BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Makroökonómia gyakorlat
Advertisements

Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
EXTERNÁLIÁK.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Humánkineziológia szak
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
pontszám eredmények   (%) db % kumulált % 1 4,17 0,00 2 8, ,50 15
Elmélettörténet Bevezetés.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Termelés  Fogyasztás
A regionális gazdaságtan tárgya
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
szakmérnök hallgatók számára
Közgazdasági elméletek története
Mérnök informatika szak BSc.
Kérdések a második zh-hoz
Makroökonómia 1. ea..
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtök óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Mikroökonómia gyakorlat
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
GAZDASÁGI ALAPOK A MUNKAERŐPIAC TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
Operációkutatás I. 1. előadás
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Előadás másolata:

BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I. Előadás: péntek 10-12 óra, Honvéd tér 1-es terem (HO I.) Előadó: Fenyővári Zsolt mh.: 544-676, ill. 30 248 90 19 fenyovzs@eco.u-szeged.hu egy. adjunktus Tananyag: az előadások anyaga Értékelés: ötfokozatú minősítés az írásbeli vizsgadolgozat alapján 30 perc; 15 igaz-hamis állítás (1-1 pontért) és 15 feleletvá- lasztó kérdés (2-2 pontért), összesen 45 pont 22-27 pont: elégséges 28-33 pont: közepes 34-39 pont: jó 40-45 pont: jeles Meghirdető: SZTE GTK, Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Elméleti Közgazdaságtani Szakcsoport 6722, Szeged, Honvéd tér 6.

A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15. 1. Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai szeptember 22. 2. A kereslet és a kínálat általános jellemzői, a piaci egyensúly szeptember 29. 3. Az egyéni kereslet október 6. 4. A fogyasztói viselkedés mikroökonómiája I. október 13. 5. A fogyasztói viselkedés mikroökonómiája II. október 20. 6. A termelés mikroökonómiája  reálfolyamatok október 27. 7. A vállalat viselkedése, költség, bevétel, profit november 10. 8. Piacformák  a kompetitív piac november 17. 9. A tiszta monopólium piaca november 24. 10. A termelési tényezők piaca  tényezőkereslet és -kínálat december 1. 11. Nemzetközi kereskedelem és komparatív előnyök december 8. 12. Piaci elégtelenségek december 15. ELŐVIZSGA

I. Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai A témakör vizsgálódási területei: A közgazdaságtan tárgya és fogalma Allokációs (koordinációs) mechanizmusok Mikro- és makroökonómia A marginális megközelítés A modellek, a modellfeltevések és valóság viszonya, a modellek tesztelése Közgazdasági alapelvek (egyéni versus közösségi érdek, költség-haszon mérlegelés, önérdek és racionalitás) A Pareto-hatékony allokáció

A közgazdaságtan tárgya Az erőforrások jellemzője: szűkösség (gazdasági javak  szabad javak) Dönteni kell az elosztás mikéntjéről! Közgazdaságtan: „a döntések és választások tudománya” A szűkösen rendelkezésre álló erőforrások elosztásának és felhasználásának vizsgálatával foglalkozó társadalomtudományi ág CÉL: a társadalmi szintű hatékonyság Választási lehetőség Létező alternatívák Alternatív költség: a következő legjobb lehetőség elszalasztott hozama! Alternatív versus elsüllyedt költség: …?

Melyek az erőforrások elosztásának alapvető intézményei? 2. Allokációs mechanizmusok Alapkérdés: Melyek az erőforrások elosztásának alapvető intézményei? Allokációs rendszerek (Kornai): Hagyományokon alapuló koordináció Bürokratikus koordináció Agresszív koordináció Piaci koordináció

3. Mikro- és makroökonómia KÖZGAZDASÁGTAN elméleti alkalmazott Mikroökonómia Makroökonómia Nemzetközi közgazdaságtan Elmélettörténet Marketing Ipargazdaságtan Számvitel Menedzsment…stb. Mikroökonómia: Az elkülönült szereplők gazdasági viselkedésének tudománya Makroökonómia: Összevont mutatók segítségével a gazdaság egészét vizsgálja…

4. A marginális megközelítés A mikroökonómia sajátos elemzési technikája: határelemzés átlag inkább „ex post”! határ inkább „ex ante”! Marginális szemlélet: Azt vizsgáljuk, hogy a következő erőforrásegység elfogyasztásával, megter-melésével, bevonásával stb. milyen pótlólagos előnyök-hátrányok járnak. Ilyen értelemben beszélhetünk: határhaszonról, határköltségről, határbevételről, határprofitról stb.

5. A modellek, a modellfeltevések és valóság viszonya, a modellek tesztelése A modellezés okai: A valós rendszer nem tesztelhető (emberekről van szó!) A változók száma nagy A rendszer állandóan változásban van A jó modell viselkedése: Ugyanazokkal az outputokkal reagál a vizsgált inputokra, mint az eredeti rendszer. A modell változói: outputok inputok RENDSZER „fekete doboz” endogén változók exogén változók Az elemzés módszere: „ceteris paribus” vizsgálódás „ceteris paribus”: egyéb tényezők változatlansága mellett A vizsgált változón kívül minden egyéb tényezőt változatlannak tekintünk.

6. Közgazdasági alapelvek a) egyéni versus közösségi érdek Adam Smith: A „láthatatlan kéz”… de: Az egyéni érdek aggregátuma nem feltétlenül egyenlő a köz érdekével! b) költség-haszon mérlegelés Hagyományos megközelítés: egy döntés akkor hatékony, ha hozam > költség de: Létezhetnek a mérlegelésnek egyéb szempontjai is, pl. méltányosság… c) önérdek és racionalitás Önérdek: az „enyém” számomra jobb, mint a „tiéd”… Racionalitás: a több jobb, mint a kevesebb; az olcsóbb jobb, mint a drágább…

7. A Pareto-hatékony allokáció A termelési lehetőségek határgörbéje: sör Elérhető halmaz B  (nem elérhető) Pareto-hatékony allokációk A  virsli TLH-görbe: Az erőforrások teljes kihasználtsága mellett elérhető jószágkombinációk összessége Pareto-hatékonyság: Ha egyetlen szereplő helyzete sem javítható anélkül, hogy legalább egy másik szereplő helyzete romolna.