A nemzeti vámjogszabályok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Elektronikus vám – E-Customs
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Jogviszony és jogi felelősség
Adatvédelmi fogalmak.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogyan érvényesül a repülésben az Európai Unió jogrendszere, különös tekintettel az EASA szerepére 2013.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Bevezetés.
Az Európai Közösség vámjoga
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Mediátor képzés Kártérítés.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Adózás az Európai Unióban – magyar szemmel Dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Intézet 9400 Sopron,
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A külkereskedelem alapjai. A világkereskedelem n EU40% n USA11% n Japán 9% n Többi fejlett ország10% n Fejlődő országok20% n Volt és jelenleg is szocialista10%
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Migráció és nemzetközi jog
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
1 Az Európai Unió közös kereskedelempolitikája. 2 1.Létrehozásának oka és célja EUMSZ cikk (ex EKSz cikk) Létrehozásának f ő oka: A vámunió.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Munkajogi ismeretek.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
4. Az Alkotmány.
JOGRENDSZER, JOGÁGAK.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A regionális gazdasági integrációk
Közbeszerzési Hatóság
A jogrendszer tagozódása
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

A nemzeti vámjogszabályok

A vámjog a vámokra vonatkozó jogi normák és jogviszonyok összessége, amelyek meghatározzák a vám alapját, a vám mértékét, a vámfizetési kötelezettséget, a vámkedvezmény mértékét, és a vámmentességet azaz a vámjog anyagi jogát. Továbbá a vámigazgatás eljárási szabályait, mint például a különböző vámkezelések, az áruvizsgálat, ellenőrző vizsgálat rendjét, a szankciók alkalmazásának szabályait.

Mivel Magyarország 2004. május 1 Mivel Magyarország 2004. május 1.-jétől az EU tagja, és figyelembe véve azt, hogy az EU „tradicionálisan” vámunió is, vagyis a nem tagállamok tekintetében azonos vámjogot alkalmaznak, továbbá az EU vámjoga csak szűk területeken teszi lehetővé a nemzeti vámjogi szabályozást. Tehát a magyar vámjog alapja az EU vámjoga.

A magyar vámjogot autonóm (önálló) jogszabályok, és ezen belül - vámjogi természetű “alapjogszabályok”, - a vámeljárást befolyásoló, alapvetően áruk, szolgáltatások, valamint anyagi értéket képviselő jogok (pl. licenc, know-how, szerzői jog és hasonlók) behozatalát, kivitelét, átvitelét, adózását, stb. szabályozó jogszabályok, bilaterális(kölcsönös )és multilaterális (többoldalú) nemzetközi szerződések, megállapodások határozzák meg.

A nemzetközi irodalomban nincs kifejezett meghatározása a vámjog fogalmának, gyakran a vámjogot, mint a nemzetközi vámjog, az európai (uniós) vámjog és nemzeti vámjog összességét határozzák meg. Abból az állításból kiindulva, mely szerint a vám közadó formájában alkalmazott gazdasági- és kereskedelempolitikai eszköz, könnyen megállapíthatjuk, hogy a vámjog a pénzügyi jog részét képezi.

A vámjog a pénzügyi jogon belül az adójoggal, az illetékjoggal és a jövedéki joggal együtt alkotja közbevételi jog anyagát, melyre jellemző a kötelező érvényű, feltétlen érvényesülést kívánó szabályozás. A vámjog alapvető jogforrásai   A jogforrás fogalma két értelemben használható: egyrészt jelenti a jog megalkotóját, konkrétabb megközelítésben pedig az ezen jogalkotók által kibocsátott jogi normákat tekinthetjük jogforrásoknak. Magyarország vámjoga az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, már nem kizárólag a nemzeti vámjog normáiból áll, hanem elsősorban az EU/EG normái alkalmazandók, a hatályban lévő nemzetközi jogforrásokkal együtt.

Az Európai Unió vámjogának jogforrásai Az elsődleges közösségi jogon (az alapító szerződéseken) kívül a következő un. másodlagos jogforrások jelentik a vámjog konkrét jogforrásait.  

A nemzetközi vámjog alapvető forrásai Magyarország számos olyan nemzetközi egyezmény alanya, mely vámjogi tényállásokat szabályoz. Ezen nemzetközi egyezmények közül említést érdemelnek a vám-együttműködési szerződések, melyekben elsősorban vámigazgatási, tájékoztatási együttműködésre vállalnak a szerződő államok együttműködési kötelezettséget. A vámjog nemzetközi szabályai létesítik, a preferenciális, (kedvezményes) a szabadkereskedelmi övezeteket és a vámuniókat is.

Összegzésként rögzíthetjük, hogy a vámjog, mint az állambevételi jog egyik forrása, a jogrendszeren belül a pénzügyi jog részét képezi és szoros kapcsolatban áll az alkotmányjoggal és a közigazgatási joggal, a polgári joggal és a büntetőjoggal is.  

Köszönöm a figyelmet!