Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember 15. 1. Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Vállalat kínálati magatartása
Tökéletes verseny és monopólium
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Piaci korlátok.
MIKROÖKONÓMIA ÖSSZEFOGLALÓ
A munkapiac és az összkereslet
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
A termelési tényezők piaca
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Közgazdasági elméletek története
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A vállalati döntések elmélete
Tiszta monopólium.
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Termelési tényezők piaca
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Institut für Wirtschaftstheorie Termelési tényezők Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar,
Mikroökonómia előadás Oligopólium és monopolisztikus verseny P. A. Samuelson – W. D. Nordhaus: Közgazdaságtan; KJK Kerszöv Budapest Hirshleifer,
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdaságelméleti Intézet
A piac és a piacgazdaság
A munkaerőpiac áttekintése
A munkaerő-kereslet.
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Munkaerő-piaci ismeretek kurzus
A munkaerő-kereslet.
A munkaerő-kereslet.
Előadás másolata:

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai szeptember A kereslet és a kínálat általános jellemzői, a piaci egyensúly szeptember 29.- október Az egyéni kereslet október A fogyasztói viselkedés mikroökonómiája október A termelés mikroökonómiája  reálfolyamatok október A vállalat viselkedése, költség, bevétel, profit november Piacformák  a kompetitív piac november A tiszta monopólium piaca november A termelési tényezők piaca  tényezőkereslet és -kínálat december Nemzetközi kereskedelem és komparatív előnyök december Piaci elégtelenségek december 15. ELŐVIZSGA

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 2 Az előadás felépítése 1. A termelési tényezők kínálata 2. A termelési tényezők kereslete 3. A munkakínálat 4. A munkakereslet

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 3 1. A termelési tényezők kínálata A bérleti díjnak a transzferjövedelmen felüli része. Bérleti díj: A termelési tényező adott egységének használatáért fizetendő pénzösszeg. A bérleti díj az erőforrás hasznosításának ára, mely a bérbeadó szempontjából jövedelem, a vállalat számára viszont termelési költség. A bérbeadás alternatív költsége: A más irányú hasznosítással elvileg elérhető jövedelem Transzferjövedelem: A tényezőtulajdonos jövedelmének az a része, amelyet az adott erőforrás következő legjobb felhasználásától remélhet. Gazdasági járadék:

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 4 2. A termelési tényezők kereslete Származékos kereslet:A termelési tényezők kereslete a fogyasztók végtermékek iránti keresletének függvénye. 1. Tényezőkereslet rövid távon Tényező-határköltség: (MFC = Marginal Factor Cost) Az a növekmény, amellyel a változó input vizsgált példánya hozzájárul az összköltséghez. Határtermék-bevétel: (MRP = Marginal Revenue Product) Az a növekmény, amellyel a változó input vizsgált példánya hozzájárul az árbevételhez. MRP i = MP i ·MR Határtermék-érték: (VMP = Value Marginal Product) Az adott inputtényező határtermékének piaci áron számított értéke. VMP i = MP i ·P Outputoldalon kompetitív vállalatok esetén: MRP = VMP MC = MR Cél:

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 5 3. A munkakínálat A piaci munkakínálati görbe A munkabérváltozás helyettesítési hatása: A bérváltozás jövedelmi hatása: A munkakínálat megváltozásának azon összetevője, amely annak tulajdonítható, hogy megváltozik a bérjavak és a szabadidő árának aránya. A munkakínálat megváltozásának azon összetevője, amely annak tulajdonítható, hogy megváltozik a munkavállaló reáljövedelme. Az egyéni munkakínálati görbe L W s s „visszahajló” L W S S pozitív meredekségű

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 6 4. A munkakereslet Feltételezzük, hogy a vállalat a termékpiacon és az inputpiacon is kompetitív. MRP L = VMP L = P·MP L 1. Rövid távú munkakereslet Vagyis: illetve: MFC L = P L Optimális munkafelhasználás: MRP L = MFC L vagyis: P·MP L = P L adottságok

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 7 2. A vállalat rövid távú munkakeresleti görbéje L Q MP L AP L L VMP L P L = VMP L 2. szabály: P > AVC munkakeresleti görbe