SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Könyvtári informatika a magyar könyvtárakban: az MTA SZTAKI szerepe
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
Integrált könyvtári rendszerek
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Protestáns Teológiai Intézet Kolozsvár Juhász Péter alapítás éve 1622.
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Könyvtár-automatizálás, elektronikus könyvtár a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtárában Informatio Medicata Beke Gabriella.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer http://www.sziren.com

A SZIRÉN története – 1. Már a Szirén tervezésekor felmerült az az ötlet, hogy a könyvtárak adatbázisainak építésekor a más könyvtárakban leírt dokumentumokat fel lehessen használni. Ezzel kapcsolatban az első publikáció 1992-ben a Könyvtáros c. folyóiratban jelent meg. Ugyanebben az évben a sárospataki vándorgyűlésen került bejelentésre, hogy a Szirénhez olyan központi adatbázis készül, ami a Magyar Könyvészet adatait fogja tartalmazni. Ez az adatbázis az 1980-1994-es adatokkal 1994-ben a Szirén felhasználók rendelkezésére állt. 1995-től az Országos Széchényi Könyvtárral történt megállapodás alapján a Szirén rendszer felhasználói kéthetenkénti frissítéssel hozzájutnak a Magyarországon megjelent és az OSZK-ban feldolgozott bibliográfiai leírásokhoz.

A SZIRÉN története – 2. 1998-tól a szolgáltatás minden lépése az internet segítségével történik. Időközben egy tankönyv adatbázis is elkészült, ami főleg az iskolák munkáját segíti 1998-ra már olyan széles körben terjedt el a Szirén (600 könyvtár), hogy érdemes volt elkészíteni a Szirén Központi Lelőhely Adatbázist, későbbi nevén a SZIKLÁT. 2003-tól az adatbázisok a KELLÓ adataival bővültek. 2004-ben készült el a SZIKLA új változata. Ebből az internetes központi adatbázisból már bibliográfiai tételeket (analitikákkal együtt!) lehetett letölteni. Igaz, ekkor még a szokásos export-import lépésekkel kissé nehézkesen, de már hozzá lehetett jutni más könyvtárakban leírt bibliográfiai tételekhez. Közben az elérhető adatbázisok körébe a MOKKA is belépett.

A SZIRÉN története – 3. A 2004-2006-os évek döntő fejlődést jelentettek. Eddig statikusan felépített adatbázisok segítették a munkát. 2005 első felében készült el az Országos Virtuális Könyvtár, ami egy on-line osztott virtuális könyvtár. Ebben az adatbázisban hét ország 1300 könyvtárának adatai találhatók. Erre az alapra épülve 2006 első felében megvalósítottuk a Szirén Z39.50-es kliens modulját. Ez lehetővé teszi, hogy a Szirén közvetlenül a programból elérjen 450 külföldi könyvtárat, mint pl. a Library of Congress, Oxford University, Ausztrália, Svédország, Lengyelország stb. Nemzeti Könyvtárai, számtalan amerikai és angol egyetem. Az utolsó lépés a Szirén szerver Z39.50-es szerverré történő fejlesztése volt. Ezzel a kör bezárult, a szolgáltatások köre teljessé vált. Megvalósult régi álom, a Kárpát-medencei Közös Katalogizálás, ami Magyarország legnagyobb és legszélesebb körű közös katalogizáló rendszere.

A SZIRÉN alapkoncepciója Ha megbénulna is a világháló, akkor is használható legyen. Tehát a Szirén mindaddig működik, amíg van 220 Volt és egy számítógép, azonban abban a pillanatban, amikor a gép internet kapcsolattal rendelkezik, a Szirén maximálisan kihasználja annak lehetőségeit. Ez a koncepció egybevág a fejlesztők azon életfilozófiájával, mely a nyílt társadalmak megvalósítása mellett a kiszolgáltatottság érzés minimális szinten tartásával a legfontosabbnak az integritás, a függetlenség és az önállóság megtartását tartja.

A rendszer lényege Ha bármelyik könyvtárban leírnak egy dokumentumot, az azonnal fölkerül a központi szerverre. A Szirén adatbeviteli űrlapján szerverüket közvetlenül elérve, néhány kattintással az összes többi könyvtár azonnal átemelheti a leírást. A rendszer hatalmas előnye, hogy tetszőleges típusú dokumentum (könyv, audiovizuális, hangdokumentum, folyóirat, cikk) analitikákkal, a többkötetes dokumentumok közös adatokkal és kötetleírásokkal egy mozdulattal átvehetők. A rendszer saját központi adatbázisukon kívül 450 külföldi könyvtárat is közvetlenül elér, tehát ugyancsak a Szirénbe átemelhető pl. a Library of Congress, az Oxford University stb. bármelyik bibliográfiai leírása, megoldva ezzel az idegen nyelvű dokumentumok leírását.

A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 1. Feldolgozható dokumentumtípusok: - Könyv, Folyóirat, Cikk - audiovizuális anyagok (hanglemez, CD, DVD, videó stb.) - Térkép, kotta, képeslap - Helytörténeti gyűjtemény, muzeális dokumentumok - Elektronikus dokumentumok Dokumentum kapcsolatok kezelése (mellékletek, kolligátumok) A dokumentumhoz kapcsolható kép és hanganyag (multimédiás modul)

A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 2. Dokumentum feldolgozás támogatása: - Könyvtári együttműködés támogatása: Internetes Országos Közös Katalogizáló rendszer (25.000.000 bibliográfiai leírás 1500-tól kezdve) - OSZK, KELLÓ, Szlovák adatbázis rekordátvételhez - Z39.50 kliens: közvetlen rekordátvétel 500 angol és német adatbázisból (pl.: Library of Congress, Göttinger Gesamtkatalog) - Nemzetközi (7 ország, 1300 tagkönyvtára) online, osztott virtuális könyvtár választható könyvtárcsoportokkal (pl. kistérségek, vagy tematikailag összetartozó könyvtárcsoportok)

A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 3. A kölcsönzési modul fő funkciói: - Kölcsönzés (még fel nem dolgozott dokumentumok esetén is) - Előjegyzés kezelése - Értesítés (e-mail, levél) visszahozott előjegyzett dokumentumról - Statisztikák készítése

A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 4. Egyebek: - Teljes körű vonalkód kezelés (feldolgozás, kölcsönzés) - Könyvtári szabványok: HUNMARC, Z39.50 - WEB OPAC (Windows vagy Linux szerveren) - OSZK kompatibilis statisztikák - Állományellenőrzés (teljes, dokumentum típusonkénti, letéti, lelőhely szerinti) - Új és régi ETO jelzetek együttes kezelése, fogalmakkal kereshető módon - LiveUpdate (automatikus adatbázis és programfrissítés: OSZK+KELLÓ adatok) - választható nyelvek: magyar, román, szlovák, angol, német, olasz, francia, spanyol - Teljes európai karakterkészlet - Nyomtatott dokumentáció, és a programba beépített help

A keresőprogramról, a környezetről A Szirén keresője Linux operációs rendszer alatt futó C-ben megírt rendszer. Az adatbáziskezelő kifejlesztése 1985-90 között történt. A keresőprogram az adatbáziskezelő kódjaival együtt 8000 programsorból áll.

Az adatbázisról Adott könyvtár kiválasztása esetén a világ bármely részén úgy kereshetünk az adatok között, mintha az adott könyvtárban lennénk. Könyvtárcsoportokat alakítunk ki, ilyen jelenleg a megyei Pedagógiai Intézetek könyvtárai. Egyszerre maximum 5 szempont adható meg, csonkolt keresés esetén minimum 3 karakterrel, a szempontok között és/vagy kapcsolattal.

Live-update: automatikus program és adatbázis frissítés A felhasználónak nem kell figyelnie, mikor kerül új verzió vagy adatbázis csomag a szerverre, mert azt a rendszer figyeli és automatikusan letölti. Így a programok és adatbázisok mindig naprakészek.

Kliens-szerver architectúra A Szirén egy hatalmas, nemzetközi kliens-szerver architektúrájú rendszer, melyben a szerver egy központi Linux gép, és minden könyvtár Szirénje egy-egy kliens. Ezek a kliensek önmagukban egy lokális hálózatot is jelenthetnek, melyben a munkaállomások száma nem korlátozott. Az adatok a kliens és szerver között folyamatosan áramlanak, és jutnak el az összes további klienshez, a többi könyvtárhoz. A Szirénben a munka tehát egy nagy, közös rendszerben folyik.

Távoli munkaállomás modul Megfelelő sebességű és állandó internetes kapcsolat esetén a rendszer lehetővé teszi a távoli munkaállomáson való munkát. Karakterkészlet A rendszer kezeli az összes latin betűs európai karaktert.

Kompatibilitás más rendszerekkel A Z39.50-es nemzetközi szabvány alkalmazásával a Szirén adatbázisok teljes körűen bekerültek a nemzetközi vérkeringésbe. A rendszer input-output szinten kezeli a HUNMARC-UNIMARC-USMARC formátumokat, képes bármilyen input karakterkészletet értelmezni és outputként a szokásos karakterkészletek mellett UTF8, vagy UNICODE-t alkalmazni.

A felhasználókról A lehető legszerteágazóbb könyvtártípusok használják a rendszert, melyeket a virtuális könyvtárban tematikusan csoportosítva vannak. Folyamatosan alakulnak ki az újabb és újabb könyvtártípusokból alakuló új csoportok. A közművelődési könyvtárak mellett a következő már kialakult, illetve kialakuló csoportok: Pedagógiai Intézetek Bíróságok Kórházak Iparművészeti - művészeti - zenei szakkönyvtárak Mezőgazdasági-természetvédelmi szakkönyvtárak Idegen nyelvű - nemzetiségi könyvtárak Teológiai - egyházi könyvtárak Egyetemek – főiskolák Vajdasági könyvtárak Felvidék Kárpátalja Kulturális Intézetek Múzeumi könyvtárak stb.

www.sziren.com - Kezdőlap

www.sziren.com - Megrendelés Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007 október 15-én akkreditálta, tehát legtöbb oktatási intézménynek a tanulólétszám arányában biztosított állami normatív támogatásból megvásárolható. Megrendelés menete: Űrlap elküldése  Postán keresztül telepítő csomag, amely tartalmaz: - Telepítő CD - Kísérőlevél, tanfolyami értesítő, telepítési útmutató - Dokumentáció a telepítő CD-n - Átutalásos számla - A telepítés megtörténte után az ügyfélszolgálati irodával telefonon egyeztetett időpontban egy alkalommal ingyenes tanfolyamon vehet részt Minimális hardver és szoftver követelmény: Pentium III. processzor, 256 MB RAM, CD olvasó, Windows 2000, Xp, 2003

www.sziren.com – Felhasználóink Könyvtárcsoportonként lehet keresni.

www.sziren.com – SZIKLA

Keresés a SZIKLA-ban Könyvtárcsoport: Bács-Kiskun megye Adott könyvtár: összes Főcím: Könyvtárosok kézikönyve Elsődleges szerző: Horváth Tibor

WEB-OPAC-ok

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Varga Barbara, II. éves informatikus-könyvtáros