CUKORIPARI ALAPANYAGOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

A növényi szövetek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Növényi szövetek 2..
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Zöldségfélék.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
A növények teste és életműködése
SZIRUPOK.
A földkéreg „kérge”: a talaj
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
TERRASOL komposzt a növény well-ness
A növények szervei; Gyökérzet
A növények szervei; Gyökérzet
Leíró éghajlattan.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A sárgarépa és a petrezselyem
Növényi szövetek 1..
Sarkvidéki öv.
A növények ásványianyag-felvétele
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
A növények egyedfejlődése
A növényi szövetek.
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Növények szövetei MBI®.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Talajképződés Gruiz Katalin.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Füves puszták.
SZIRUPOK.
CUKORNÁD.
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
A savas eső következményei
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Cukor, napraforgó és burgonya
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
BATÁTATERMESZTÉS- ÉS NEMESÍTÉS TAPASZTALATAI ÁSOTTHALMON BIVALYOS TANYA CSALÁDI GAZDASÁG.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
22. lecke A szénhidrátok.
Növényi szövetek 1..
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
A növényi szövetek.
Előadás másolata:

CUKORIPARI ALAPANYAGOK SZÁNTAINÉ DR. KŐHEGYI KATALIN EGYETEMI ADJUNKTUS BCE, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR GABONA ÉS IPARINÖVÉNY TECHNOLÓGIAI TANSZÉK

CUKOR MONO- és DISZACHARIDOK SZACHARÓZ - DISZACHARID (GLÜKÓZ és FRUKTÓZ) SZINTÉZISE NÖVÉNYEK ÁLTAL (NÁDCUKOR v. RÉPACUKOR)

TERMESZTÉS TÖBB MINT 100 ORSZÁG TRÓPUS, SZUBTRÓPUS, A FÖLD DÉLI FÉLTEKÉN CUKORNÁD – A CUKOR 74 %-A MÉRSÉKELT ÉGÖV, A FÖLD ÉSZAKI FÉLTEKÉN CUKORRÉPA – A CUKOR 26 %-A

TERMESZTŐ KÖRZETEK CUKORRÉPA CUKORNÁD (illovosugar.com)

CUKORRÉPA CUKORNÁD

CUKORRÉPA (FAOSTAT, 13 SEPTEMBER 2006) 2001 2002 2003 2004 2005 Area Harvested (million Ha) 6,003 6,037 5,671 5,497 5,418 Yield (tonnes/Ha) 38,2 42,6 40,5 45,3 44,5 Production (million tonnes) 229,3 257,2 229,9 249,1 241

CUKORNÁD (FAOSTAT, 13 SEPTEMBER 2006) 2001 2002 2003 2004 2005 Area Harvested (million Ha) 19,7 20,4 20,8 Yield (tonnes/Ha) 64,1 65,2 65,3 65,6 Production (million tonnes) 1 262 1 330 1 359 1 332 1 292

TERMELŐK 2007 -150 MILLIÓ TONNA CUKOR A TÍZ „ORSZÁG” A VILÁG CUKOR TERMELÉSÉNEK 78-80 %-T ADJA AZ EU -14-15 %-T European Union (EU) Southern African Development Community (SADC)

CUKOR ELŐÁLLÍTÁ-SÁNAK RELATÍV KÖLTSÉGEI

FOGYASZTÁS ÉVENTE GLOBÁLISAN 2 %-AL NŐ A CUKOR 69 %-A A TERMESZTŐ ORSZÁGOKBAN KERÜL ELFOGYASZTÁSRA (WORLD: 25kg/fő)

CUKORRÉPA

CUKORRÉPA – RENDSZERTANI BESOROLÁS Chenopodiales – Libatopvirágúak rendje Chenopodiaceae – Libatopfélék családja Beta – répa nemzetség - fedéllel nyíló tok - húsos répatest A termesztett répa alakkörének összefoglaló neve: Beta vulgaris

CUKORRÉPA – RENDSZERTANI BESOROLÁS Beta vulgaris FELOSZTÁSA TAKARMÁNYRÉPÁK CUKORRÉPA – Beta vulgaris L. var. altissima (saccharifera) SÖTÉTSÁRGA HÚSÚ ÉTKEZÉSI RÉPA CÉKLA, MÁNGOLD

CUKORRÉPA EREDETE ÉS TERMESZTŐ HELYEI

CUKORRÉPA MAGRAFF NÉMET VEGYÉSZ, 1747. SZILÉZIAI FEHÉRRÉPA KÉTÉVES NÖVÉNY: 1. ÉV RÉPATEST, LEVÉLKORONA 2. ÉV VIRÁGOS HAJTÁS MAGÉRLELÉS MÉLYEN GYÖKEREZŐ, HOSSZÚ MEGVILÁGÍTÁST IGÉNYEL CUKORFELHALMOZÁS

VEGETATÍV FEJLŐDÉS

FEJ –EPICOTYL: NYAK -HIPOCOTYL GYÖKÉRTEST – RADIX: GYÖKÉR FAROK KORONA KARAJ FEJ –EPICOTYL: NYAK -HIPOCOTYL GYÖKÉRTEST – RADIX: GYÖKÉR FAROK

CUKORRÉPATEST RÉSZEI A RÉPAFEJ (EOICOTYL): A RÉPATEST HOSSZÁNAK KB. 15 %-A, RÖVID SZÁRTAGÚ TŐSZÁR, TÖMÖTT LEVÉLRÓZSA, SOK NEM CUKOR ANYAG - LEVÁGÁS, ELTÁVOLÍTÁS, FEJNAGYSÁG FÜGG: FAJTÁTÓL, TERMESZTÉSI KÖRÜLMÉNYEKTŐL (RÉPAFEJ NÉHA ÜREGES- NÖVÉNY PUSZTULÁSÁHOZ VEZETHET) A RÉPANYAK (HIPOCOTYL): CUKORGYÁRTÁSHOZ FELHASZNÁLÁSRA KERÜL, FELSŐ RÉSZÉT A LEGALSÓ LEVELEK, ALSÓ RÉSZÉT A GYÖKÉRBARÁZDA HATÁROLJA, SZÍNE, ALAKJA FAJTÁRA JELLEMZŐ, FELSZÍNRE KERÜLVE MEGZÖLDÜL

CUKORRÉPATEST RÉSZEI GYÖKÉRTEST FELSŐ RÉSZ: MEGVASTAGODOTT KARÓGYÖKÉR ALSÓ RÉSZ: GYÖKÉRFAROK (1-2 cm KISEBB ÁTMÉRŐ) KÉT OLDALÁN GYÖKÉRBARÁZDA, OLDALGYÖKEREK KIINDULÁSA, JELLEGZETES ALAKTANI BÉLYEG FŐGYÖKÉR ELÁGAZIK – GAZDASÁGI ÉRTÉK ROMLIKű ALAKTANI INDEXEK RÉPATEST NAGYSÁGA, ALAKJA – TECHNIKAI, TECHNOLÓGIAI FONTOSSÁGA

CUKORRÉPATEST SZÖVETEI CSONTSZÍNŰ MÁSODLAGOS BŐRSZÖVET (PERIDERMA) KERESZTMETSZETÉN: 8-12 EDÉNNYALÁBGYŰRŰ SZÁLLÍTÓSZÖVET KÖZÖTT PARENCHIMATIKUS KÖZTES SZÖVET A RÉPANYAK FELOSŐ RÉSZÉN TÖBB EDÉNNYALÁB EGYESÜL, KEVESEBB PARENCHIMA SEJT EDÉNNYALÁBOK- KÖRKÖRÖS ELHELYEZKEDÉS EDÉNNYALÁB: FLOEM (HÁNCS-TÁPANYAGOT SZÁLLÍTÓ), XYLEM (FA-VIZET SZÁLLÍTÓ) PARENCHIMASEJTEK RAKTÁROZÓ SZEREPET TÖLTENEK BE, A RÉPATERST 2/3-A PERENCHIMASEJT (KEREKDED NAGY SEJTEK NAGY VOKUOLUMMAL, EBBEN RAKTÁROZÓDIK A CUKORTARTALMÚ SEJTNEDV)

ALAKTANI JELLEMZŐK ALAKTANI INDEXEK: FEJINDEX: FEJ TÖMEGE/GYÖKÉR TÖMEGE KARCSÚSÁGI INDEX (FAJTAJELLEMZŐ, VÍZELLÁTOTTSÁG): GYÖKÉRTEST HOSSZA/LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐ ALAKINDEX: A RÉPA HOSSZÁNAK FELÉNÉL MÉRT ÁTMÉRŐ/A LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐ

KÉMIAI ÖSSZETÉTEL BEFOLYÁSOLJA: FAJTA IDŐJÁRÁSI VISZONYOK AGRONÓMAI TÉNYEZŐK (TALAJ, TÁPANYAGELLÁTÁS, ÖNTÖZÉS) MEGBETEGEDÉSEK, FERTŐZÉSEK AZ ÉRETTSÉG FOKA A BETAKARÍTÁST KÖVETŐ KEZELÉSEK

ÉGHAJLAT ÉS TERMŐHELY VEGETÁCIÓS IDŐ: ÁPR 1-SZEPT. 30. HŐMÉRSÉKLET: 12-30 °C, ALATTA ÉS FÖLÖTTE AZ ASSZIMILÁCIÓ KORLÁTOZOTT, HŰVÖSEBB ÉJSZAKÁK, KEVESEBB VESZTESÉG VEGETÁCIÓ ALATTI TÚLZOTT HIDEG, KORAI FELMAGZÁS, JELENTŐS CUKORVESZTESÉG CSAPADÉK: 600-700 mm, ÖNTÖZÉS, CSAPADÁKELOSZLÁS NAPFÉNYTARTAM TALAJ: BARNAFÖLDEK (TENGERMELLÉKI) MEZŐSÉGI TALAJ (CSERNOZJOM), pH 7,5

KÉMIAI ÖSSZETÉTEL CUKOR: LEVELEK SZINTETIZÁLJÁK A CUKOR SZÁLLÍTÁSA: NAGYOBB RÉSZE A GYÖKÉR FELÉ (135 cm/óra), KISEBB RÉSZE A FEJLŐDŐ LEVELEKBE GYÖKÉRBEN: 20% LÉGZÉSRE 16% SEJTFAL ÉPÍTÉSRE, EGYÉB OLDHATÓ VEGYÜLETEK KÉPZŐDÉSE 64% RAKTÁROZÓDIK A VAKUOLUMOKBAN

KÉMIAI ÖSSZETÉTEL A GYÖKÉR FRISS TÖMEGÉRE SZÁMÍTOTT SZÁRAZANYAG-TARTALOM: 25% SZÁRAZANYAGON BELÜL: 17 % OLDHATATLAN SEJTFAL KOMPONENSEK 73 % CUKOR (FRISS TÖMEGRE SZÁMÍTVA 10-22 %) 10 % EGYÉB OLDHATÓ (NEM SZACHARÓZ) KOMPONENS A KÉMIAI ÖSSZETÉTEL A GYÖKÉRTEST KÜLÖNBOZŐ RÉSZEIBEN ELTÉRŐ!

NEM SZACHARÓZ KOMPONENSEK OLDHATÓ KOMPONENSEK NITROGÉN-TARTALMÚ KOMPONENSEK: FEHÉRJÉK, BETAIN, AMIDOK, AMINOSAVAK, NITRÁTOK, PURIN ÉS PIRIMIDIN VEGYÜLETEK NITROGÉNMENTES KOMPONENSEK: GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, RAFFINÓZ, GALAKTÓZ, ARABINÓZ SZERVES SAVAK (MONO-, DI- TRI- KARBONSAVAK NYOMOKBAN TRIGLICERID ÁSVÁNYI ANYAGOK: K, Ca, Mg, Na OLDHATATLAN, SZILÁRD KOMPONENSEK ELSŐSORBAN VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK

CUKORNÁD

CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense - kínai cukornád S. barberi - indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád

CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK: MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – 12-14 HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

CUKORNÁD

CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY 12-15 HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass) Tew, T.L. 2003. World sugarcane variety census - year 2000. Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16% REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%