A sejtet felépítő kémiai anyagok
atomok molekulák szerv sejt szervezet (egyed) egyed feletti szerveződés (populáció, társulás, biom) szervrendszer makromolekulák atomok molekulák szerv O O szövet H H H H sejt
1. A biogén elemek Az élőlények sejtjeinek felépítésében vesznek részt csoportosításuk:
-CO2-ból, fotoszintézissel -négy erős kovalens kötés -stabil molekulaszerkezet -egyenletes térkitöltés -nyílt láncú, vagy gyűrűs szerves molekulák C
H -oxidálószer fontos szénvegyületek alkotóeleme -a vízmolekula felépítője -az energiatermelő folyamatokban jelentős -vízzé oxidálódik energia felszabadulása közben -a vízmolekula felépítője O
-aminosavak és nukleotidok felépítéséhez szükséges
-aminosavak felépítése -foszfatidok felépítése
-a biokémiai folyamatokban ionokként vesznek részt Cl Na K
-redoxifolyamatokban elektronleadó és elektronfelvevő szerepe van -molekula alkotók -redoxifolyamatokban elektronleadó és elektronfelvevő szerepe van Fe Co I +2 +3
- kovamoszatok és szivacsok vázát képezi - az emlősök fogzománcába épül be -a növények fejlődéséhez szükséges B F Si
2. A víz néhány tulajdonsága dipólus molekula poláros anyagokat old (pl.: alkohol, cukor) apoláros anyagok nem oldódnak benne (pl.:benzin, zsírok, olajok) hidrogénkötés kialakítására képes diffúzió ozmózis
Diffúzió oldószer H2O oldott anyag pl.: CO2 ; O2
Ozmózis oldószer H2O oldott anyag pl.: C6H12O6
Ozmózis hipotóniás oldat hipertóniás oldat H2O szemipermeabilis hártya
hipertóniás oldat izotóniás oldat hipotóniás oldat lízis zsugorodás normál állapot feszültségmentes áll. plazmolízis turgeszcencia
Kolloidok
4. A szénhidrátok keletkezésük fotoszintézissel: 6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2 biológiai jelentőségük: a növényi sejtfal alkotói tartalék tápanyagot képeznek elégetésükkel energiát nyernek az élőlények
a. A monoszacharidok triózok: pentózok: hexózok: a glicerin oxidációs termékei pl.: glicerinaldehid (köztes termék) pentózok: a nukleinsavak alkotórészeiként jelentősek pl.: ribóz (RNS), dezoxiribóz (DNS) hexózok: előfordulásuk gyakori a diszacharidok és poliszacharidok felépítői pl.: glükóz, fruktóz, galaktóz
ribóz dezoxi-ribóz
Glükóz
b. A diszacharidok a poliszacharidok lebontási folyamatának köztes termékei pl.: maltóz = α-glükóz + α-glükóz szacharóz = α-glükóz + fruktóz laktóz = α-glükóz + galaktóz cellobióz =β-glükóz+β-glükóz
c. A poliszacharidok tartalék tápanyagok: vázanyagok: növényekben: keményítő állati szervezetben: glikogén vázanyagok: növényekben: cellulóz állatokban, gombákban: kitin
Amilopektin Amilóz
Kitin
3. A lipidek eltérő kémiai szerkezet, de hasonló oldhatóság
a. neutrális zsírok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: glicerin+zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav, olajsav) kondenzációs reakcióval észterkötések tulajdonságok: apoláros hidrolízissel felbontható halmazállapot lehet: szilárd (zsír), folyékony (olaj) biológiai jelentőség: tartalék tápanyag hőszigtelés mechanikai védelem oldószer ( A, D, E, K vitaminok)
H O C (CH2)14 CH3 H2C—O HC—OH H2C—OH H O hidroxilcsoport karboxilcsoport kondenzáció H O C (CH2)14 CH3 H2C—O HC—OH H2C—OH H O palmitinsav glicerin
észterkötés zsírsavak (palmitinsav)
H2C—O HC—OH H2C—OH C (CH2)14 CH3 O H H O hidrolízis H2C—O HC—OH H2C—OH C (CH2)14 CH3 O H H O
telített zsírsav telítetlen zsírsav
zsírsav lecitin neutrális zsír
b. Foszfatidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: glicerin+zsírsavak+foszforsav észterkötés kondenzációval tulajdonságok: a poláros rész vízben oldódik (hidrogénkötések) az apoláros nem oldódik vízben (Van der Waals kölcsönhatás) cseppeket, vagy hártyákat alkotnak vizes oldatban biológiai jelentőség: határhártyákat képeznek a sejtekben (pl.: sejthártya)
foszfatidok foszforsav glicerin zsírsavak
poláros, hidrofil rész poláros, hidrofil rész apoláros, hidrofób rész
c. A karotinoidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: konjugált kettős kötések tulajdonságok: színes vegyületek pl.: karotin (sárgarépa), likopin (paradicsom), xantofill (levelek), A-vitamin (állati szervezet) biológiai jelentőség: a napfény megkötésében játszanak fontos szerepet
d. Szteroidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: szteránvázból épülnek fel tulajdonságok: apoláros vegyületek biológiai jelentőség: epesavak: a felületi feszültséget csökkentik hormonok: tesztoszteron, ösztrogén membránképzők: kolesztrin Vitaminok: D-vitamin
5. A fehérjék a. biológiai jelentőség: sejtek felépítése biokatalízis molekulák szállítása felépítésükhöz nitrogén szükséges ennek felvétele történhet: nitrogénkötő baktériumok: a légköri nitrogénből növények: szervetlen nitrogénvegyületekből heterotrófok: kész szerves anyagokból
b. felépítés: aminosavakból peptidkötéssel kondenzációs reakcióval monopeptid dipeptid polipeptid hidrolízissel visszaalakíthatóak aminosavakká hidrolízis kondenzáció hidrolízis kondenzáció
Aminosavak
c. szerkezet: elsődleges szerkezet: másodlagos szerkezet: az aminosavak sorrendje határozza meg másodlagos szerkezet: a polipeptidlánc térbeli elhelyezkedése lehet: α-hélix és β-lemez harmadlagos szerkezet: a fehérje teljes térbeli elhelyezkedése lehet: fibrilláris és globuláris negyedleges szerkezet: több fehérje egység térbeli összekapcsolódása
térszerkezete megváltozik d. a fehérjék denaturációja a bonyolult térszerkezet miatt érzékenyek a külső hatásokra külső hatás pl.: hőmérséklet emelkedése a térszerkezet visszaalakul fehérjemolekula térszerkezete megváltozik denaturáció (kicsapódás) visszafordíthatatlan visszafordítható a fehérje elveszíti biológiai sajátosságait KOAGULÁCIÓ!
e. A fehérjék csoportosítása:
6. A nukleotidok és a nukleinsavak a. a nukleotidok felépítésük: nitrogéntartalmú szerves bázis pirimidinváz: timin, citozin, uracil purinváz: guanin, adenin öt szénatomos cukor ribóz dezoxiribóz foszforsav
Acetil-csoport szállítás
Hidrogénszállítás
b. a nukleinsavak felépítés: Monomer: nukleotid (foszforsav + pentóz + nitrogéntartalmú szerves bázis) DNS: dezoxiribóz, timin, adenin, citozin, guanin, foszforsav RNS: ribóz, uracil, adenin
RNS molekula