A sejtet felépítő kémiai anyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

A fehérjék.
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Szénhidrátok.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Lipidek – zsírszerű anyagok
SZÉNHIDRÁTOK.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Szénhidrátok (Szacharidok).
Szerves kémia Szacharidok.
Természetismeret DNS RNS A nukleinsavak.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
BIOKÉMIAI ALAPOK.
Nukleotidok, nukleinsavak
Szénhidrátok.
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szénhidrátok.
A lipidek.
A víz.
Nukleotid típusú vegyületek
A biogén elemek.
NUKLEINSAVAK MBI®.
SZÉNHIDRÁTOK.
Aminosavak és fehérjék
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nukleotid típusú vegyületek: nukleinsavak és szabad nukleotidok
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Biokémia Fontolva haladóknak
Egyed alatti szerveződési szintek
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
Sejtbiológia (összefoglalás) Sejtbiológia fogalma
2.2. Az anyagcsere folyamatai
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Szénhidrátok. A bioszféra szerves anyagának fő tömege Döntően a fotoszintézis során keletkezik szén-dioxid + víz + fényenergia = szénhidrát + oxigén.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Biokémia Fontolva haladóknak
Felépítő folyamatok kiegészítés
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
A nukleinsavak szerkezete
Nukleinsavak • természetes poliészterek,
Az élő szervezet építőkövei: biogén molekulák
Biológiai makromolekulák
H.-Minkó Krisztina P.-Fejszák Nóra Semmelweis Egyetem
A fehérjék.
Szénhidrátok 6CO2 + 6H2O + energy C6H12O6 + 6O2 Definíció Körforgalmuk
Nitrogénmentes kivonható anyagok
SZERVES VEGYÜLETEK.
OLDATOK.
Előadás másolata:

A sejtet felépítő kémiai anyagok

atomok molekulák szerv sejt szervezet (egyed) egyed feletti szerveződés (populáció, társulás, biom) szervrendszer makromolekulák atomok molekulák szerv O O szövet H H H H sejt

1. A biogén elemek Az élőlények sejtjeinek felépítésében vesznek részt csoportosításuk:

-CO2-ból, fotoszintézissel -négy erős kovalens kötés -stabil molekulaszerkezet -egyenletes térkitöltés -nyílt láncú, vagy gyűrűs szerves molekulák C

H -oxidálószer fontos szénvegyületek alkotóeleme -a vízmolekula felépítője -az energiatermelő folyamatokban jelentős -vízzé oxidálódik energia felszabadulása közben -a vízmolekula felépítője O

-aminosavak és nukleotidok felépítéséhez szükséges

-aminosavak felépítése -foszfatidok felépítése

-a biokémiai folyamatokban ionokként vesznek részt Cl Na K

-redoxifolyamatokban elektronleadó és elektronfelvevő szerepe van -molekula alkotók -redoxifolyamatokban elektronleadó és elektronfelvevő szerepe van Fe Co I +2 +3

- kovamoszatok és szivacsok vázát képezi - az emlősök fogzománcába épül be -a növények fejlődéséhez szükséges B F Si

2. A víz néhány tulajdonsága dipólus molekula poláros anyagokat old (pl.: alkohol, cukor) apoláros anyagok nem oldódnak benne (pl.:benzin, zsírok, olajok) hidrogénkötés kialakítására képes diffúzió ozmózis

Diffúzió oldószer H2O oldott anyag pl.: CO2 ; O2

Ozmózis oldószer H2O oldott anyag pl.: C6H12O6

Ozmózis hipotóniás oldat hipertóniás oldat H2O szemipermeabilis hártya

hipertóniás oldat izotóniás oldat hipotóniás oldat lízis zsugorodás normál állapot feszültségmentes áll. plazmolízis turgeszcencia

Kolloidok

4. A szénhidrátok keletkezésük fotoszintézissel: 6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2 biológiai jelentőségük: a növényi sejtfal alkotói tartalék tápanyagot képeznek elégetésükkel energiát nyernek az élőlények

a. A monoszacharidok triózok: pentózok: hexózok: a glicerin oxidációs termékei pl.: glicerinaldehid (köztes termék) pentózok: a nukleinsavak alkotórészeiként jelentősek pl.: ribóz (RNS), dezoxiribóz (DNS) hexózok: előfordulásuk gyakori a diszacharidok és poliszacharidok felépítői pl.: glükóz, fruktóz, galaktóz

ribóz dezoxi-ribóz

Glükóz

b. A diszacharidok a poliszacharidok lebontási folyamatának köztes termékei pl.: maltóz = α-glükóz + α-glükóz szacharóz = α-glükóz + fruktóz laktóz = α-glükóz + galaktóz cellobióz =β-glükóz+β-glükóz

c. A poliszacharidok tartalék tápanyagok: vázanyagok: növényekben: keményítő állati szervezetben: glikogén vázanyagok: növényekben: cellulóz állatokban, gombákban: kitin

Amilopektin Amilóz

Kitin

3. A lipidek eltérő kémiai szerkezet, de hasonló oldhatóság

a. neutrális zsírok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: glicerin+zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav, olajsav) kondenzációs reakcióval észterkötések tulajdonságok: apoláros hidrolízissel felbontható halmazállapot lehet: szilárd (zsír), folyékony (olaj) biológiai jelentőség: tartalék tápanyag hőszigtelés mechanikai védelem oldószer ( A, D, E, K vitaminok)

H O C (CH2)14 CH3 H2C—O HC—OH H2C—OH H O hidroxilcsoport karboxilcsoport kondenzáció H O C (CH2)14 CH3 H2C—O HC—OH H2C—OH H O palmitinsav glicerin

észterkötés zsírsavak (palmitinsav)

H2C—O HC—OH H2C—OH C (CH2)14 CH3 O H H O hidrolízis H2C—O HC—OH H2C—OH C (CH2)14 CH3 O H H O

telített zsírsav telítetlen zsírsav

zsírsav lecitin neutrális zsír

b. Foszfatidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: glicerin+zsírsavak+foszforsav észterkötés kondenzációval tulajdonságok: a poláros rész vízben oldódik (hidrogénkötések) az apoláros nem oldódik vízben (Van der Waals kölcsönhatás) cseppeket, vagy hártyákat alkotnak vizes oldatban biológiai jelentőség: határhártyákat képeznek a sejtekben (pl.: sejthártya)

foszfatidok foszforsav glicerin zsírsavak

poláros, hidrofil rész poláros, hidrofil rész apoláros, hidrofób rész

c. A karotinoidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: konjugált kettős kötések tulajdonságok: színes vegyületek pl.: karotin (sárgarépa), likopin (paradicsom), xantofill (levelek), A-vitamin (állati szervezet) biológiai jelentőség: a napfény megkötésében játszanak fontos szerepet

d. Szteroidok felépítés: tulajdonságok: biológiai jelentőség: szteránvázból épülnek fel tulajdonságok: apoláros vegyületek biológiai jelentőség: epesavak: a felületi feszültséget csökkentik hormonok: tesztoszteron, ösztrogén membránképzők: kolesztrin Vitaminok: D-vitamin

5. A fehérjék a. biológiai jelentőség: sejtek felépítése biokatalízis molekulák szállítása felépítésükhöz nitrogén szükséges ennek felvétele történhet: nitrogénkötő baktériumok: a légköri nitrogénből növények: szervetlen nitrogénvegyületekből heterotrófok: kész szerves anyagokból

b. felépítés: aminosavakból peptidkötéssel kondenzációs reakcióval monopeptid dipeptid polipeptid hidrolízissel visszaalakíthatóak aminosavakká hidrolízis kondenzáció hidrolízis kondenzáció

Aminosavak

c. szerkezet: elsődleges szerkezet: másodlagos szerkezet: az aminosavak sorrendje határozza meg másodlagos szerkezet: a polipeptidlánc térbeli elhelyezkedése lehet: α-hélix és β-lemez harmadlagos szerkezet: a fehérje teljes térbeli elhelyezkedése lehet: fibrilláris és globuláris negyedleges szerkezet: több fehérje egység térbeli összekapcsolódása

térszerkezete megváltozik d. a fehérjék denaturációja a bonyolult térszerkezet miatt érzékenyek a külső hatásokra külső hatás pl.: hőmérséklet emelkedése a térszerkezet visszaalakul fehérjemolekula térszerkezete megváltozik denaturáció (kicsapódás) visszafordíthatatlan visszafordítható a fehérje elveszíti biológiai sajátosságait KOAGULÁCIÓ!

e. A fehérjék csoportosítása:

6. A nukleotidok és a nukleinsavak a. a nukleotidok felépítésük: nitrogéntartalmú szerves bázis pirimidinváz: timin, citozin, uracil purinváz: guanin, adenin öt szénatomos cukor ribóz dezoxiribóz foszforsav

Acetil-csoport szállítás

Hidrogénszállítás

b. a nukleinsavak felépítés: Monomer: nukleotid (foszforsav + pentóz + nitrogéntartalmú szerves bázis) DNS: dezoxiribóz, timin, adenin, citozin, guanin, foszforsav RNS: ribóz, uracil, adenin

RNS molekula