Populációk szabályozásának elméletei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szupraindividuális rendszerek szerkezete, működése
Advertisements

Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
A deviancia összetett fogalma
Bemutató a Rétközről és a fényeslitki iparparkról
Mutációk.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Az önző gén Richard Dawkins.
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Az ásványi anyagok forgalma
MADÁRVONULÁS. A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden.
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Szervezeti formák.
Életmenet stratégiák.
Populációk tájban: Habitat-szelekció és metapopulációk
Egyensúlyi és nem-egyensúlyi közösségek
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
Emberi erőforrás menedzsment
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
BEVEZETÉS A TÖRTÉNETI DEMOGRÁFIÁBA
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Biotikus környezeti tényezők
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Szünbiológiai alapfogalmak
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
Alapsokaság (populáció)
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A munkával való elégedettség
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A genom variabilitás orvosi jelentősége Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary,
Füves puszták.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Populáció genetika Farkas János
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Együttélés fluktuáló környezetben II. Elméleti ökológia szeminárium.
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
1 Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid,
1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Intraspecifikus verseny
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális”
Migráció és diszperzió
Koegzisztenciális kapcsolatok
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Globalizáció.
Előadás másolata:

Populációk szabályozásának elméletei

1. Naív elméletcsoport Teológiai teóriák (Southwood 1967): A populációk egyedszámának változásait földöntúli okokban keresték

2. „Meteorológiai teóriák” (1) A populációk szabályozásában külső, elsősorban az időjárási és a klimatikus faktoroknak van meghatározó szerepe, melyek nem függenek a populációk nagyságától ill. denzitásától, ezért denzitástól független (density independent) faktoroknak is nevezik.

2. „Meteorológiai teóriák” (2) Képviselőik: Bodenheimer, Uvarov, Rubcov, Schwerdtfeger, Andrewartha, Birch stb. Érveik: (1) A fajok elterjedési határai gyakran a klimatikus határokkal esnek egybe; (2) Az időjárás fluktuációja előrejelezhetetlen, ez véletlen változásokat okoz a populációk egyedszámában; (3) Az időjárás mindennél nagyobb mortalitást okoz a populációkban; (4) A populációs ciklusok okai a napfolt-tevékenységekben ill. a ezekkel kapcsolatos időjárási eseményekkel magyarázhatók;

2. „Meteorológiai teóriák” (3) (5) Az időjárás befolyásolja a rovarok tápnövényeinek minőségét és így szabályozza a populációikat (“trofoklimatikus elmélet” Kozár és mtsai 1992); (6) Az élőhely heterogén, ettől függő megtelepedési és kihalási ráták vannak (Andrewartha és Birch 1954). (7) Azon időszakok tartama korlátozott, amikor a szaporodási ráta (r) pozitív.

2. „Meteorológiai teóriák” (4) (8) Az r változásaiban az időjárásnak, de egyéb tényezőknek, pl. a ragadozóknak is jelentős szerep jut (Andrewartha és Birch 1954, Andrewartha 1961). (9)A populácók egyedszámának meghatározásában nagy szerepet kap a természetes készletek (táplálék, ivóvíz, fészkelési hely) abszolút hiánya, ill. korlátozott hozzáférhetősége (relatív hiánya).

2. „Meteorológiai teóriák” (5) Thompson: (1) különböző, denzitástól független faktorok felelősek a populációkban végbemenő eseményekért (többfaktoros elmélet). Ha minden külső feltétel kedvez a populációnak, akkor tömeges elszaporodás (gradáció, outbreak) következhet be. (2) A „környezet”–idő heterogentása következtében vannak olyan helyek ill. időszakok, amelyek a populáció szaporodásának kedveznek, más helyeken vagy időben a populáció csökken. (3) E folyamatok nagyobb léptéken kompenzálják egymást és nagyobb léptékben a populáció szabályozottan viselkedik.

2. „Meteorológiai teóriák” kritikája Keveredik a limitáció és reguláció fogalma Hiányzik a negatív feedback. Ugyanakkor nem tagadható a fizikai és denzitástól független faktorok jelentős hatása, de nem a regulációban.

3.„Density dependence”: korai elméletek Howard és Fiske (1911, gyapjaslepkéről szóló munka) katasztrofális és fakultatív mortalitás. Thompson: generális vagy független, illetve kiegyénült vagy függő faktorok. Smith (1935) denzitástól független (density independent) és denzitástól függő (density dependent) tényezők. (V.ö. den Boer és Reddingius 1996).

3. A „density dependence”: Nicholson iskolája (1) A populáció önálló, önszabályozó egység, a környezettel összehangolt egyensúlyi ponttal. A környezetet denzitástól függő és denzitástól független faktorok alkotják. A populációk regulációjáért a denzitástól függő faktorok felelnek, legfontosabb a populáción belüli kompetíció, de a ragadozók, paraziták és parazitoidok is hatása is lehet denzitástól függő.

3. A „density dependence”: Nicholson iskolája (2) (4) Egynél több denzitástól függő faktor is hathat, ezek erősíthetik vagy kölcsönösen gyengíthetik egymás hatását. (5) Kis populációméretnél a denzitástól függő faktorok hatása elhangyagolható. (6) A scramble („tolongásos”) kompetíció a populáció túlszaporodását és ciklusokat eredményez, a contest (“kizáró”) a ciklusokat csillapítja és egyensúlyhoz vezet.

Nicholson iskolájának kritikája Milne (1960 körül): az egyetlen tökéletes denzitástól függő faktor a populáción belüli kompetíció. Ez viszont rikán jut szerephez, mert a populációkat a denzitástól nem vagy csak tökéletlenül függő tényezők alacsony egyedszám-szinten tartják. Utalt a korábbi elméletekben a limitáció (korlátozás) és a reguláció (szabályozás) közötti konfúzióra is.

Christian, Chitty és Krebs elmélete Fiziológiai és genetikai elmélet. (1) Az endokrin rendszer befolyásolja a reprodukciót az agresszivitáson és a szteroidok termelésének befolyásolásán keresztül. Nagy denzitáskor a kisemlősök agresszivvé válnak, csökken a szaporodási idő és az utódszám. (2) Krebs és Chitty egyedszámváltozásokat populációgenetikai változások kísérik: „Erős” és gyenge” genotípusok.

Zeiraphera diniana esete Baltensweiler (1958): Zeiraphera diniana (griseana) vörösfenyőn élő molylepke kicsiny denzitásakor jól szaporodó forma szaporodik fel (sötét), a maximumon a granulovírussal szemben ellenállóbb forma jut előnyhöz (világos), de a paraziták jobban kedvelik, a differenciális parazitáltság pedig egyedszámának csökkenéséhez vezet, így a populáció leszálló ágba kerül. A táplálék minőségének is szerepe van. Turchin (2003): fontos faktorok a táplálékminőség (lerágott ágakon rövidebb tűk) (2) parazitizmus (3) tritrofikus interakciók

Vándorlás szerepe Nagy denzitásokkor megnő a migrációs hajlam. Néhány hangyafaj (pl. a trópusi vándorhangyák, Dorylinae, de bár egészen más mechanizmussal, de hasonlóan tesz a közismert fáraóhangya, Monomorium pharaonis is), amennyiben kolóniája kritikus méretet halad meg, a kolóniát kettéosztják és az újonnan keletkezett utódkolónia egy már vagy később adoptált királynővel él tovább. Gyovai F.: a bugaci pusztán kimutatta, hogy a homoki gyík (Podarcis taurica) fiatalabb, tehát feltehetően gyengébb egyedei migrálnak erőteljesen, de számos hasonló eredmény ismeretes emlősök (pl. lemming), madarak körében is.

Den Boer : “spreading of risk” A nem vagy csak gyengén szabályozott populációk is képesek túlélni azáltal, hogy különböző környezethatású élőhelyeket népesítenek be és a különböző foltokon eltérő hatásoknak vannak kitéve, tehát az erőteljes, esetleg kipusztuláshoz vezető fluktuáció kockázata nem egyforma a eltérő foltokban (“mikrokörnyezetekben”), így a populáció egy részének megvan a reménye a túléléshez ill. a populáció megmenekült részletei biztosítják a teljes populáció fennmaradását.

Wynne-Edwards (1962, 1986) Viselkedési mechanizmusok a populációt az eltartóképesség alatti szinten tartják. „Kollektív bemutatkozási formák” (pl. kollektív éneklés); Ritualizált agresszív viselkedési formákat produkálnak (“vértelen erődemonstrációk”); A territoriális viselkedés szerepe. Csoport-szelekciós felfogás: azok a populációk ill. populáció-részletek eredményesek, amelyek viselkedési mechanizmusaival a fentiek szerint biztosítják, hogy a készletek ne legyenek túlzottan kihasználva és kimerítve.

Ritkaság és gyakoriság A természetvédelmi biológiát egyik fő problémája, a ritkaság és gyakoriság vizsgálata (pl. Hanski 1982, 1985, Rabinowitz és mtsai 1986, Gaston 1994, Kunin és Gaston 1997, Margóczi 1998). Főleg determinisztikus magyarázattal próbálkoznak. (1) szaporodási rendszerek; (2) reproduktív ráfordításbeli különbségek; (3) diszperziós (terjedési) képesség eltérő volta; (4) genetikai polimorfizmus; (5) kompetitív képesség; (6) készlethasznosítási stratégiák; (7) a táplálkozási hálózatban elfoglalt szint és (8) testnagyság (vö. Gaston és Kunin 1997).

Hanski, Rabinowitz, Papp elmélete Hanski (1982): törzs („core”) fajok: sok élőhelyen élnek és az élőhelyen belüli denziztásuk nagy; járulékos (satellite) fajok: kevés élőhely, kicsiny helyi denzitás. Rabinowitz et al. (1986): lokális populációméret– habitat-specificitás – regionális elterjedtség. Papp (1998): többféle ritkaság, „törvénytisztelő” és törvényenkívüli fajok.

Hanski, Papp elmélete

„Újabb elméletek” (Hixon et al 2002) A populációt demografikus denzitásfüggés regulálja, de: nem omnipotent (Wiens), a denzitástól független modell populáció (random walk) kipusztul (Nisbet & Gurney) Denzitásfüggés szükséges, de nem elegendő feltétel, az erőssége is fontos a diszruptív hatásokkal szemben (Turchin, Middleton & al) Kompetíció és a predáció is forrásai a denzitásfüggésnek (bottom-up and top-down regulációk) Denzitásfüggés fontos nagy, nyílt populációkban is (pl. metapopulációk problémája)

Turchin „szintetikus” felfogása (1999, 2003) Vizsgálandó mennyiség: r = ln[N(t+1)/N(t)] (per capita szapőorodási koefficiens) Kétféle feltétel: exogén (denzitástól független), endogén (denzitástól függő) Denzitásfüggés szükséges, de nem elegendő feltétel, az erőssége is fontos. A populációk dinamikája bonyolult, nemlineáris folyamat. A populációk változásának mértékét nem csak a jelenlegi, hanem az előző időszakok (generációk) populációinak denzitása is befolyásolja. A különböző faktorok hatásának és erősségének vizsgálatához esettanulmányok szükségesek.

A sztochaszticitás szerepe: a bizonytalan denzitás tartománya Születési és halálozási ráta N bizonytalan denzitás

Nem-egyensúlyi elméletek: liberálisan szabályozott populáció