Demokrácia és diktatúra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Advertisements

A béke az élet alapfeltétele
„vissza a természethez!”
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A politikai hatalom legitimitása
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A HORTHY- RENDSZER.
A felvilágosult abszolutizmus
Napóleon uralma.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Ápolásetika.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Politikai kommunikáció alapfogalmak
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
Demokrácia.
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Ideológiák.
Történelem – középszintű témakörök
A nyelv, mint jelrendszer
Szociológia - Jogszociológia
Alapfogalmak, definíciók
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Mezey Barna Egyetemi tanár
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Magyarország szovjetizálása
A közigazgatás alapelvei
Bevezetés a jog- és államtudományokba
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Demokrácia és diktatúra Keszitette: Bures Krisztina

A demokrácia és a diktatúra egyaránt kormányzati rendszert jelent, csakhogy míg a demokráciában demokratikus mandátummal rendelkeznek a kormányzásra, addig a diktatúrában hatalmuk ennek hiányában csupán önkényen alapszik.

Diktatura A modern kori diktatúrák mindenkor önkényuralmat, azaz alkotmányos felhatalmazás nélküli kormányzást jelentenek. Lehetnek tradicionális monarchiák, katonai rezsimek, egypártrendszerek.

3 fő jellemzője: - a közhatalmi döntéseket a hatalmon lévők önkényes elhatározásként hozzák, - nincsenek a döntéseiknek alkotmányos korlátai, - a hatalom autoritását és legitimitását nem az állampolgárok beleegyezéséből, hanem más forrásból származtatja (pl. isteni a monarchia esetén, perszonális karizmatikus esetében, erőszak, stb.).

2 féle típus: - autoriter, tekintélyelvű, egyszerű politikai diktatúra, - totalitárius célja viszont az egész társadalom átalakítása. Mindent átpolitizál, programideológiával rendelkezik. A totalitárius rendszerek egypártrendszerek.[1]

Egyes modern politológiai és filozófiai megközelítésben a Diktatúra a kormányzásnak az a formája, ahol az uralkodó hatalom elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy a  kormányzottak beleegyezése nélkül kormányozzon; míg a totalitáriánizmus fejezi ki azt, amikor az állam szabályozza az állampolgárok szinte minden egyes közösségi- és magán viselkedését, megnyilvánulását.    

Más szóval, a diktatúra a kormányzati hatalom forrását jelöli meg (honnan ered a hatalom birtoklása?), míg a totalitáriánizmus a kormányzati hatalom kiterjedésére vonatkozik (mi-mindent szabályoz a kormányzó hatalom?).

Bár a fenti kifejezések értelmezése és jelentésük is eltérő – mégis összekapcsolódó fogalmakként kell kezelnünk őket, hiszen minden diktatúraként működő állam a valóságban totalitárius jellemzőket mutat. Amikor a kormányzati hatalom nem a néptől származik, nincs az az erő, mely azt korlátozhatná és előbb-utóbb rá fog telepedni a polgárok mindennapi életének minden vonatkozására.

A diktatura es a demokracia alapveto kulonbsege A diktatúra (a népesség legitimációja nélküli kormányzás) szembenáll a demokráciával (ahol a kormányzati hatalom az állampolgároktól származtatható) – hasonlóképpen, miként a totalitáriánizmus (az uralkodó hatalom beszabályozza a nép életének szinte minden aspektusát) állítható szembe a liberalizmussal (ahol a kormány folyamatosan kihangsúlyozza az egyén jogait és szabadságát).

Demokracia A demokrácia jellemző megnyilvánulása és gyakorlata a választás - ahogyan azt napjainkban értelmezzük. A demokratikus politikai választások megléte feltételezi és magában hordozza a szólásszabadságot, a sajtó szabadságát és bizonyos fokú törvényi szabályozás meglétét.

Gyakorta hozzá kell vennünk e fenti meghatározásokhoz a hadsereg feletti polgári kontrolt is, mint fontos tényezőt, mely képes megakadályozni a hadsereget bármilyen politikai beavatkozásban, végső soron, egy esetleges katonai diktatúra hatalomátvételében. 

A többségi akarat, mint legfőbb szabályozó tényező értelmezhető minden demokráciában, bár a manapság honos demokráciákban ez főként egy képviseleti demokráciaként érvényesül, nem pedig direkt demokráciaként. A kisebbségek jogainak képviselete és védelme a többség hatalmával szemben és mellett ilyen módon minden demokrácia nagy kihívása.

A hétköznapi beszélt nyelvben gyakorta összekeveredik a fogalom a szociáldemokráciával, illetve a szabad demokráciával de azok valójában sokkal összetettebb fogalmak és olyan további elemeket is tartalmaznak - politikai , pluralizmus törvény előtti egyenlőség, a petíció intézménye, törvényes képviselők visszahívásának lehetősége, polgári szabadságjogok, emberi jogok, kormányon kívüli civil társadalmi intézményrendszer elemei - melyek nem alapvető alkotóelemei a demokráciának.

A demokrácia alapjai az ókori Görögországból származnak A demokrácia alapjai az ókori Görögországból származnak . A demokráciát sokszor hívták a kormányzás legmagasabb szintű formájának és ebbéli szuperioritásának köszönhetően jelentősen elterjedt az egész Földön. A választójog az idők folyamán sok fejlődésen ment keresztül - gondoljunk csak bele, hogy valaha csak egy viszonylag tőkeerős nemzetcsoport vagy réteg kizárólagos jogaként volt értelmezhető (pl.regen csak az arisztokratak joga, vagy sokaig a nok nem szavazhattak).