A XIX. század uralkodó eszméi

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bonaparte Napóleon ( ).
Advertisements

Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
A béke az élet alapfeltétele
„vissza a természethez!”
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Klasszicizmus Romantika
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A német egység és a polgári állam
AZ ÚJKOR NAGY POLITIKAI ESZMEÁRAMLÁSA
Demokrácia és diktatúra
REALIZMUS.
Elmélettörténet Bevezetés.
A romantika irodalmából
Az angol nyelv diadalútja
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Az ipari forradalom.
A ROMANTIKA.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
Az ipari forradalom következményei és hatása
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Egy kis történelem Magyarországon a sz. fordulóján abszolutikusan elnyomott ország. Uralkodója a Habsburg-családból származik. A magyarság érdekét.
Ideológiák.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Realizmus, Preraffaeliták testvérisége, Plein air
A reformkori romantika Magyarországon
Új társadalmi osztály keletkezése a XVIII-XIX. században
Egyház és a politika kapcsolata
Állampolgári ismeretek
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Politológiai alapismeretek
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
A FRANCIA FORRADALOM.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Ideológiák, eszmeáramlatok
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry József u. 1. VI. em. Politikai filozófia II.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A Szent Szövetség rendszere.  Nap. felbolygatta Európát  Bécsi Kongresszus  A háború utáni rendezés  Alapelveik a  megsértett legitimitás helyreállítása.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom következményei és hatása.
A Szent Szövetség Európája
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A „népek tavasza” 1848 tavaszának, a népek forradalmának fő céljai
A brit birodalom („A világ műhelye”).
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Lehetőségek Horváth Dorottya.
Előadás másolata:

A XIX. század uralkodó eszméi 2006.10.19.

A XIX. század uralkodó eszméi Liberalizmus Konzervativizmus Nacionalizmus Szocializmus Anarchizmus

A liberalizmus A liber= szabad szóból ered A felvilágosodásban gyökerezik => a szabadságjogokat (szólás,- sajtó, - gyülekezési, vallásszabadság, stb.) A társadalom alapegysége az EGYÉN, aki szabadsága addig tart, míg másokat nem korlátoz ebben! gazdaságban a szabad-versenyt hirdeti => „győzzön a jobb, az ügyesebb.” Állam szerepe minimális => a lehető legkevesebb dologba szóljon bele => az állam szolgáltasson és segítse az állampolgárokat, ne korlátozza azokat!  a túlzott bürokráciát elutasítja. Így kevesebb adó => állampolgárok „bölcsebbek” Ideális államformának a demokráciát tartja alapérték a tolerancia Képviselői: John Stuart Mill, Alexis de Tocquille ma Magyarországon például SZDSZ

A konzervativizmus A francia forradalomból és Napóleon uralmából kiábrándultak alapítják meg => alternatívát kínál konzerválni =megőrizni, tartósítani eszme célja, hogy a korábbi korokból való pozitív értékeket megőrizze => a gyors és radikális változásokat elutasítja Nem utasítja el a fejlődést, de a reformoknak megfontoltnak, átgondoltnak kell lennie. A társadalom alapegységének a családot tartja. Alapértékei: vallásosság, tekintély. befolyásos államot képzel el = felelős állam, amely az állampolgárok jogait védi. Ideális államforma: Demokrácia, alkotmányos monarchia. Képviselője: Edmund Burke ma Magyarországon az MDF vagy a FiDESZ-MPSZ

A nacionalizmus natio = nemzet szóból származik. Napóleon idején felerősödik a francia nagyságtudat = nemzeti büszkeség. Fontosság vált a nemzeti összetartozás = identitás (azonosságtudat); a közös nyelv, kultúra és a történelem. irodalmi, történelmi művekben jelenik meg: himnuszok (1823- Kölcsey), nemzeti eposzok (Vörösmarty: Zalán futása) cél: a nemzeti függetlenség kivívása (pl.:Itália, Magyarország) vagy egy nem létező állam létrehozása (pl: Románia, Szlovákia) erős államot képzel el, mely megvalósítja a nemzet céljait, egy karizmatikus vezetővel az élén (tekintélyuralmi rendszer) A társadalom alapegysége: a közösségek, nemzet. Túlzott nacionalizmus = etnocentrizmus Képviselője: Arndt, Mód Aladár ma Magyarországon: MIÉP

A szocializmus I. Az ipari forradalom káros társadalmi következményeinek hatására alakul ki. (munkás nyomornegyedek => a munkások között a legnépszerűbb!). Angliában jelenik meg először. Célja: egy igazságosabb társadalmi újraelosztás = „érdemes” (önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe) szegények támogatása, az esélyegyenlőség megteremtése. Erős (atyáskodó= paternalista )államot képzel el, mely védelmet nyújt) a szegényebb társadalmi csoportoknak => megoldja helyettük a problémát! Pl.: az állam beavatkozik a gazdaságba. (szociálpolitika- ingyenes szolgáltatások, támogatások) Közösségben gondolkodik. irányzatai: A, utópisták: egy ideális világot képzelnek el – falanszter: Owen B, szociáldemokraták: a demokrácia keretei között valósítják meg: Bernstein C, forradalmi szocialisták: 1848- Kommunista kiáltvány, London - Marx, Engels – később a legjelentősebb irányzat.

A szocializmus II. történelmi materializmus= a történelem osztályharcok sorozata. A gyakorlatban proletárdiktatúra, terror. Pl.: Lenin. ma Magyarországon Munkáspárt – kommunista ma Magyarországon szociáldemokrata az MSZP

Anarchizmus Anarchia = állam (uralom) nélküliség elutasít mindenféle hatalmat, az államot és a szabályokat károsnak tartja => mindenki csinálja azt, amihez kedve tartja KÁOSZ! képviselője Bakunyin. Ebből az eszméből nőtte ki magát a terrorizmus.