A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
COWI PowerPoint design manual
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A termékdíjas szabályozás új iránya Vámosi Oszkár ügyvezető Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség április 25.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Zalaegerszeg december 13.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
Bevezetés.
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A hulladékkezelési közszolgáltatás néhány neuralgikus pontja
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Civil Kezdeményezések Programja
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
A műanyag csomagolási hulladékok újrahasznosítása
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Magyarországon jelenleg a HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNY a mérvadó szabályozás a csomagolási hulladék újrahasznosítása területén, melynek 56§ (8) kimondja, hogy: A 8.§ szerinti visszavételi kötelezettség alapján 2005. július 1-ig el kell érni, hogy a hulladékká vált csomagolóanyag legalább 50%-ban hasznosításra kerüljön ezen belül legalább 25%-a anyagában kerüljön hasznosításra, úgy, hogy ez az arány minden anyagtípusnál legalább 15% legyen A hulladékgazdálkodási törvénnyel párhuzamosan jelenleg a csomagolóeszköz környezetvédelmi termékdíj törvény is hatályos. Kettős szabályozás van életben

CSOMAGOLÓESZKÖZ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ - Cskt. A csomagolóeszköz gyártó/importáló cégeket díjfizetésre kötelezi Teljesítési kötelezettséget nem ír elő Nem ösztönzi a töltő/csomagoló cégeket a csomagolási hulladék kezelésére, hasznosítására (a Cskt. a csomagolóeszköz gyártóra vonatkozik) A Cskt.-ból a csomagolási hulladékok hasznosítására fordított rész alacsony hatékonyságú

AZ UNIÓS MODELL Az Európai Unióban a 94/62/EC direktíva alapján kialakult gyakorlat szerint a kötelezettek (töltők/ csomagolók) által létrehozott szervezetek biztosítják: a csomagolási hulladék hasznosítását célzó tevékenység megszervezését az ahhoz szükséges források biztosítását, kezelését és szétosztását

A MAGYAR MODELL CÉLKITŰZÉSE: Alternatív optimalizált hulladékkezelési megoldást ajánlani a csomagolási hulladékra, amely képes kiváltani a termékdíjat piaci elveken alapulva oldja meg a csomagolási hulladék kezelésének problémáját Magyarországon a Hulladékgazdálkodási törvénnyel összhangban. önmagában zárt finanszírozást biztosít

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége I. Kormányzat Törvényi szabályozás (Hgtv., Csomagolási rendelet) Kötelezni az ipar és kereskedelem résztvevőit csomagolási hulladék hasznosítására (a Hgtv., Csomagolási rendelet alapján) Betartatni a vonatkozó jogszabályokat Működtetni a Tanácsadó Testületet Ellenőrizni a hasznosítási kötelezettség teljesülését

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége II. Tanácsadó Testület A kormányzat, önkormányzatok, civil szervezetek, az ipar és a kereskedelem képviselői tanácsadó testületet hoznak létre a csomagolási hulladék szabályozásának területén. A testület feladatai: A megcélzott mennyiségek eléréséhez szükséges időszak meghatározása A csomagolószer hulladék mint másodnyersanyag piaci értékrendszerének biztosítása, felügyelete

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége III. Ipar Biztosítani a csomagolási hulladék előirányzott arányú hasznosítását. Alkotóan közreműködni a hasznosítás gazdasági és műszaki feltételrendszerének kidolgozásában. Kereskedelem Anyagfajtákként gyűjteni a kereskedelmi és szállítási csomagolásokat Együttműködni az ipar képviselőivel a hasznosítási arányok elérése érdekében

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége IV. Önkormányzatok Csomagolási hulladékkal kapcsolatos feladatok: A szelektív csomagolási hulladékgyűjtés bevezetése A gyűjtő és kezelő rendszerek piackonform kialakítása Együttműködni az ipar képviselőivel a hasznosítási arányok elérése érdekében Kidolgozni az állampolgárok ösztönzésére szolgáló módszereket Oktatás Tájékoztatás Megfelelő díjrendszer kialakítása

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége V. Civil szervezetek Közreműködni az önkormányzatok szelektív hulladékgyűjtési programjának kidolgozásában Sajátos eszközeikkel érdemben segíteni a lakosság mozgósítását a hulladékgazdálkodási célok megvalósítása érdekében Elősegíteni az állampolgárok ösztönzésére szolgáló módszerek kidolgozását

Az egyes társadalmi szereplők tevékenysége VI. Az állampolgár Részt venni az önkormányzatok által biztosított hulladék-begyűjtési rendszerekben (csomagolási hulladékok szelektív gyűjtése) Megfizetni a kommunális hulladék begyűjtési és kezelési szolgáltatás díját közvetlenül vagy helyi adók formájában.

A kormányzat szerepvállalása Betartatni a vonatkozó jogszabályokat Ellenőrizni a hasznosítási kötelezettség teljesülését Bírsággal sújtani a hasznosítási kötelezettséget nem teljesítőket (a bírság a KAC bevételi forrását képezheti)

Az ipar és kereskedelem szerep- vállalása A csomagolási hulladék Hgtv.-ben előirányzott mértékének hasznosítása (kibocsátó vállalat, non-profit szervezet) Az előírt célokat egy önfinanszírozó rendszer keretében oldja meg A Hgtv. 11§-val összhangban a kötelezettek (töltők/ csomagolók) non-profit koordináló szervezetet hoznak létre kötelezettségük teljesítésére A begyűjtés és válogatás költségeinek támogatása

A Koordináló Szervezet A Koordináló szervezet egy olyan non profit Társaság, amely szerződéses viszonyt alakít ki: az önkormányzatokkal hulladékgyűjtőkkel hulladékhasznosítókkal más érdekelt gazdálkodó partnerekkel