A regény műfaji jellegzetességei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A május 26-i előadás összefoglalója
Advertisements

Thalatta! THALATTA! Thalatta!.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Orosz realizmus Összefoglalás.
(1882 – 1941). James Joyce (dzsémsz dzsojsz)  Ír származású angol író  Fő műve az 1922-ben Párizsban megjelent Ulysses című regény  Dublini emberek,
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Romantika és realizmus keveredése
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Arany János balladái Műfaji sajátosságok.
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Jules Verne.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Novellaelemzési szempontok
REALIZMUS.
A XVIII. századi angol próza
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Mikszáth Kálmán:Szent Péter Esernyője Készítette:Adonyi Dávid
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
A ROMANTIKA.
A modern világirodalom
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Felvilágosodás Bevezető óra.
Jung Károly: Dal a hazáról
A regényműfaj nagy alkotói
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Utópiák és ellenutópiák
Petőfi: Az őrült – mai tükörben
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
A magyar felvilágosodás
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
A romantika.
Kertész Imre: Sorstalanság
Realizmus.
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Klasszikus magyar irodalom 2.
Dráma Irodalmi mű.
Európa nyelvei.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
A lovagi irodalom görbe tükörben
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
Thomas Mann (Lübeck, 1875– Zürich, 1955)
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
Franz Kafka ( ).
Morális kérdések a XX. század világirodalmában
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
A mese.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
A magyar felvilágosodás irodalma
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
1. Balladák.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
A romantika.
Kvíz Híres magyar írókról.
A novellaelemzés szempontjai
Mikszáth Kálmán novellái
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Katona József Érettségi tételminta.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

A regény műfaji jellegzetességei I. Az antikvitázs (ókori gr. és római irodalom): Petronius: Satyricon (i.sz. 1. sz.)  Apuleius: Az aranyszamár (i.sz. 2. sz.)  Longosz: Daphnis és Khloé (i.sz. 3. sz.)  Héliodórosz: Sorsüldözött szerelmesek (i.sz. 3. sz.) II.Középkori lovagregények (nemzeti nyelven íródtak-lingua romana):  Chrètien de Troyes: Artus király és a kerekasztal lovagjai (kelta mondák feldolgozása verses regényben) (12. sz.)  Gottfried von Strassbourg: Trisztán és Izolda (13. sz.)  Hősi eposzok, pl. Nibelung-ének (germán mondavilág)

III. Újkori regények 1. Kalandregények, utaztató regények: pikareszk regények; polgárság kialakulása- olvasóközönség Cervantes: Don Quijote (1615) –spanyol reneszánsz Defoe: Robinson Crusoe (1719) –angol felvilágosodás -robinzonád Swift: Gulliver utazásai (1726) - angol felvilágosodás Voltaire: Candide (1759) – francia felvilágosodás -tézisregény Jellemzőik: A hősök változatos eseményeken mennek keresztül, világot látnak, életük kalandjai s a váratlan fordulatok adják a regény cselekményét. Események láncszerűen sort alkotnak, térben és időben egyenes vonalúak (lineárisak), s a kalandok önmagukban is érdekesek, sorrendjük felcserélhető Az eseménynek többnyire nincs jellemalakító hatása: A főhős ugyanolyan a mű elején, mint a végén

2. Fejlődésregény v. jellemregény (XIX. sz.) a polgárság uralomra jutása Pl. Eötvös József: A falu jegyzője, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, Stendhal: Vörös és fekete, Balzac: Goriot apó, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Tolsztoj: Háború és béke Jellemzőik: Nincsenek öncélú események, a főhős a kalandok során változik, jelleme fejlődik. Az ábrázolás központjában az emberi lélek összetettsége kerül; lélekrajz Meg nem történt eseményt megtörténtként ad elő (valóság és képzelet); ez a mű cselekménye A regényvilág: az író E/3. személyben, mint mindentudó, ki ismeri a szereplők tulajdonságait, a történet kimenetelét, többnyire tárgyilagosan közöl; narrátor szerep A regénytér: ahol az esemény játszódik (többnyire valóságos hely) A regényidő: valóságos idő, ahogy az olvasóé is. Szereplője a regényhős; az eseménysor részese, általános emberi tulajdonságokkal és egyedi jellemvonásokkal A regény világképe: tükrözi az író saját korát, véleményét saját koráról; erkölcsi, vallási, filozófiai nézetei illeszkednek a regény saját világába.

3. Modern regény (XX. sz.) - A cselekmény szegényesebb - A regényhős személyiségének ábrázolása csökken; „arctalanság” - A hagyományos regényidő átalakult: vagy perccé zsugorodott, vagy végtelenné tágult - Absztrakt ( valóság darabjaiból egy általános vagy elvont) regénytér Művek: Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában James Joyce: Ulysses Franz Kaffka: A kastély Albert Camus: A közöny