Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Integrált könyvtári rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Integrált könyvtári rendszerek"— Előadás másolata:

1 Integrált könyvtári rendszerek
SZIKLA integrált könyvtári rendszer bemutatása

2 Mi az a SZIKLA? SZIKLA: a Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis kezdőbetűiből származik.

3 Szinkronizálás? A szinkronizálás egy olyan algoritmus, amely a könyvtárak állományában mutatkozó átfedéseket detektálja, az azonos dokumentumok leírásai közül kiválasztja a legjobbat, majd a lelőhely információkat ehhez a rekordhoz igazítja.

4 Mi az a SZIKLA? Egy adatbázis, amely könyvek és más könyvtári dokumentumok leírását és lelőhelyeit tartalmazza. A SZIKLÁ-ban azon könyvtárak állománya található meg, amik a NetLib Kft. integrált rendszerével dolgoznak.

5 NetLib Kft. Integrált könyvtári rendszerei
NetLib | Sz 21 NetLib | Sz M NetLib | Sz B

6 Sz 21 21. századi technológiával készült Városi és szakkönyvtáraknak
Korlátlan Méretű hálózaton Számú munkaállomáson Mennyiségű dokumentum kezelésére HUNMARC szerkezetű mélyleíró üzemmód

7 Sz M Szikla-Mini Oktatási intézmények és kistelepülések könyvtárainak
Legfeljebb 4 munkaállomás 50000 kötet Az OPAC-on kívül minden modullal összekapcsolható

8 Sz B Szikla-Basic legkisebb könyvtáraknak Egyfelhasználós rendszer
6000 dokumentum

9 Mire használható a SZIKLA?
Megkereshetünk benne egy konkrét dokumentumot és megnézhetjük, hogy mely könyvtárakban fordul elő Dokumentumokat kereshetünk benne akár egy konkrét intézményben, akár egy város vagy egy megye meghatározott típusú könyvtáraiban egyszerre

10 A megtalált dokumentumokra azonnal könyvtárközi kölcsönzési igényeket fogalmazhatunk meg és küldhetünk el. A felhasználók körében a SZIKLA egyik legnépszerűbb lehetősége, hogy a bibliográfiai leírásokat a saját könyvtári adatbázisok gyors építéséhez, közvetlenül az integrált rendszer felviteli űrlapjának eszközeivel le is lehet tölteni. Így az adatrögzítés manuális része minimális, továbbá egységes és jó minőségű adatbázisok képződnek.

11 Hogyan használható a SZIKLA?
A SZIKLÁ-ban egy gyors mező valamint egy részletes űrlap használatával kereshetünk. A gyors mező közvetlenül a menüsor alatt helyezkedik el. Ebbe a mezőbe bármilyen adatot írhatunk, akár címet akár szerzőt akár bármilyen bibliográfiai adatot. Ez a kereső funkció a teljes adatbázist és a rekordok teljes adattartalmát vizsgálja, mégpedig a keresendő adat mezőben lévő szavak logikai "és" kapcsolatában.

12 Keresés egyszerű kezelhetőség jelszó és felhasználónévtől független
valós (élő) adatbázis több adatbázis keresési szempontok sokasága Boole operátorok nyomtatás és mentési lehetőség nagy sebesség Hunmarc export

13 Gyorskeresés

14 Egy konkrét könyvtár vagy könyvtárak egy meghatározott csoportjának állományában a „Speciális keresésre"-re kattintva konkrét szempontok szerint kereshetünk.

15 Speciális keresés

16 Keresés

17 Modulok Bibliográfiai Rekord Letöltő Folyóirat, cikk Térkép, kotta
Multimédiás WebOPAC (volt Internetes Kereső) WebOPAC Plusz (volt Internetes Kölcsönző) Ellátó és Letéti

18 Bibliográfiai Rekord Letöltő Modul
Internetes adatbázisokból (pl. MOKKÁ-ból, KELLÓ-ból) származó bibliográfiai leírások letöltésére alkalmas program. A SZIKLÁ-ból Internet Explorer (böngésző program) nélkül is, az MNB Adatbázishoz hasonlóan, közvetlenül a programból lehet letölteni.

19 Folyóirat, cikk Modul A modul segítségével megoldható a
periodikák részletes leírása, a folyóiratok érkeztetése és analitikus feltárása. Különösen használható a helyismereti anyag rögzítésére.

20 Térkép, kotta Modul A modul a térképek és kották magyar
szabvány szerinti formai és tartalmi feltárására használható.

21 Multimédiás Modul Bibliográfiai leírásokhoz audio- és video
fájlok, képek, annotációk, elektronikus dokumentumok kapcsolhatók és a keresőben megjeleníthetők, lejátszhatók.

22 WebOPAC modul A könyvtári állomány Interneten való
kereshetőségét megvalósító modul. A klasszikus OPAC (Online Public Access Catalog) funkcionalitást valósítja meg.

23 WebOPAC Plusz modul A modul a kölcsönzési információk
megtekintését és módosítását teszi lehetővé az arra jogosult olvasó számára: a beiratkozott olvasók a saját magukról nyilvántartott adatokról tájékozódhatnak, pl. a náluk lévő dokumentumokról és azok státuszáról informálódhatnak, valamint meghosszabbíthatják azokat.

24 Ellátó és Letéti Modul Az ellátóhelyként is működő, letéti vagy
fiókkönyvtárakat fenntartó intézmények adminisztrációját segítő modul.

25 Kik használják a Sziklát?
több mint 700 könyvtár használja Magyarországon több megyei könyvtár több tucat városi könyvtár pl. Pest és Vas megye összes városi könyvtára szakkönyvtárban és többszáz iskolai könyvtárban

26 Felhasználók kezelése
Külön program a felhasználók kezelésére felhasználókhoz eltérő jogosultságok 2 alapértelmezett felhasználó létezik Rendszergazda Karbantartó

27 Felhasználók kezelése

28 Adatrögzítés Hierarchikus tárolás Legalább két szintű
Bibliográfiai 7 fő adatcsoport Példány Leltári szám, vonalkód, lelőhely, raktári jelzet Többkötetes művek és az analitikával ellátott bibliográfiai rekordok esetén tovább mélyül

29 Adatrögzítés

30 Honosítás Az MNB adatbázisban megtalált leírás adattartalma fizikailag nem másolódik át a saját adatbázisunkba, csak a leírás egyedi azonosító száma kerül tárolásra, így mindig a leírás legfrissebb állapota érhető el. Honosítani csak azokat a bibliográfiai leírásokat lehet, amelyek pontosan megegyeznek a feldolgozandó dokumentum leírásával, mert módosításra honosításkor nincs lehetőségünk.

31 Adatrögzítés Honosítás

32 Átemelés Átemeléskor az adatok fizikailag is átkerülnek a saját adatbázisunkba. Ilyenkor az átemelt rekordnak nincs már kapcsolata a forrásadatbázissal, így azok frissüléséről nem szerezhetünk tudomást, azonban az átemelt leírásokat szabadon módosíthatjuk.

33 Az átemelés forrásadatbázisai
Az OSZK Magyar Nemzeti Bibliográfia adatbázisa (MNB 1976-tól napjainkig) KELLÓ Új Könyvek adatbázis (2007. jan. 1.-től) Tankönyvi Adatbázis (Karlovitz János Tibor munkája) SZIKLÁ-t használó könyvtárak kész adatbázisa Z39.50 szerverek HUNMARC források

34 Adatrögzítés Átemelés

35 Rögzítés (egyedi azonosítók)
Adatrögzítés Rögzítés (egyedi azonosítók)

36 Kölcsönzés 4 részre tagolódik (kölcsönzés, kölcsönzők adatainak karbantartása, beállítások, statisztikák) rádió gombokkal történő váltás kölcsönzött dokumentumok átláthatósága előjegyzés és hosszabbítás könnyű adminisztráció és statisztika személyi adatbázis távoli használatok rögzítése

37 Kölcsönzés

38 Kölcsönzés

39 Kölcsönzés Személyi adatbázis

40 Kölcsönzés Beállítások

41 Egyéb selejtezés, törlés, módosítás kizárólagos műveletek
hibajavítási lehetőségek, karbantartás listakezelés adatbázis bővítése és módosítása

42 Egyéb

43 selejtezés, törlés, módosítás
Egyéb selejtezés, törlés, módosítás

44 Minimális hardver és operációs rendszer követelmény (Sz-21 esetén)
Pentium III 600 MHz CPU (szerver esetében: függ a munkaállomások számától) 128 MB RAM (szerver esetében: 256 MB) 1 GB szabad HDD kapacitás CD-ROM, magyar billentyűzet, egér VGA és monitor: min. 600*800-as képfelbontás, 16 bites színmélységgel Szünetmentes tápegység (többfelhasználós esetben elég a szerverhez) Használható operációs rendszerek: Windows 2000 vagy Windows XP (a szerver lehet LINUX is!) Nem használható operációs rendszerek: Win95, Win98, WinME.

45 A SZIKLA alkotói: Ügyvezető igazgató: Lévai Gábor matematikus
Programozó: Szilágyi Loránd szoftverfejlesztő mérnök Ügyfélszolgálati munkatárs: Büki Balázs könyvtári szakinformatikus


Letölteni ppt "Integrált könyvtári rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések