Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az új épületenergetikai szabályozás
G M P Dr. Hetényi László.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Zalaegerszeg december 13.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
KN-kód a jövedéki szabályozásban
A tételek eljuttatása az iskolákba
Munkavédelmi előírások rendszere
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
BEVEZETŐ.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
kockázat risk Risiko Риск
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
FOODAPEST Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008

Jellegformálás Jelleg: Jellemző tulajdonságok által meghatározott összkép Stabil csoportjellemzők, változó egyediek Alapvető élelmiszeripari jellegváltozás: nyersanyag → feldolgozás→ késztermék Változás: spontán (pl.erjedés) spontán (pl.erjedés) tudatos (jellegformálás = tulajdonságok módosítása) tudatos (jellegformálás = tulajdonságok módosítása)

Jellegformálás eszközei:  fizikai műveletek aprítás (darabolás, zúzás, áttörés) aprítás (darabolás, zúzás, áttörés) préselés préselés vízelvonás (szárítás, koncentrálás) vízelvonás (szárítás, koncentrálás) fagyasztás fagyasztás  mikrobiológiai folyamat Tejsavas erjedés Tejsavas erjedés Alkoholos erjedés Alkoholos erjedés Ecetsavas erjedés Ecetsavas erjedés  adalékanyagok (kémiai)

Az MÉ /107 sz. előírás szerint az élelmiszeripari adalékanyagok az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok speciális csoportja, amelyeket az élelmiszerhez  az előkészítés  a kezelés  a feldolgozás  a csomagolás  a szállítás  a tárolás folyamán szándékosan adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják. Hozzáadásuk azt eredményezi, hogy önmaguk vagy származékaik az élelmiszerek összetevőjévé válnak.

A FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyag Szakértő Bizottsága (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives = JECFA) az 1950-es évek óta kidolgozta  Az adalékanyagok biztonságos felhasználásának alapelveit  Ártalmatlanságuk megállapítására szolgáló vizsgálatok rendszerét  Az adalékanyagok specifikációit (azonosság és tisztaság)  Valamint elvégezte több ezer adalékanyag toxikológiai értékelését és meghatározta azok megengedhető napi bevitelét (acceptable daily intake = ADI)

ADISAFETY TESTING ADI Acceptable Daily Intake

ADISAFETY TESTING ADI Source: WHO Environmental Health Criteria No. 70 International Programme on Chemical Safety 1987, World Health Organization, Geneva “An estimate of the amount of a food additive ….. which can be ingested DAILY over a LIFETIME without appreciable risk” NOAEL ADI = uncertainty factor

ADISAFETY TESTING No Observed Adverse Effect Level NOAEL In mg / kg body weight / day In the most sensitive species In the most sensitive test

ADISAFETY TESTING Acceptable Daily Intake ADI NOAEL ADI = uncertainty factor Default = 100, but depends on data available

A JECFA vizsgálatok eredményein alapuló ajánlásokra épülnek a nemzetközi, különböző gazdasági társulási és nemzeti szabályozó rendszerek (rendeletek, előírások, listák, élelmiszerkönyvek) A JECFA vizsgálatok eredményein alapuló ajánlásokra épülnek a nemzetközi, különböző gazdasági társulási és nemzeti szabályozó rendszerek (rendeletek, előírások, listák, élelmiszerkönyvek) Magyarországon 2004-ig a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai, pozitív listái Magyarországon 2004-ig a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai, pozitív listái

Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának törvényi szabályozása jelenleg (1.) Alap: EU rendeletek 94/36/EK irányelv az élelmiszerekben felhasználható színezékekről 94/36/EK irányelv az élelmiszerekben felhasználható színezékekről 96/77/EK irányelv az adalékanyagok tisztasági követelményeiről 96/77/EK irányelv az adalékanyagok tisztasági követelményeiről 89/107/EGK irányelv az adalékanyagokra vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről 89/107/EGK irányelv az adalékanyagokra vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről 2000/13/EK irányelv a termékek kizárásáról 2000/13/EK irányelv a termékek kizárásáról 2005/26/EK irányelv a kizárandó összetevők jegyzékéről 2005/26/EK irányelv a kizárandó összetevők jegyzékéről 2006/129/EK irányelv a 96/77/EK módosításáról 2006/129/EK irányelv a 96/77/EK módosításáról

Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának törvényi szabályozása jelenleg (2.) Hazai szabályozás alapja a 2003.évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről (2.§, 2bk.) Kimondja: ”az EU irányelveket nemzeti jogszabállyal át kell venni” 56/2004. FVM rend. és kiegészítései A közösségi előírások átvételének megvalósításáról A fenti rendeletsorozat mellékleteit képezik a Magyar Élelmiszerkönyv fejezetei

A Magyar Élelmiszerkönyv adalékanyagokkal foglalkozó előírásai (1)  /388. Az élelmiszerekben használható aroma-anyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok  /2. Az élelmiszerekben használható adalékanyagok az édesítőszerek és a színezékek kivételével (4. kiadás)  /35. Az élelmiszerekben használható édesítőszerek (3. kiadás)  /36. Az élelmiszerekben használható színezékek (3. kiadás)

A Magyar Élelmiszerkönyv adalékanyagokkal foglalkozó előírásai (2)  /107. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai (2. kiadás)  /31; /45; /77; /86; /63; /30; /82; /95; /45; /33; /52; /128; /129 számú előírások az élelmiszerekben használható egyes adalékanyagok tisztasági követelményeiről /45; /33; /52; /128; /129 számú előírások az élelmiszerekben használható egyes adalékanyagok tisztasági követelményeiről.

Az élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának feltételei:  Az adalékanyag érvényes élelmiszeripari felhasználási engedéllyel rendelkezzen  A gyártani kívánt élelmiszerhez engedélyezett legyen (Magyar Élelmiszerkönyv)  Az alkalmazott mennyiség az engedélyezett határértéket ne haladja meg (Magyar Élelmiszerkönyv)  Alkalmazásáról a fogyasztó egyértelmű tájékoztatást kapjon.