Hegyesszögek szögfüggvényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Síkmértani szerkesztések
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
2005. november 11..
KINEMATIKAI FELADATOK
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
Háromszögek felosztása
A háromszögek nevezetes vonalai
Egyszerű gépek lejtők.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
KINEMATIKAI FELADATOK
Szögfüggvények általánosítása
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Szögfüggvények és alkalmazásai
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
A konvex sokszögek kerülete és területe
Hasonlósági transzformáció ismétlése
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Matematika verseny nyolcadik osztályosoknak a Vasváriban
Előadás másolata:

Hegyesszögek szögfüggvényei A szögfüggvények definíciói

A hegyesszögek szinusza Egy aluljáróból 17 méter hosszú, egyenes rámpa vezet fel a járda szintjére, és a rámpa egyenletesen, 26,5°-ban emelkedik a vízszinteshez képest. Milyen mélyen van az aluljáró? Megoldás: Segítségül hívjuk a valóság modelljét: jelen esetben az eredetihez hasonló derékszögű háromszöget. Szerkesszünk egy 26,5°-os derékszögű háromszöget például 5 cm-es átfogóval. A két háromszög szögei páronként egyenlők, ezért a két háromszög hasonló, tehát a megfelelő oldalaik aránya egyenlő. Ha lemérjük az ABC háromszög 26,5°-os szöggel szemközti befogóját, akkor a ≈ 2,2 cm-t kapunk. A keresett oldal hosszát x-szel jelölve: , innen méter.

A keresett távolság 7,59 méter. Segítségül bármilyen 26,5°-os derékszögű háromszöget hívhattunk volna, mert a szöggel szemközti befogó és az átfogó aránya a hasonlóság miatt állandó. Ezt a hányadost a hegyesszög szinuszának nevezzük, és értéke ≈ 0,4426. Egy  hegyesszög szinusza az  szögű derékszögű háromszögben az  szöggel szemközti befogó és az átfogó hányadosa. A keresett távolság 7,59 méter. Használjunk számológépet a szögfüggvények meghatározásához!

A hegyesszögek koszinusza A szög szinusza a derékszögű háromszögben a szöggel szemközti befogót és az átfogót kapcsolja össze. Hasonlóan egy szög koszinusza összekapcsolja a szög melletti befogót az átfogóval. Egy  hegyesszög koszinusza az  szögű derékszögű három-szögben az  szög melletti befogó és az átfogó hányadosa. Az 57 méter magas pisai ferde torony árnyéka 5 méter délben. Mekkora szöget zár be a talajjal a torony? Megoldás:

A hegyesszögek tangense, kotangense Egy permetező repülőgép olyan helyen áll, ahol gyorsítás után a fákig 81 méter szabad út áll rendelkezésre a felszálláshoz. A 81 méter alatt 10 méter magasra kell emelkednie. A pilótának felszálláskor az emelkedés szögét be kell állítania. Mekkora a kérdéses szög? Megoldás: A feladatban a derékszögű háromszög két befogóját kapcsoljuk össze a hegyesszöggel. A kapcsolatot a tangens szögfüggvény teremti meg:

Egy  hegyesszög tangense az  szögű derékszögű háromszögben az  szöggel szemközti és az  melletti befogó hányadosa. Ha a befogók arányát fordítva írjuk fel, a szög kotangensét kapjuk. Egy  hegyesszög kotangense az  szögű derékszögű háromszög-ben az  szög melletti és szemközti és az  szöggel szemközti be-fogó hányadosa. A hegyesszögek szögfüggvényeinek definíciói derékszögű háromszögben:

Mintapélda1 Határozzuk meg zsebszámológéppel 52°12’ szögfüggvényeit! Megoldás: Akinek nem ilyen a számológépe, annak előtte át kell váltani a 12’-et fokká: , és 52,2°-ot kell begépelnie a gépbe. Kerekítve 4 tizedesjegyre: Hasonlóan a többi szögfüggvényérték: Egy szög tangense és kotangense egymás reciproka, ezért

Mintapélda2 Az emelkedő előtti közlekedési táblára 12%-ot írtak. Ez azt jelenti, hogy a vízszintes irányú haladáshoz képest a lejtő emelkedése 12%. Hány fokos a lejtő emelkedési szöge? Megoldás: Az adatok felhasználásával vázlatot készítünk. Kérdés:  nagysága. A megadott oldalak és között a kapcsolatot a tangens szögfüggvény teremti meg: Visszakeresve a szög 6,8427°, kerekítve 6,8°.

Mintapélda3 Szerkessz olyan hegyesszöget, amelynek koszinusza ! Megoldás: A koszinusz a szög melletti befogó és az átfogó hányadosa, ezért e két távolság aránya 1:3. A megoldás az ABC háromszög megszerkesztésére vezethető vissza, melynek egyik befogója 1 egység, átfogója pedig 3 egység hosszú. 1. AC=1 egység felvétele; 2. AC-re C-ben merőlegest állítunk (e); 3. az A középpontú, 3 egység sugarú kör kimetszi e-ből a B csúcsot.

Mintapélda4 Mintapélda5 Számítsd ki a 55°-os szög kotangensét! Mekkora szögnek a kotangense 2,5? Megoldás: Mintapélda5 A négyzet alapú Nagy Piramis magassága 146 méter, alapjának hossza 230 méter. Mekkora szöget zárnak be azt oldallapok a talajjal? Megoldás: Megkeressük a megfelelő derékszögű háromszöget. A két befogót a tangens szögfüggvény kapcsolja össze: