyakorlatilag pillanatok alatt kész van. Ha a jelenség állandó de igen bonyolult (pld. a terepfelszín), úgy újabb mérési adatok előfordulása esetén ujra taníthatjuk a hálózatot, de kiinduló adatként a már korábban meghatározott súlyokat alkalmazva jelentősen lerövidített idő alatt tudjuk a tanítást végrehajtani. A legproblematikusabbak a folyamatosan változó jelenségek modellezése, ezeknél gyakran kell a hálózatokat újra tanítani. Modellezés és szimuláció

Neurális hálózatok felhasználása térbeli feladatok megoldására A neurális hálózatok különleges képessége abban rejlik, hogy képesek mind a folyamatos mind a diszkrét interpolációra és, kisebb megbízhatósággal, extrapolációra. Az MLP és RBF hálózatok is használhatók osztályozásra, ha annyi kimeneti csomópontjuk van, ahány osztályt akarunk különválasztani. A neurális hálózatok számtalan térbeli probléma megoldására alkalmasak. Az alkalmazások azt használják ki, hogy a neurális hálózat a megadott minták alapján feltárja a bemenő adatok és a kimenő értékek közötti kapcsolatot akkor is, ha ez képlettel nem írható le, vagy leírható, de a képlet nem ismert. Gyakorlatilag tehát arról van szó, hogy a neurális hálózat adott minták alapján elkészíti a kérdéses jelenség modelljét. A modell kimenetén vagy valamely érték szerepelhet, ez az interpoláció illetve függvény megközelítés, vagy valamely osztály, ha a hálózatot osztályozásra használjuk. Az osztályozásnak azonban nem csak távérzékeléssel készült multisprektális felvételek esetén van jelentősége hanem akkor is, ha a számunkra érdekes jelenséget befolyásoló tényezők (attribútumok) térbeli eloszlása GIS rétegeken van tárolva és arra vagyunk kiváncsiak hogy ezek együttes hatása létrehoz e valamilyen kritikus, beavatkozást igénylő eseményt vagy sem, illetve egyáltalán milyen osztályokba sorolható a közösen fellépő tényezők eredménye. Modellezés és szimuláció

WGS-84 (GPS) koordináták átszámítása EOV-be Mesterséges neurális hálózatok földtudományi és geoinformatikai alkalmazásai WGS-84 (GPS) koordináták átszámítása EOV-be Modellezés és szimuláció

Modellezés és szimuláció 27-3229 4145094,19 1519934,2 4587845,99 ∆y ∆x ∆h EOV 733962,78 105893,75 78,87 27-3230 EOV-N -0,008 -0,036 0,026 N 733962,788 105893,786 78,844 EOV-EHT 0,01 -0,048 -0,003 EHT 733962,77 105893,798 78,873 N-EHT 0,018 -0,012 -0,029 17-1112 4153803,49 1516812,38 4581048,77 728170,73 95981,06 82,99 0,007 0,001 0,066 728170,723 95981,059 82,924 0,071 -0,06 0,013 728170,659 95981,12 82,977 0,064 -0,061 -0,053 27-3838 4149695,903 1526648,509 4581492,842 738810,07 96776,15 77,24 -0,1 0,058 0,098 738810,17 96776,092 77,142 -0,065 0,004 0,014 738810,135 96776,146 77,226 0,035 -0,054 -0,084 Modellezés és szimuláció

Modellezés és szimuláció

Modellezés és szimuláció Vizsgakérdések Modellezés és szimuláció