Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008
Jellegformálás Jelleg: Jellemző tulajdonságok által meghatározott összkép Stabil csoportjellemzők, változó egyediek Alapvető élelmiszeripari jellegváltozás: nyersanyag → feldolgozás→ késztermék Változás: spontán (pl.erjedés) spontán (pl.erjedés) tudatos (jellegformálás = tulajdonságok módosítása) tudatos (jellegformálás = tulajdonságok módosítása)
Jellegformálás eszközei: fizikai műveletek aprítás (darabolás, zúzás, áttörés) aprítás (darabolás, zúzás, áttörés) préselés préselés vízelvonás (szárítás, koncentrálás) vízelvonás (szárítás, koncentrálás) fagyasztás fagyasztás mikrobiológiai folyamat Tejsavas erjedés Tejsavas erjedés Alkoholos erjedés Alkoholos erjedés Ecetsavas erjedés Ecetsavas erjedés adalékanyagok (kémiai)
Az MÉ /107 sz. előírás szerint az élelmiszeripari adalékanyagok az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok speciális csoportja, amelyeket az élelmiszerhez az előkészítés a kezelés a feldolgozás a csomagolás a szállítás a tárolás folyamán szándékosan adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják. Hozzáadásuk azt eredményezi, hogy önmaguk vagy származékaik az élelmiszerek összetevőjévé válnak.
A FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyag Szakértő Bizottsága (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives = JECFA) az 1950-es évek óta kidolgozta Az adalékanyagok biztonságos felhasználásának alapelveit Ártalmatlanságuk megállapítására szolgáló vizsgálatok rendszerét Az adalékanyagok specifikációit (azonosság és tisztaság) Valamint elvégezte több ezer adalékanyag toxikológiai értékelését és meghatározta azok megengedhető napi bevitelét (acceptable daily intake = ADI)
ADISAFETY TESTING ADI Acceptable Daily Intake
ADISAFETY TESTING ADI Source: WHO Environmental Health Criteria No. 70 International Programme on Chemical Safety 1987, World Health Organization, Geneva “An estimate of the amount of a food additive ….. which can be ingested DAILY over a LIFETIME without appreciable risk” NOAEL ADI = uncertainty factor
ADISAFETY TESTING No Observed Adverse Effect Level NOAEL In mg / kg body weight / day In the most sensitive species In the most sensitive test
ADISAFETY TESTING Acceptable Daily Intake ADI NOAEL ADI = uncertainty factor Default = 100, but depends on data available
A JECFA vizsgálatok eredményein alapuló ajánlásokra épülnek a nemzetközi, különböző gazdasági társulási és nemzeti szabályozó rendszerek (rendeletek, előírások, listák, élelmiszerkönyvek) A JECFA vizsgálatok eredményein alapuló ajánlásokra épülnek a nemzetközi, különböző gazdasági társulási és nemzeti szabályozó rendszerek (rendeletek, előírások, listák, élelmiszerkönyvek) Magyarországon 2004-ig a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai, pozitív listái Magyarországon 2004-ig a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai, pozitív listái
Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának törvényi szabályozása jelenleg (1.) Alap: EU rendeletek 94/36/EK irányelv az élelmiszerekben felhasználható színezékekről 94/36/EK irányelv az élelmiszerekben felhasználható színezékekről 96/77/EK irányelv az adalékanyagok tisztasági követelményeiről 96/77/EK irányelv az adalékanyagok tisztasági követelményeiről 89/107/EGK irányelv az adalékanyagokra vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről 89/107/EGK irányelv az adalékanyagokra vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről 2000/13/EK irányelv a termékek kizárásáról 2000/13/EK irányelv a termékek kizárásáról 2005/26/EK irányelv a kizárandó összetevők jegyzékéről 2005/26/EK irányelv a kizárandó összetevők jegyzékéről 2006/129/EK irányelv a 96/77/EK módosításáról 2006/129/EK irányelv a 96/77/EK módosításáról
Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának törvényi szabályozása jelenleg (2.) Hazai szabályozás alapja a 2003.évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről (2.§, 2bk.) Kimondja: ”az EU irányelveket nemzeti jogszabállyal át kell venni” 56/2004. FVM rend. és kiegészítései A közösségi előírások átvételének megvalósításáról A fenti rendeletsorozat mellékleteit képezik a Magyar Élelmiszerkönyv fejezetei
A Magyar Élelmiszerkönyv adalékanyagokkal foglalkozó előírásai (1) /388. Az élelmiszerekben használható aroma-anyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok /2. Az élelmiszerekben használható adalékanyagok az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás) /35. Az élelmiszerekben használható édesítőszerek (3. kiadás) /36. Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás)
A Magyar Élelmiszerkönyv adalékanyagokkal foglalkozó előírásai (2) /107. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai (2. kiadás) /31; /45; /77; /86; /63; /30; /82; /95; /45; /33; /52; /128; /129 számú előírások az élelmiszerekben használható egyes adalékanyagok tisztasági követelményeiről /45; /33; /52; /128; /129 számú előírások az élelmiszerekben használható egyes adalékanyagok tisztasági követelményeiről.
Az élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának feltételei: Az adalékanyag érvényes élelmiszeripari felhasználási engedéllyel rendelkezzen A gyártani kívánt élelmiszerhez engedélyezett legyen (Magyar Élelmiszerkönyv) Az alkalmazott mennyiség az engedélyezett határértéket ne haladja meg (Magyar Élelmiszerkönyv) Alkalmazásáról a fogyasztó egyértelmű tájékoztatást kapjon.