A modern világgazdaság kialakulása ( század), főbb jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A KÖZÉPKORI VÁROS.
B2B-marketing – A szervezeti piacok
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Integrációtörténet 2. témakör.
A piac Szakiskola.
Az Ipari forradalom ? ?.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Értékesítési csatornák
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE - HONFOGLALÁSKORI MEZŐGAZDASÁG, A FEUDÁLIS GAZDÁLKODÁS KIALAKULÁSA, A TÖRÖK HÓDOLTSÁG IDŐSZAKA IX-XVII. SZÁZAD.
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete
A gazdaságot befolyásoló nem gazdasági tényezők hatása ( század)
A polisz születése.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
A fordista termelési rendszer
Az ipari forradalom.
A polisz születése.
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Az ipari forradalom következményei és hatása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
III. A logisztika jövője
A regionális gazdaságtan tárgya
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Koncz Noémi: Ipar és kereskedelem a 18. században
Európa városi történelme
A poliszrendszer kialakulása és a gyarmatosítás
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása -Mezőgazdaság Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
MúLT JeLeN egyáltalán minek is? / vásárlói oldal Hiteles termelői élelmiszer hiánya: minőségbiztosítás, eredetgarancia (családlátogatás, leinformálás)
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Regionális gazdaságtan 7.
A középkori világgazdaság kialakulása
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete Gazdaságföldrajz Pesti karok I. alapszakjai (BSc/BA) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és.
MIÉRT A TEXTIIPAR?. EREDETI TŐKEFELHALMOZÁS.
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Magyarország a Habsburg-abszolutizmus rendszerében.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Az újjáépítés évtizedei. A gazdaság szovjet modellje A gazdaság szovjet modellje           †  A gazdaság ’49-re szovjet típusú  termelési.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
A dualizmus gazdasága és társadalma
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Magyarország újjáépítése
Magyarország a kora újkorban
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A regionális gazdasági integrációk
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Előadás másolata:

A modern világgazdaság kialakulása (15-18. század), főbb jellemzői Nemzetgazdaságok kifejlődése a városgazdaságok hálójából: olyan gazdaságpolitika jelenik meg, amely az országot egységes egészként kezeli (egységes vámterület, mértékrendszer, nemzeti valuta stb.) A modern tömegáru-kereskedelem megjelenése (a régi, elsősorban luxusárukat forgalmazó távolsági kereskedelem helyett) A természeti, földrajzi munkamegosztás termelési különbségekre való áthelyeződése és a kapcsolatok hierarchikus rendszerbe szerveződése (centrum-periféria modell)

Az európai gazdaság expanzív jellegű lesz, kiala-kulnak az exportiparos területek, a termékek a távoli piacokra is eljutnak. Az exportiparos területeken a céhkereteket meg-haladó szerveződési formák jönnek létre, amely-ben az értékesítést és nyersanyagbeszerzést végző kereskedőé a főszerep. Növekszik a paraszti árutermelés, a jobbágyvi-szony eltolódik a bérlőviszony irányába, megjelenik a bérmunkával termelő nagybirtok. Terjed a pénzgazdálkodás (a 16. században a pénzügyletek 10-20-szorosra nőnek, ami megnö-veli a nemesfémigényt, és ez a nagy földrajzi felfedezések egyik ösztönzője lesz.

A népességnövekedés megnöveli az agrártermékek iránti keresletet, ami árnövekedéshez vezet (árfor-radalom). Az árforradalom összetett jelenség, nem egyszerű áremelkedés: - ipari olló alakul ki, a cserearányok a mezőgazda-ság javára változnak, hosszan tartó agrárkonjunk-túra bontakozik ki, amely Kelet-Európát a tartalé-kolt agrárpotenciálja kihasználására ösztönzi; - ugyanakkor a bérek lemaradása következtében az ipari termelés nem válik gazdaságtalanná, sőt tőkefelhalmozást tesz lehetővé. Összességében megjelennek a korakapitalista formák a gazdaságban.

A modern világgazdaság hatása Magyarországon A közvetlen hatás a külkereskedelem növe-kedésének felgyorsulása a 16. századtól, amelynek jellegzetessége, hogy a kivitel messze meghaladja a behozatalt, ami a megnövekedett agrárkivitelnek köszönhető. A kivitel másik nagy csoportját a bányater-mékek adják, ezen belül csökken a nemes-fém (növekvő termelési költségek), nő a réz aránya. A behozatal fő tételét az iparcikkek jelentik.

A közvetett hatás az árforradalom tendenciáinak hatása: - a magyarországi árak mozgása megegyezik az európaival, még ott is, ahol a termékek nem kerülnek ki a nemzetközi forgalomba; - kialakul a monokultúrás agrártermelés: különö-sen két kiviteli cikknél, a szarvasmarha-tenyész-tésnél és a bortermelésnél. - a bortermelő mezővárosok és a alföldi állatte-nyésztő városok nagy gabonafogyasztó piacot teremtettek, így körülöttük gabonatermelő falvak gyűrűje helyezkedett el, ami a belső árucsere bővülését eredményezte.

A korakapitalista formák először a bányavállalko-zásokban jelentek meg: a bányászat költsége-sebbé válása olyan tőkét igényelt, amellyel a kis bányabirtokosok egyenként nem rendelkeztek, így bányatársulások és tőkés vállalkozások jöttek létre. A mezőgazdasági termelés fő üzemformája a paraszti gazdaság is átalakul: az agrárkonjunk-túra hatására a tehetősebb gazdák kibővítik gazdaságukat. A megnagyobbodott gazdaság munkaerő-szükségletének fedezésére terjed a bérmunkások alkalmazása. A mezőgazdasági árutermelő tevékenység egyre gyakrabban összekapcsolódik a kereskedelemmel (tőzsérek és borkereskedők).

A földesúri gazdaság újra fejlődésnek indul (ma-jorságok) részben a puszta telkek és az elhagyott jobbágytelkek bevonásával. A majorsági gazdál-kodás elsősorban gabonatermesztésre rendezke-dett be (az árforradalom hatása a gabonánál volt a legészrevehetőbb). A majorságok kiépítésében kettős cél hatott: - az állami feladatok egy részének (várak ellátá-sa, katonaság tartása) átvételével megnöveke-dett szükséglet fedezése, - bevételek növelése. A munkaerő alkalmazásában egyrészt nő a job-bágyi munkajáradék nagysága, másrészt nő a bérmunka igénybevétele.

A nagybirtok is kettős karaktert hordoz: a kiterjedt sajátkezelésű gazdaság mellett megmarad a jára-dékfizető telkes jobbágyok rendszere is (robotjára-dék, termékjáradék, földesúri regálé (elővételi és italmérési jog)). Így a nemesség jelentékeny kereskedelmet is folytatott. A majorsági árutermelés visszaszorította a paraszti gabonatermesztést, így a paraszti árutermelés az állattenyésztés és a bortermelés felé tolódott el. Az iparban is megjelennek a korakapitalista for-mák: az ipar vidékre húzódása, a céhes iparon belül megjelenő integráció. A termelési folyamat végén álló mesterek megpróbálják a termelési lánc többi elemét is függőségükbe vonni.