Ady költészete Verseskötetei: Új versek (1906) Vér és arany (1907)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADY ENDRE -- Összefoglalás
Advertisements

Krisztus uralma alatt élni 5.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Arany János Ősszel.
és ebbe más is belehalt már…
A szimbolizmus 29/C.
József Attila kései lírája
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
ADY ENDRE ( ).
Ady Endre
„Szeretettel élni és szenvedni”
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Húsvét az élet ünnepe.
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
Zsikazsu Emlékkönyve.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Ady Endre: Harc a Nagyúrral (1905)
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
A 19. századi líra átalakulása
DANTE Isteni színjáték.
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
Névnapodra Szeretettel
Napra Valentin.
A szentimentalizmus 8/B.
A szimbolizmus.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Arany János Mindvégig.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Asztal- és életközösség Jézussal
A boldogság is kegyelemből fakad
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Ady és Párizs 30/A.
Apokalipszis 12/C.
Ars poeticák 26/A.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Egy műfaj nyomában: az elégia
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
A csodálatos Az érzéki Az Anya A szerető.
02: sec Ismeretlen szerző verse Lee Galloway - Canon Automatikus NEKED NEKÜNK.
József Attila tájlírája
Ady: Új versek Ciklusok, témák, motívumok. 1. Bevezetés- Ady költészete  A 20. század eleji magyar líra megújítója  Szecessziós- szimbolista költői.
Radnóti Miklós eclogái Az ecloga műfajának továbbélése Radnóti költészetében.
Ady Endre
A szegény kisgyermek panaszai
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Mértékadó vélemények a könyvről
JÓ REGGELT !.
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2017 ősz / 3 Kőszeghy Miklós
…tele van maga dallal, de úgy, mint a fazék a poshadt tartalmával…
Ady Endre: Lédával a bálban
Vojtina ars poeticája:
Vajda János: Nádas tavon 1
A keletkezés körülményei
Ciklusok, témák, motívumok
Tele vagyok, dallal vagyok tele…
A SZIMBOLIZMUS Készítette: Berényi Nóra Szeptember
Előadás másolata:

Ady költészete Verseskötetei: Új versek (1906) Vér és arany (1907) Az Illés szekerén (1907) Szeretném, ha szeretnének (1909) A Minden-Titkok versei (1910) A menekülő Élet (1912) A Magunk szerelme (1913) Ki látott engem? (1914) A halottak élén (1918) Az utolsó hajók (posztumusz, 1923)

Költői világát a maga személyisége köré építette fel, saját szimbólumrendszert teremtett. Versei összefüggő jelképrendszert alkotnak, nagy témái és motívumai összefonódnak, a részek az egészben kapják meg teljes jelentésüket.

SZIMBOLISTA-SZECESSZIÓS LÁTÁSMÓD Szimbolizmus: XIX. sz. 2. felére jellemző irányzat; a jelképet az alkotás központi szervező elvévé teszi; a jelenség mögötti „kimondhatatlan” megsejtetése. Ady szimbolizmusa nem allegorikus, hanem mitikus, nehezen megfejthető, erős politikai, forradalmi töltésű Szecesszió: (elszakadás, kivonulás); aszimmetria, dekoratívság, hangulati túlfűtöttség, az ornamentika kultusza. Témája: az erotika, a betegség, a halál várása, megszépítése; az egyén (szubjektivitás)

Képzetkincsének fő forrásai: a magyar történelem (kurucok, Dózsa, Verecke, Vazul, Pusztaszer…) a Biblia (Messiás, Illés, Úr) orientalizmus (Kelet)(Gangesz, Babilon) égitestek (Nap, csillagok, Hold) civilizációk ősi alapelemei (tűz, tenger, arany) önálló mítoszalkotás: az eltévedt lovas, a muszáj Herkules színek, fogalmak, képzetek (fekete, piros, fehér, élet, titok, idő, halál, csók, sírás, hajó…) ismétlése, nagybetűvel írása: mitizálódás, szimbólummá emelkedés

A VERSRITMUS MEGÚJÍTÁSA - A magyaros és időmértékes ritmuselv érvényesülése, kevert ritmus; - A verssorok többnyire szabálytalan hosszúságúak - Változatos strófaszerkezet - Szokatlan jelzők (disznófejű), kedvelt jelzők (ős, buja, kacagó, szent…) jelzőhalmozás (tornyosul, omlik/ parfümös, boldog, ifjú pára) - Költészetében az ambivalenciák (ellentétes érzelmek), paradoxonok (édes íze a sónak; Egy való van: a Nincsen), az életigenlés, az életmámor és a szecessziós halálélmény egyaránt megfigyelhető.

1. ARS POETIKA ÉS ÉNSZEREP versei, (költői hitvallás-versek) - Eszménye a közéleti költő, aki váteszszerepet vállal, aki a tragikus pillanatokban küldetést teljesít. Mégis-morál – meg nem alkuvó büszke dac: a reménytelen helyzet ellenére mégis küzd, messiástudat (GÓG ÉS MAGÓG FIA VAGYOK ÉN…, MAGYAR MESSIÁSOK, A MUSZÁJ HERKULES)

2. MAGYAR UGAR-VERSEK (látomásszerű tájversek) - A költői én és a külvilág feloldhatatlan ellentéte (A HORTOBÁGY POÉTÁJA) - Felháborodott ellenkezést kiváltó versek, nemzetostorozó indulat, a szellem harca a korlátoltság, elmaradottság ellen (A MAGYAR UGARON, A TISZA-PARTON, PÁRIZS AZ ÉN BAKONYOM

LÉDA-VERSEK (DIÓSINÉ BRÜLL ADÉL) - A nő, aki igazi társ, nemcsak szerető; - Házasságtörő kapcsolat- lázadás, menekülésvágy - Ambivalens érzés: vonzás-taszítás, diszharmónia (HÉJA-NÁSZ AZ AVARON, LÉDÁVAL A BÁLBAN, EGY ÓCSKA KONFLISBAN, MEG AKARLAK TARTANI, LÉDA ARANYSZOBRA, LÉDA AJKAI KÖZÖTT, ELBOCSÁTÓ SZÉP ÜZENET)

4. LÉTHARC VERSEK, a hiányérzet versei - Pénz, arany hiánya (HARC A NAGYÚRRAL), anyagi bizonytalanság –aktuális mondanivaló: pénztől való függés + általános üzenet: mindenféle embertelenséggel fel kell venni a harcot (AZ ŐS KAJÁN, A FEHÉR KENDŐ)

5. HALÁL-VERSEK -Teljességvágy és önpusztítás - A halál közelségének folytonos tudata, életének állandó társa, barátja, rokona a „szent” halál –nem ijesztő szörny - Az elmúlás megszépítésének szándéka (szecesszió) (A HALÁL ROKONA, PÁRIZSBAN JÁRT AZ ŐSZ; TEMETÉS A TENGEREN; SÍRNI, SÍRNI, SÍRNI)

6. ISTENES VERSEK - Gyermekkori vallásosság↔ bohém, „istentelen” élet - Zsenitudat > magával egyenrangúnak tartja Istent (HISZEK HITETLEN ISTENBEN) - Istenkeresés, bűntudat, a halál közeliségének érzése↔ meg nem talált Isten vagy sajátos istenkép (humanizált isten – ősz öregúr) (A SION-HEGY ALATT) - Isten létében való kétely↔ szándékolt hit (ÁLMOM: AZ ISTEN, ISTENHEZ HANYATLÓ ÁRNYÉK)

7. MAGYARSÁG-VERSEK - Nemzetféltés – ostorozó indulat és gyengéd, meghatott szeretet - Hazaszeretet és hűség, determináltság (törvényszerűség, sorsszerűség- gravitáció), szomorúan is bárhonnan visszatér hazájába (A FÖL-FÖLDOBOTT KŐ) - Népostorozás; erős indulat, vádló keserűség a magyarság akkori állapota miatt; „Fordított Himnusz”- Isten segítségét kéri a verésben; önbírálat- a lírai én is magyar; váteszi magatartás: prófétai magatartás, jóslás: nemzetpusztulás lehetősége; (NEKÜNK MOHÁCS KELL)

8. VILÁGHÁBORÚS VERSEK 1914: Az 1. VH kitörése – a magyarság féltése; - Az általános elembertelenedéstől való félelem; a katasztrófa előérzete; nemzetostorozó hang helyett szánalom (EMLÉKEZÉS EGY NYÁRÉJSZAKÁRA) - Visszaemlékezés a háború kitörésére- a fiktív én felzaklatódik; A kettéhasadt világ ellentéte (háború kitörése előtti és utáni) - Távoli jövő rémségei, teljes értékpusztulás; biblikus kép (Apokalipszis)- világvégi hangulat - Az emberiség történelmi méretű katasztrófája, végzetes eltévelyedés, céltalanság, kísérteties táj (AZ ELTÉVEDT LOVAS) - Az emberség követelése az embertelenség idején (EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN)

9. CSINSZKA –VERSEK (Boncza Berta –Csacsinszka) 1915-esküvő; Csucsa- Erdély; kései szerelem; megnyugvás, menedék (betegség, háború) - Társra találás vigasza, otthon békéje↔ haláltól való félelem (ŐRIZEM A SZEMEDET)